Η γυναίκα πίσω από την «Πριγκιπέσσα» του Μάλαμα - Ο... μύθος της ουσίας και ο Καρράς

Πώς γράφτηκε η “Πριγκιπέσσα” ένα τραγούδι του Σωκράτη Μάλαμα, που τραγουδούν οι θαυμαστές του, αλλά και οι νυχτόβιοι στα σκυλάδικα... Η εκτέλεση του Βασίλη Καρρά.

Η γυναίκα πίσω από την «Πριγκιπέσσα» του Μάλαμα - Ο... μύθος της ουσίας και ο Καρράς

Η "Πριγκιπέσσα" είναι το τραγούδι που ακούγεται σε πίστες, σε συναυλίες, σε χορούς, σε συγκεντρώσεις σε ταβέρνες. Ο δημιουργός και ερμηνευτής Σωκράτης Μάλαμας είχε δηλώσει σχετικά στο στο BHMagazino, για την ιστορία του τραγουδιού που παρουσίασε το 2000 στο δίσκο του «Ο φύλακας κι ο Βασιλιάς»:

«Την έγραψα ως δώρο γενεθλίων σε μια γυναίκα, επειδή δεν είχα λεφτά να της πάρω κάτι. Μαγείρευε να φάμε φακές, που ήταν ό,τι είχε απομείνει, και ενώ την έβλεπα σκέφτηκα: “Αυτό αξίζει τον κόπο τώρα να το τραγουδήσει κάποιος, να το βγάλει προς τα έξω”.
Το έγραψα και το έπαιξα κατευθείαν, χωρίς να μεσολαβήσει καθόλου χρόνος. Όταν το έπαιξα λύθηκα στα γέλια, το θεώρησα τόσο αστείο.
Η φίλη μου, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, άφησε κάτω τις κουτάλες και μου είπε: “Πότε το έγραψες αυτό το τραγούδι; Το ξέρεις ότι είναι πάρα πολύ καλό; Απορώ γιατί γελάς». Η φίλη του ήταν η μετέπειτα γυναίκα του.

Οι παραπάνω δηλώσεις ακυρώνουν τον ... μύθο που ήθελαν τον Μάλαμα να γράφει το τραγούδι για παράνομη ουσία, που αναφέρεται στους στίχους "άλλα θέλω, κι άλλα κάνω. Ξημερώματα στο δρόμο ρίχνω πετονιά, πιάνω τον εαυτό μου και χάνω το μυαλό μου"

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιτυχία του συνθέτη αφού, παρά το γεγονός πως ο ίδιος κινείται σε καλλιτεχνικό χώρο εκτός συστήματος των charts, το τραγούδι έχει ανέβει πολλές φορές, φτάνοντας μέχρι το νούμερο 1 των ψηφιακών πωλήσεων.

Η ενορχήστρωση είναι του Άκη Κατσουπάκη και διαφοροποιείται από τις ενορχηστρώσεις του συνθέτη, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά όργανα (όπως Συνθεσάιζερ και Σάμπλερ) μαζί με παραδοσιακά (Τζουρά, Στάμνα).

Στο τραγούδι παίζουν οι μουσικοί :

Σωκράτης Μάλαμας: Ακουστική κιθάρα

Μήτσος Αναγνωστόπουλος: Λαϊκή κιθάρα, Τζουρά

Νίκος Δελαπόρτας: Ακουστική κιθάρα

Γιάννης Παπατριανταφύλλου: Κοντραμπάσο

Βαγγέλης Καρίπης: Στάμνα (κρουστό γνωστό ως Udu)

Άκης Κατσουπάκης: Πιάνο, Συνθεσάιζερ, Σάμπλερ

Η ηχογράφηση έγινε το καλοκαίρι του 2000 στο στούντιο "Στέντωρ" με ηχολήπτη το Σωτήρη Παπαδόπουλο.

Το τραγούδι γνώρισε πολλές διασκευές - επανεκτελέσεις, με πιο πετυχημένη τη ζωντανή εκτέλεση στον Λυκαβηττό με τραγουδιστές τον ίδιο, τη Χάρις Αλεξίου και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη (Δίσκος: Αλεξίου - Μάλαμας - Ιωαννίδης: Ζωντανή ηχογράφηση στο Λυκαβηττό, 2006).

Στον χώρο των βαριών λαϊκών το έφερε ο Βασίλης Καρράς και το απογείωσε...