Ο Γιώργος Μαρίνος είναι ο «Αχιλλέας από το Κάιρο»

Ο Κώστας Τουρνάς αποκάλυψε ότι έγραψε για τον Γιώργο Μαρίνο τον "Αχιλλέα από το Κάιρο"

Ο Γιώργος Μαρίνος είναι ο «Αχιλλέας από το Κάιρο»

Το 1980 κυκλοφόρησε ο δίσκος του Κώστα Τουρνά «Τώρα». Περιείχε πολλά δυνατά τραγούδια που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν. Συνέβαινε αυτό, τότε, με πολλούς δίσκους, σε όλα τα βιλαέτια του τραγουδιού.

Στην πίσω όψη, μετά το σουξέ «Μη της το πεις» ακολουθεί «Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο», τραγούδι που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του που καθιερώθηκε σιγά-σιγά ως κλασικό του Κώστα Τουρνά.

Σε συνέντευξη- που παραχώρησε ο Τουρνάς στον Κώστα Μανιάτη και το oneman αποκάλυψε το πρόσωπο από το οποίο εμπνεύστηκε για να γράψει το τραγούδι…

Είπε χαρακτηριστικά ο τραγουδοποιός: «Είχα το ερέθισμα από άνθρωπο που ήξερα και δούλευα μαζί του και ήταν ομοφυλόφιλος, τον Γιώργο Μαρίνο. Ζούσε μία ζωή την οποία ο ίδιος την είχε ομολογήσει, δεν την έκρυβε. Ο "Μηνάς" που λέει μέσα το τραγούδι ήταν το ταίρι του Γιώργου και η "Λέλα" ήταν η αδερφή μου, η οποία δεν ζει πια.

Η θεματολογία του τραγουδιού ήταν ταμπού για την εποχή. Η φράση κλειδί σε αυτό το τραγούδι είναι το “θα μπορούσαν να είναι παιδιά σου”. Όταν κάποιος λέει “α την που...ρα να πούμε, την ξεφωνημένη”, θα μπορούσε αυτός να είναι αδερφός σου, παιδί σου. Εκεί θα το λεγες; Αυτό είναι περισσότερο μια αίσθηση της θέσης που παίρνουμε οι άνθρωποι κατά πως μας βολεύει εκείνη την ώρα».