Freedom: Ο Jon Batiste των 5 Γκράμι, έπαιζε στο μετρό της Νέας Υόρκης

O Jon Batiste που κέρδισε 5 Γκράμι, έπαιζε μουσική στα τρένα της Νέας Υόρκης

 Freedom: Ο Jon Batiste των 5 Γκράμι, έπαιζε στο μετρό της Νέας Υόρκης

Ο Jon Batiste γεννήθηκε στο Metairie της Λουιζιάνα στις 11 Νοεμβρίου του 1986, μεγάλωσε στο Kenner της Λουιζιάνα. Η οικογένειά του μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία μουσική δυναστεία της Νέας Ορλεάνης.

Σε ηλικία 8 ετών, ο Jon Batiste έπαιζε κρουστά και ντραμς με το συγκρότημα της οικογένειάς του, τους Batiste Brothers Band. Σε ηλικία 11 ετών, όμως, μεταπήδησε στο πιάνο με προτροπή της μητέρας του. Ο νεαρός Batiste ανέπτυξε τις δεξιότητές του στο πιάνο κάνοντας μαθήματα κλασικής μουσικής και μεταγράφοντας τραγούδια από βιντεοπαιχνίδια όπως τα «Street Fighter Alpha», «Final Fantasy VII» και «Sonic the Hedgehog».

Ο Batiste πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στο St. Augustine και το Κέντρο Δημιουργικών Τεχνών της Νέας Ορλεάνης. Σε ηλικία, μόλις, 17 ετών κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Times in New Orleans».

Μέχρι το τέλος του 2006, ο Batiste είχε καταφέρει να κερδίσει φήμη και να γίνει διάσημος ερμηνευτής στη Νότια Αφρική, το Λονδίνο, τη Λισαβόνα, την Ισπανία, το Παρίσι και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το 2005, ο Jon Batiste αρχίζει να εμφανίζεται τακτικά στη Νέα Υόρκη με συμφοιτητές του από το Juilliard. Ο Batiste έδωσε το όνομα Stay Human στο συγκρότημα γιατί θεωρεί πως το όνομα αυτό βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μουσικής παράστασης μπορεί να ανυψώσει την ανθρωπότητα και να τη βγάλει από την καθημερινότητα της σύγχρονης κοινωνίας, του να είσαι δηλαδή συνέχεια σε ένα κινητό, tablet ή υπολογιστή.

Το συγκρότημα, για πολλά χρόνια, έκανε αυτοσχέδιες παραστάσεις στο δρόμο, τις οποίες ο ίδιος αποκαλεί «ερωτικές ταραχές». Το 2011, οι Stay Human κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «MY N.Y.». Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο σύνολό του στα τρένα του μετρό της Νέας Υόρκης. Η ιδέα αυτή ήρθε στον Jon Batiste όταν έψαχνε έναν τρόπο για να συνδεθεί με τους ανθρώπους και τους ακροατές του.

H μεγάλη αναγνώριση ήρθε από τη συμμετοχή του στο «The Late Show with Stephen Colbert». Είναι ο επικεφαλής της μπάντας και ο υπεύθυνος για τη μουσική του σόου. Μέσα στο 2021, ο Jon Batiste κέρδισε ένα Όσκαρ, μαζί με τους συνθέτες Trent Reznor και Atticus Ross, για τη δουλειά του στο «Soul» της Pixar. Η ταινία, που τιμήθηκε και με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, αποτελούσε έναν συναρπαστικό συνδυασμό ήχων και στυλ.

Στις 19 Μαρτίου του 2021, ο Jon Batiste κυκλοφόρησε το «WE ARE», που αποτελεί το όγδοο σόλο στούντιο άλμπουμ του. Μιλώντας στο περιοδικό Atwood, το περιέγραψε ως: «Το αποκορύφωμα της ζωής μου μέχρι τώρα. Το πιο αντιπροσωπευτικό άλμπουμ για το πού βρίσκομαι ως δημιουργικός και ως καλλιτέχνης»

Το άλμπουμ χάρισε στον Batiste οκτώ υποψηφιότητες στα βραβεία Grammy 2022, ενώ συγκέντρωσε και άλλες τρεις από τη δουλειά του στο σκορ της ταινίας «Soul». Τελικά, κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο για Καλύτερο Άλμπουμ της Χρονιάς και έγινε ο πρώτος έγχρωμος καλλιτέχνης που καταφέρνει να κερδίσει το εν λόγω βραβείο από το 2008, όταν είχε τιμηθεί με το Grammy Καλύτερου Άλμπουμ ο Herbie Hancock.

Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο Batiste δήλωσε: «Το πιστεύω ακράδαντα, δεν υπάρχει καλύτερος μουσικός, καλύτερος καλλιτέχνης, καλύτερος χορευτής, καλύτερος ηθοποιός. Οι δημιουργικές τέχνες είναι υποκειμενικές και προσεγγίζουν τους ανθρώπους σε ένα σημείο της ζωής τους που τις χρειάζονται περισσότερο. Είναι σαν να φτιάχνεται ένα τραγούδι ή ένα άλμπουμ και είναι σχεδόν σαν να έχει ένα ραντάρ για να βρει το άτομο όταν το χρειάζεται περισσότερο.

To Freedom γυρίστηκε στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης και κέρδισε το βραβείο του καλύτερου μουσικού βίντεο! Δείτε το

Mε πληροφορίες από το www.neolaia.gr