Το τσιφτετέλι που έγραψε ο Μπιθικώτσης και δεν ήθελε να τραγουδήσει ο Μανώλης Αγγελόπουλος

Για τους περισσότερους Μπιθικώτσης ίσον τραγουδιστής. Ωστόσο η «φωνή της Ρωμιοσύνης» ήταν πρωτίστως μουσικός και λαϊκός συνθέτης με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του - Τρελοκόριτσο, του Βοτανικού ο Μάγκας, Σε τούτο το στενό...

Το τσιφτετέλι που έγραψε ο Μπιθικώτσης και δεν ήθελε να τραγουδήσει ο Μανώλης Αγγελόπουλος

Τα περισσότερα από τα τραγούδια αυτά τα έχει ερμηνεύσει ο ίδιος με τον έξοχο δωρικό του τρόπο, που τον έκανε να ξεχωρίζει από όλους τους άλλους λαϊκούς τραγουδιστές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που εμπιστεύθηκε τις εμπνεύσεις σε άλλους εξίσου σημαντικούς τραγουδιστές όπως ο Μανώλης Αγγελόπουλος.

Το τσιφτετέλι Φεγγάρι Χλομό σε στίχους Δημήτρη Γκούτη γράφτηκε από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση το 1959, για δίσκο 45 και 78 στροφών που στην άλλη όψη του είχε το ζεϊμπέκικο Σε τούτο το στενό. Το τσιφτετέλι είχε γραφτεί για τον Μανώλη Αγγελόπουλο, ο οποίος όμως την τελευταία στιγμή κλότσησε και ήθελε σώνει και καλά να πει το ζεϊμπέκικο. Τελικά όμως ο Αγγελόπουλος πείστηκε από τους παραγωγούς της Columbia και ενέδωσε στο «Φεγγάρι Χλομό» έχοντας τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στα σεκόντα. Ο σύντομος αμανές του Αγγελόπουλου πάνω σ' ένα στίχο, είναι το σήμα κατατεθέν του τραγουδιού «Γύρνα πίσω δεν βαστώ, θα πεθάνω θα χαθώ».

Τριζάτη επιτυχία στη χρυσή εποχή του λαϊκού τραγουδιού το «Φεγγάρι χλομό» αποτέλεσε ένα τραγούδι-φάρο από αυτά που ανέδειξαν τον Αγγελόπουλο. Όσο για το Σε τούτο το στενό που λιμπιζόταν ο Αγγελόπουλος το ερμήνευσε ο ίδιος ο Μπιθικώτσης με δεύτερη φωνή τη Ρία Κούρτη.