«Dreadlock Holiday»: Mη πάτε στη Τζαμάικα, θα σας κλέψουν...

Το «Dreadlock Holiday» eίναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στον Eric Stewart των 10cc και τον Justin Hayward των Moody Blues όταν πήγαν διακοπές μαζί με τις οικογένειές τους στα Μπαρμπάντος

«Dreadlock Holiday»: Mη πάτε στη Τζαμάικα, θα σας κλέψουν...

Οι στίχοι μιλάνε για έναν λευκό που χάνεται στην Τζαμάικα και όπου πάει προσπαθούν να τον κλέψουν.

Οι στίχοι προήλθαν και από άλλες πηγές. Ο στίχος «I don’t like cricket, I love it» προήλθε από μία συνομιλία που είχε ο Gouldman μ’ έναν εντελώς διαφορετικό Τζαμαϊκανό σ’ ένα ξενοδοχείο στην Τζαμάικα. Καθώς κατέληξαν να μιλάνε για τον αθλητισμό, κι επειδή το κρίκετ είναι πολύ δημοφιλές άθλημα στην Τζαμάικα, ο Gouldman είπε στον νέο του φίλο:

- Πρέπει να σου αρέσει το κρίκετ.

Κι εκείνος απάντησε: «Όχι», έκανε μία παύση και συνέχισε: «Το λατρεύω!».

Έτσι γεννήθηκε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους στίχους τραγουδιού της δεκαετίας του 1970. Φαίνεται τρελό αλλά ο άνθρωπος που έγραψε το στίχο «Δεν μου αρέσει το κρίκετ - το λατρεύω!» στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με το άθλημα.

Επίσης, όταν γραφόταν το τραγούδι, ο Eric Stewart θυμήθηκε ότι είχε δει έναν αφελή λευκό που, προσπαθώντας να δείξει ότι είναι άνετος, περπάτησε ανάμεσα από μία παρέα μαύρων που μιλούσαν μεταξύ τους και φυσικά τον… κατσάδιασαν. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στο στίχο «don’t you walk through my words / You got to show some respect».

Με βάση, λοιπόν, τις παραπάνω ιστορίες, γράφτηκε το «Dreadlock Holiday», όπου ο αφηγητής είναι τουρίστας στην Τζαμάικα και δέχεται επίθεση για να του κλέψουν την ασημένια αλυσίδα του. Στη συνέχεια επιστρέφει στο ξενοδοχείο, όπου μία γυναίκα προσπαθεί να του πουλήσει χόρτο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1978, το τραγούδι έριξε από την κορυφή των βρετανικών charts το «Three Times A Lady» των Commodores και ανέβηκε στο No 1 της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι η τρίτη και τελευταία No 1 επιτυχία των 10cc, με διαφορετικούς τραγουδιστές. Ο Lol Crème τραγούδησε το «Rubber Bullets» και ο Eric Stewart το «I’m Not In Love»

Το τραγούδι έγινε επίσης No 1 στο Βέλγιο, τη Νέα Ζηλανδία και την Ολλανδία, No 2 στην Αυστραλία και Ιρλανδία, No 5 στην Ελβετία, No 7 στη Νορβηγία, No 11 στη Γερμανία, No 16 στη Σουηδία, No 18 στην Αυστρία και No 30 στον Καναδά.

Το μουσικό βίντεο του τραγουδιού σκηνοθετήθηκε από τον Storm Thorgerson. Η σκηνή της παραλίας γυρίστηκε σε ακτή του Dorset της Αγγλίας, κοντά στο Charmouth. Για λίγα δευτερόλεπτα βλέπουμε και τον βράχο Golden Cap αυτής της περιοχής που είναι γνωστή και ως «Jurassic Coast».