Η 15χρονη που έγινε ο «θηλυκός Καζαντζίδης»

Μπήκε στα στούντιο της Columbia  12 χρονών και μέχρι τα 15 ήταν η μεγαλύτερη ελληνίδα τραγουδίστρια

Η 15χρονη που έγινε  ο «θηλυκός Καζαντζίδης»

Ήταν γνωστή ως το «αηδόνι της Πάτρας» από τα 10 της χρόνια. Δύο χρόνια αργότερα το 1952 την ανακάλυψε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και την έφερε στην Αθήνα, όπου πέρασε με άριστα το δοκιμαστικό στην Columbia. Ο μέγας ιεροεξεταστής της Columbia, ο παραγωγός Νίκανδρος Μηλιόπουλος που είχε διώξει τον Καζαντζίδη, ευχαρίστησε θερμά τον Μπιθικώτση που τους πήγε την «Βέμπο του λαϊκού τραγουδιού». Ήδη το 1952 το κορίτσι από την Πάτρα θα ηχογραφήσει το παρθενικό της τραγούδι «Πήρα τη στράτα την κακιά». Μέχρι το 1955, στα δεκαπέντε της χρόνια, θα την έχουν ανακαλύψει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι συνθέτες του ρεμπέτικου και λαϊκού τρογουδιού. Ο Χιώτης θα της εμπιστευθεί δύο τραγούδια, το «Είναι αργά πολύ αργά» και τα θρυλικά «Δευτερόλεπτα».

Έως 1960 θα πει μεγάλες επιτυχίες όπως τα «Λιμάνια» και την «Σκοτούρα» του Τσιτσάνη, αλλά και το «Ένα σφάλμα έκανα» και το «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη» των Δερβενιώτη και Καραμπεσίνη.

Ο Χατζιδάκις θα της εμπιστευθεί σε πρώτη εκτέλεση τα «Παιδιά του Πειραιά», ο Ξαρχάκος «Του Λιμανιού το καλντερίμι», ο Μητσάκης το «Πάρε το δαχτυλίδι μου» και ο Πλέσσας το «Τι σου 'κανα και πίνεις».

Η Πόλυ Πάνου θα μεσουρανήσει για δύο δεκαετίες ως η πρώτη κυρία του λαϊκού τραγουδιού, υποχρεώνοντας τον Πάνο Γαβαλά να την αποκαλέσει «θηλυκό Καζαντζίδη». Είναι πραγματικά απέραντος ο πλούτος των γυρισμάτων της και με την κοντράλτο φωνή της δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή λαϊκών τραγουδιστριών από τη Μοσχολιού και την Μπέμπα Μπλανς μέχρι την Αλεξίου.

Η Πόλυ Πάνου γεννημένη στις 28 Οκτωβρίου του 1940 έγινε η μεγαλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια σε ηλικία μόλις 15 χρονών και συνέχισε να «βασιλεύει» στη δισκογραφία και στα πάλκα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '60.