Τι είπε η βασίλισσα Ελισάβετ για το "Dancing Queen" των ABBA, που αρχικά είχε άλλο τίτλο

Το "Dancing Queen" περιλαμβάνεται στο δίσκο των ABBA "Arrival", που κυκλοφόρησε το 1976 και το έγραψαν ο Bjorn Ulvaeus και ο Benny Andersson. 

Τι είπε η βασίλισσα Ελισάβετ για το "Dancing Queen" των ABBA, που αρχικά είχε άλλο τίτλο

Ο αρχικός του τίτλος ήταν "Boogaloo" και ο Stig Anderson ήταν αυτός που σκέφτηκε τον τίτλο "Dancing Queen". Έμπνευση αποτέλεσαν ο δίσκος του Dr John "Gumbo" (1972) και η Disco επιτυχία του George McCrae "Rock Your Baby" (1974), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως οδηγός για τη ρυθμική βάση του τραγουδιού.

Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στις συγκινήσεις και την ικανοποίηση που βιώνει ένα νεαρό κορίτσι σε μία ντισκοτέκ, μέσω της ευχαρίστησης που δίνει ο χορός. Τα κουπλέ έχουν ρεφρέν, όπου η λέξη "Queen" κάνει ομοιοκαταληξία με το "seventeen" και το "tambourine", και ο στίχος-κλειδί είναι η φράση "having the time of your life".

Η ηχογράφηση του "Dancing Queen" έγινε στο Glen Studio με παραγωγούς τους Bjorn Ulvaeus και Benny Andersson. Ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου του 1975 και ένα μήνα αργότερα, το Σεπτέμβριο του 1975, η Agnetha Fältskog και η Anni-Frid Lyngstad ηχογράφησαν τα φωνητικά. Το τραγούδι ολοκληρώθηκε τρεις μήνες αργότερα.

Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, ο Benny Andersson επέστρεψε μία μέρα στο σπίτι φέρνοντας μαζί του και μία ταινία με τη μουσική του τραγουδιού. Όταν την έπαιξε για πρώτη φορά στην Anni-Frid Lyngstad, με την οποία ήταν ζευγάρι, συγκινήθηκε μέχρι δακρύων «Το βρήκα τόσο όμορφο αυτό το τραγούδι. Είναι ένα από εκείνα τα τραγούδια που πηγαίνουν κατ' ευθείαν στην καρδιά».

Από την άλλη, ο Bjorn Ulvaeus όταν ολοκληρώθηκε το ορχηστρικό μέρος του τραγουδιού επέστρεψε στο σπίτι και βρήκε τη γυναίκα του (την Agnetha) να κοιμάται. Καθώς ήταν ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα, πήρε το αυτοκίνητο και διέσχισε όλη τη Στοκχόλμη ψάχνοντας κάποιον στον οποίο θα μπορούσε να παίξει το τραγούδι.

Το "Dancing Queen" γράφτηκε και ηχογραφήθηκε την ίδια περίπου εποχή με το "Fernando", το οποίο επιλέχθηκε να κυκλοφορήσει σε single, οι ABBA το κράτησαν προς το παρόν στην άκρη επειδή είχαν τη διαίσθηση ότι το τραγούδι αυτό θα γινόταν επιτυχία και περίμεναν μέχρι να ολοκληρώσουν το δίσκο "Arrival".

Η Agnetha Fältskog δήλωσε σε μία τηλεοπτική εκπομπή: Συχνά είναι δύσκολο να ξέρεις ποιο τραγούδι θα γίνει επιτυχία. Εξαίρεση ήταν το "Dancing Queen". Όλοι ξέραμε ότι θα γινόταν μεγάλη επιτυχία. Στις 18 Ιουνίου του 1976, το έπαιξαν στη Στοκχόλμη τις παραμονές των βασιλικών γάμων, προς τιμήν του βασιλιά της Σουηδίας Κάρολου Γουσταύου ΙΣΤ' και της -βασίλισσας από την επόμενη μέρα- Σίλβια.

Το "Dancing Queen" αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δεκαετίας του 1970 καθώς έγινε Νο 1 σε 16 χώρες! Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1976 ανέβηκε στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας ρίχνοντας από την κορυφή το "Don't Go Breaking My Heart" των Elton John και Kiki Dee. Το "Dancing Queen" ήταν η τελευταία από τις τρεις συνεχόμενες Νο 1 επιτυχίες που είχαν οι ABBA το 1976 στη Μεγάλη Βρετανία (προηγήθηκαν το "Mamma Mia" και το "Fernando"). Στις 9 Απριλίου του 1977 το τραγούδι ανέβηκε και στο Νο 1 των Η.Π.Α. Είναι το μοναδικό τραγούδι των ABBA που ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α., από τα 14 συνολικά τραγούδια τους που μπήκαν στο αμερικάνικο Top 40.

Όταν το τραγούδι ακούστηκε σε μία εκδήλωση στο κάστρο Windsor, η βασίλισσα Ελισάβετ χωρίς δισταγμό και χωρίς υπεκφυγές είπε: «Όταν παίζει αυτό το τραγούδι, πάντα προσπαθώ να το χορέψω γιατί είμαι η Βασίλισσα και μ' αρέσει να χορεύω».

Η Frida επικοινώνησε με τους Real Group, ένα πενταμελές a cappella συγκρότημα της Σουηδίας, και ερμήνευσαν το τραγούδι a cappella στη Βασιλική Όπερα ενώπιον του βασιλιά και της βασίλισσας της Σουηδίας. Ο τότε πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ingvar Carlsson, ήταν επίσης στο ακροατήριο εκείνη τη βραδιά και είπε ότι ήταν έξυπνη ιδέα να ερμηνεύσουν a cappella το "Dancing Queen".