Τι δουλειά είχε ο Μητροπάνος στο «Κλείνω κι έρχομαι» του Πορτοκάλογλου

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου εξηγεί γιατί έγραψε το «Κλείνω κι έρχομαι», αλλά και γιατί προέκυψε η συνεργασία με τον Δημήτρη Μητροπάνο!

Τι δουλειά είχε ο Μητροπάνος στο «Κλείνω κι έρχομαι» του Πορτοκάλογλου

Ο σπουδαίος συνθέτης είπε για Το «Κλείνω Κι Έρχομαι»: «Ήταν η φάση της πρώτης κρίσης του γάμου, όπου είχα φύγει μ’ έναν φίλο μου, είχα πάει Θεσσαλονίκη, κι εγώ ήμουν πολύ στεναχωρημένος, σ’ ένα αδιέξοδο, το οποίο είχε να κάνει και με τις επαγγελματικές δυσκολίες μετά τη διάλυση των Φατμέ. Αλλά αυτό είχε βγάλει στη φόρα και τα ψυχολογικά μου και τα υπαρξιακά μου και τα πάντα. Οπότε ήμουνα σε μια μαύρη περίοδο. Έφυγα με τον φίλο μου, περιπλανηθήκαμε μ’ ένα αυτοκίνητο, φτάσαμε στη Χαλκιδική, ξαναγυρίσαμε στη Θεσσαλονίκη, μείναμε σ’ ένα φίλο… Ένιωθα εντελώς χαμένος, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς στόχο, χωρίς να ξέρω από που έρχομαι και που πηγαίνω. Κι έπειτα από ένα βράδυ με αρκετά ποτά και τα λοιπά, ξύπνησα τα ξημερώματα με μια έκλαμψη. Είναι αυτή η στιγμή που λες "τι δουλειά έχω εγώ εδώ; Γιατί χάνω έτσι τον καιρό μου; Γιατί σπαταλάω τις δυνάμεις μου; Ξέρω που ανήκω και θέλω να γυρίσω εκεί".

»Γυρνώντας, έγραφα στο μυαλό μου τους στίχους του τραγουδιού. "Κλείνω κι έρχομαι, έρχομαι, φτάνω, με το πρώτο το αεροπλάνο". Δηλαδή είναι εντελώς βασισμένο στην πραγματικότητα, αλλά είναι και λίγο σενάριο. Το αεροπλάνο δεν υπάρχει, με το αυτοκίνητο γυρίσαμε» (γέλια).

Η συμμετοχή του Μητροπάνου

«Όταν προκύπτει κάποιο σοβαρό αισθηματικό πρόβλημα, η καρδιά μου πάει προς το λαϊκό τραγούδι. Το λαϊκό έχει μια αμεσότητα, μια σκληρότητα πολλές φορές, αλλά όταν είναι από έναν σπουδαίο δημιουργό, για μένα είναι το ιδανικό. Το ιδανικό στην τέχνη μου είναι αυτό. Γράφοντας, λοιπόν, το τραγούδι κι επειδή είχε ένα λαϊκό αίσθημα, άκουγα τη φωνή του Μητροπάνου σ’ αυτιά μου, τον οποίο τον αγαπούσα από τα τραγούδια του Μουσαφίρη. "Κάνε Κάτι Να Χάσω Το Τρένο", "Σε Μια Στοίβα Καλαμιές"… Αυτά τα τραγούδια με είχαν συγκινήσει ιδιαίτερα. Οπότε, λέω, αφού το ‘χω στο κεφάλι μου αυτό, ας κάνω μια προσπάθεια. Έγινε η επαφή μέσω της εταιρείας, του άρεσε το τραγούδι κι έτσι το είπαμε μαζί».

ΠΗΓΗ: www.musicheaven.gr