Έκλεψε το "My Sweet Lord" και πλήρωσε 1,6 εκατομμύρια δολάρια

Ο Τζορτ Χάρισον έκλεψε τους Chiffons για να δημιουργήσει το αριστουργηματικό "My Sweet Lord".

Έκλεψε το "My Sweet Lord" και πλήρωσε 1,6 εκατομμύρια δολάρια

Ο πρώην κιθαρίστας των Beatles Τζόρτζ Χάρισον κατηγορήθηκε το 1976 πως είχε κλέψει στοιχεία από το "Ηe's so fine" των Chiffons για να δημιουργήσει το πασίγνωστο "My Sweet Lord".

Τα δύο τραγούδια είναι σχεδόν ολόιδια. Παρόλα αυτά, το δικαστήριο αποφάσισε, πως ο Harrison είχε «υποσυνείδητα υποκλέψει» το τραγούδι. Με άλλα λόγια, τα τραγούδια ήταν όντως ίδια αλλά ο Harrison δεν το είχε κάνει επίτηδες.

Πάντως, αναγκάστηκε τουλάχιστον να πληρώσει 1,6 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση. Τα μέλη των Chiffons όμως δεν γράφτηκαν ποτέ ως δημιουργοί του τραγουδιού.

Ο Χάρισον έγραψε το "My Sweet Lord" προς έπαινο του ινδουιστικού θεού Κρίσνα. To ερμήνευσε στη sυναυλία για το Μπαγκλαντές τον Αύγουστο του 1971 και παραμένει η πιο δημοφιλής σύνθεση από την καριέρα του μετά τους Beatles.

Το ξαναδούλεψε ως "My Sweet Lord (2000)" για να συμπεριληφθεί ως bonus κομμάτι στην 30η επετειακή επανέκδοση του All Things Must Pass. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν διασκευάσει το τραγούδι, συμπεριλαμβανομένων των Andy Williams, Peggy Lee, Edwin Starr, Johnny Mathis, Nina Simone, Julio Iglesias, Richie Havens, Megadeth, Boy George, Elton John, Jim James, Μπόνι Μπράμλετ και Έλιοτ Σμιθ.

Το "My Sweet Lord" κατατάχθηκε στην 454η λίστα του Rolling Stone με τα «500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών» το 2004 και στην 460η στην ενημέρωση του 2010 και στην 270η θέση σε παρόμοια λίστα που δημοσιεύτηκε από το NME το 2014. Την ίδια χρονιά, Το "My Sweet Lord" εισήχθη στο Grammy Hall of Fame. Έφτασε ξανά στο νούμερο ένα στη Βρετανία όταν επανακυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2002, δύο μήνες μετά τον θάνατο του Χάρισον.

Kάντε τη σύγκριση

Και του Χάρισον