Δύο τραγούδια που ο νεαρός Νταλάρας τα είπε καλύτερα από τον Μπιθικώτση

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης παραμένει ασφαλώς ένας απαράμιλλος ερμηνευτής που σφράγισε με το δωρικό ύφος του δεκάδες κλασικά λαϊκά τραγούδια.

Δύο τραγούδια που ο νεαρός Νταλάρας τα είπε καλύτερα από τον Μπιθικώτση

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ωστόσο γίνεται η αλλαγή σκυτάλης, περνάμε δηλαδή σιγά-σιγά σε μια νέα γενιά τραγουδιστών που χωρίς να συγκρίνονται με τα «θηρία» της φουρνιάς του'50, θα διαγράψουν τη δική τους σημαντική διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι. Ένας από αυτούς παραμένει αναμφίβολα ο Γιώργος Νταλάρας που την εποχή εκείνη πρωτοξεκινούσε την καριέρα του. Σε μια από τις πρώτες συνεργασίες του συνάντησε τον Σταύρο Κουγιουμτζή ερμηνεύοντας τραγούδια του, ανάμεσα στα οποία το «Πού 'ναι τα χρόνια» και το «Να 'τανε το '21», έσπασαν τα ταμεία. Στα δύο αυτά τραγούδια κλήθηκε μάλιστα να συγκριθεί με τον σερ Μπιθί.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είχε τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση το «Πού 'ναι τα χρόνια» το 1968 αλλά τελικά το τραγούδι έμεινε στη μνήμη των ακροατών με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα που το λανσάρισε εκ νέου το 1969. Στο «Να 'τανε το '21» οι δύο τραγουδιστές βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι διεκδικώντας την προτίμηση του κοινού. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως δικαίωσε για άλλη μια φορά τον πρωτόπειρο Νταλάρα. Όταν ρωτήθηκε τότε ποιος λέει καλύτερα το τραγούδι, απάντησε πως αυτό θα το κρίνει το κοινό και οι πωλήσεις των δίσκων, συμπληρώνοντας: -Πουλάω περισσότερους δίσκους εγώ. Αυτή τη γνώμη σχημάτισα από μία επίσκεψή μου σε διάφορα πρατήρια. Ζήτησα δίσκους δικούς μου του «21» και μου απάντησαν: «Πουλήθηκαν. Θέλετε να σας δώσουμε με ερμηνεία Μπιθικώτση;»

Για να είμαστε δίκαιοι, το «'21» όπως και το «Πού 'ναι τα χρόνια» τα θυμόμαστε κυρίως με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα. Ειδικά το πρώτο αποτέλεσε γκραν σουξέ στην αρχή της δεκαετίας του '70 καθιερώνοντας σε μια νύχτα τον Νταλάρα στην συνείδηση του κοινού. Ο ενθουσιασμός και η αθωότητα του νεαρού τραγουδιστή έδωσε στις εκτελέσεις του μια φρεσκάδα που δεν είχε ο Μπιθικώτσης. Με αυτό τον τρόπο ο Νταλάρας τα έκανε «δικά» του.