Ο «Κουρσάρος» σε...κόντρα με το «Σ΄αγαπάω, μ΄ακούς;» και o ύμνος των περιθωριακών

Ο Λάκης Παπαδόπουλος, Αποστόλης το όνομά του κανονικά, o «Λάκης Με Τα Ψηλά Ρεβέρ», είναι το πρόσωπο που έγραψε τον «Κουρσάρο» σε στίχους Παύλου Μάτεσι, το τραγούδι που άλλαξε την καριέρα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.  Ήταν σε...κόντρα με το «Σ΄αγαπάω, μ΄ακούς;» και έγινε ύμνος των περιθωριακών...

Ο «Κουρσάρος» σε...κόντρα με το «Σ΄αγαπάω, μ΄ακούς;» και o ύμνος των περιθωριακών

Ο «Κουρσάρος» γράφτηκε κατά παραγγελία το 1982. Ο αδερφός του Λάκη Παπαδόπουλου ήταν φίλος με τον Παύλο Μάτεσι. Του είπε: «Γράψε κάτι για μηχανή, για τον αδερφό μου» και έτσι το δέσανε.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο στούντιο PDR με παραγωγό τον Αχιλλέα Θεοφίλου. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου το τραγούδησε με πάθος και βαθιά συγκίνηση. Στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι Κώστας Γανωσέλης (synthesizer, πιάνο, φωνητικά), Μπάμπης Λασκαράκης (κιθάρες), Γιώργος Ζηκογιάννης (μπάσο), Ντίνος Δεσποτίδης (τσέλο), Τάκης Μαρινάκης (κρουστά), Γιώργος Τσουπάκης (drums), Γιάννης Ελεφάντης (τρομπόνι), Γεράσιμος Ιωαννίδης (τρομπέτα) και Παντελής Δεσποτίδης (βιολί). Ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας: Κώστας Γανωσέλης.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είχε πει σε συνέντευξη “Πριν να βγει ο δίσκος, είχαν έρθει να τραβήξουν παράσταση στο «Αχ Μαρία» οι τότε «Ρεπόρτερ», ο Λιάνης, ο Δημαράς και ο Χαρδαβέλλας. Μου ζήτησαν λοιπόν ένα τραγούδι για τους μηχανόβιους. Εγώ είχα ήδη τον «Κουρσάρο» σε μουσική Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους Παύλου Μάτεσι. Τους το δίνω από ντέμο για το άλμπουμ, το μεταδίδουν και γίνεται χαμός κυριολεκτικά! Βγαίνει ο δίσκος μετά από μια βδομάδα και αρχίζουν βροχή οι παραγγελίες από τα δισκάδικα: Ανά 7 μέρες τριπλασιάζονταν! Αποτέλεσμα; Το «Φοβάμαι» έγινε πλατινένιο μέσα σε 20 μέρες, πάνω από 100.000 πωλήσεις! Ήταν η πρώτη αντιπαράθεση στο μπουζούκι. Θυμάμαι ότι, εκείνη τη χρονιά, ο «Κουρσάρος» ανταγωνιζόταν ως… σουξέ το «Σ’ Αγαπάω Μ’ Ακούς;».

Είμαι ένας ερμηνευτής ο οποίος, κάποια στιγμή, επωμίστηκε το βάρος να βγάλει πέρα, μέσα από τα τραγούδια του, όλα τα βάσανα του περιθωρίου. Για καθέναν που διαθέτει στοιχειώδες φιλότιμο, αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να τραγουδηθούν χωρίς να περάσουν μέσα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει να με πιάνει μελαγχολία, να αντιμετωπίζω δυσάρεστες ψυχικές καταστάσεις… Άρχισα δηλαδή να ταυτίζομαι με τις συνθήκες και τα πρόσωπα που έχω τραγουδήσει. Αυτό όμως είναι απάνθρωπο. Δεν μπορείς να ζεις σαν να είσαι ο «Κουρσάρος». Θα είχα πεθάνει αν ήμουν ο «Κουρσάρος». Δεν μπορείς να είσαι ο ήρωας του τραγουδιού.

Και για αυτό το τραγούδι κυκλοφορούσε τότε μια εσφαλμένη θεωρία που έλεγε πως γράφτηκε για κάποιον αδερφό που έχασε ο Βασιλης Παπακωνσταντίνου σε δυστύχημα με μηχανή...

Με πληροφορίες από το www.artistas.gr