«...Όνομα και πράμα»: Το αμίμητο λογοπαίγνιο του Άκη Πάνου με το όνομα γνωστού συνθέτη

Ο Άκης Πάνου αιρετικός και απρόβλεπτος ήταν γνωστός για τις «εκτός σειράς» δηλώσεις του, που πάντοτε προκαλούσαν συζητήσεις. 

«...Όνομα και πράμα»: Το αμίμητο λογοπαίγνιο του Άκη Πάνου με το όνομα γνωστού συνθέτη

Ιδιαίτερα προικισμένος συνθέτης και στιχουργός αποτέλεσε την έσχατη «σημαία» του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού. Ερχόταν από μια εποχή ιδιαίτερα δημιουργική κομίζοντας απόψεις ρηξικέλευθες που συχνά ενοχλούσαν.

Σε συνέντευξή του ο Άκης Πάνου ρωτήθηκε για κάποια μείζονα πρόσωπα της ελληνικής μουσικής. Στο όνομα Μικρούτσικος απάντησε λακωνικά: «Όνομα και πράμα!» Ατάκα που ακολουθούσε τον δημοφιλή συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο.

Στη δεκαετία του '90 ο Άκης Πάνου παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στην Μαλβίνα Καράλη, στο πλαίσιο της οποίας δεν παρέλειψε να επαναλάβει την γνώμη του για τον Μικρούτσικο λέγοντας επί λέξει: «Τον θεωρώ ένα από τους πέντε πλέον ατάλαντους Έλληνες μουσικούς».

Το λογοπαίγνιο του Άκη Πάνου για τον Μικρούτσικο έχει ασφαλώς μόνο λεκτική αξία, καθώς ο συνθέτης της «Ρόζας» ήταν ένας ολοκληρωμένος μουσικός με σημαντική παρουσία στα καθ' ημάς μουσικά πράγματα.

Ωστόσο η υπόγεια αυτή αντιπαλότητα που έμεινε μόνο στο επίπεδο των δηλώσεων καταδεικνύει την αιώνια κόντρα μεταξύ λαϊκών και έντεχνων δημιουργών, μια πτυχή της οποίας γνωρίσαμε στη δικαστική διαμάχη Μητσάκη-Ξαρχάκου και στα σχόλια του Ζαμπέτα για τον Θεοδωράκη.