Nature Boy: Τραγούδι για τον Warhol, αγαπημένο του Πετρίδη, μέσω του παρκαδόρου του King Cole

Το " Nature Boy " είναι το τραγούδι που ακούγεται στο ντοκιμαντέρ του Netflix “Τα Ημερολόγια του Άντι Γουόρχολ”, το αγαπημένο του γνωστού παραγωγού Γιάννη Πετρίδη, που έφτασε στον Nat King Cole μέσω του παρκαδόρου του.

Nature Boy: Τραγούδι για τον Warhol, αγαπημένο του Πετρίδη, μέσω του παρκαδόρου του King Cole

Κυκλοφόρησε στις 29 Μαρτίου 1948, ως σινγκλ και αργότερα εμφανίστηκε στο άλμπουμ, The Nat King Cole Story . Γράφτηκε το 1947 από τον Έντεν Αχμπέζ και είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό, ένας φόρος τιμής στον μέντορα του, Bill Pester , ο οποίος τον είχε εισαγάγει στις φιλοσοφίες Naturmensch(φυσικό πρόσωπο) και Lebensreform(μεταρρύθμιση ζωής).

Όταν ο Cole έπαιζε το 1947 στο Lincoln Theatre, ο Αχμπέζ ένας περιθωριακός τύπος, χίπις της εποχής, ήθελε να του παρουσιάσει το τραγούδι, αλλά δεν τα κατάφερε. Άφησε λοιπόν το αντίγραφο στον παρκαδόρο του Κόουλ, o οποίος όταν το διάβασε ενθουσιάστηκε αλλά χρειαζόταν τη συγκατάθεση τον δημιουργό. Τελικά, εντόπισε τον Άχμπέζ και το ηχογράφησε. Ο τελευταίος στίχος "Το καλύτερο πράγμα που θα μάθεις ποτέ, είναι να αγαπάς και να σε αγαπούν σε αντάλλαγμα" θεωρείται μια συγκλονιστική στιγμή στο τραγούδι, με πολλαπλές ερμηνείες.

Το "Nature Boy" κυκλοφόρησε εν μέσω της απαγόρευσης της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Μουσικών το 1948, αλλά έγινε εμπορική επιτυχία, φτάνοντας στην κορυφή των μουσικών τσαρτ του Billboard και πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, βοηθώντας στην καθιέρωση της σόλο καριέρας του καλλιτέχνη.

Άντι Γουόρχολ: Όταν τον πυροβόλησε μια φεμινίστρια του Συνδέσμου Κατακρεουργήσεως Ανδρών

Έχοντας επίσης αποδοχή από τους κριτικούς, το "Nature Boy" συνέβαλε στην εισαγωγή του Cole σε ένα ευρύτερο κοινό, ειδικά στην αγορά της λευκής μουσικής, και δημιούργησε δικαιώματα για τον Άχμπεζ.

Το 1999, το τραγούδι τιμήθηκε με το βραβείο Grammy Hall of Fame . Ωστόσο, το "Nature Boy" αποτέλεσε επίσης αντικείμενο αγωγών, με τον συνθέτη Γίντις, Χέρμαν Γιαμπλόκοφ να ισχυρίζεται ότι ήταν λογοκλοπή από το τραγούδι του " Shvayg mayn harts " ( שװײג מײן האַרץ , "Be Still My Heart"). Στο τέλος, ο Αχμπέζ και ο Γιαμπλόκοφ συμβιβάστηκαν εξωδικαστικά.

Το τραγούδησε ο Frank Sinatra και η Sarah Vaughan και τελικά έγινε πρότυπο ποπ και τζαζ, με πολλούς καλλιτέχνες να ερμηνεύουν το τραγούδι, συμπεριλαμβανομένων των Tony Bennett και Lady Gaga.

Ο Γιάννης Πετρίδης το άκουσε και το αγάπησε από τον Μπόμπι Ντάριν τη δεκαετία του 60 και αργότερα έψαξε και ανακάλυψε τον Νατ Κινγκ Κολ.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης σε πολλές ταινίες όπως “το αγόρι με πράσινα μαλλιά”, “ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ” και το μιούζικαλ “Moulin Rouge” με τον David Bowie.

Το 1941, ο 33χρονος Τζορτζ ΜακΓκρου έφτασε στο Λος Άντζελες και άρχισε να παίζει πιάνο στο Eutropheon, ένα μικρό κατάστημα υγιεινής διατροφής και ένα εστιατόριο ωμών τροφίμων στη λεωφόρο Laurel Canyon Boulevard . Το καφέ ανήκε στους John και Vera Richter , οι οποίοι ακολούθησαν μια φιλοσοφία Naturmensch (φυσικό πρόσωπο) και Lebensreform (μεταρρύθμιση ζωής) επηρεασμένη από το κίνημα Wandervogel (Περιπλανώμενο πουλί) στη Γερμανία. Οι οπαδοί τους, γνωστοί ως "Nature Boys", είχαν μακριά μαλλιά και γένια και έτρωγαν μόνο ωμά φρούτα και λαχανικά. Ο McGrew υιοθέτησε τη φιλοσοφία και επέλεξε το όνομα "eden ahbez", γράφοντας το όνομά του με πεζά γράμματα. Εκεί, ενώ ζούσε σε μια σπηλιά κοντά στο Παλμ Σπρινγκς , ο ahbez έγραψε το "Nature Boy". Εν μέρει αυτοβιογραφικό, το τραγούδι ήταν ένας φόρος τιμής στον μέντορά του Bill Pester , ο οποίος αρχικά τον είχε μυήσει στο Naturmensch και στο Lebensreform.

Στίχοι

There was a boy

A very strange enchanted boy

They say he wandered very far, very far

Over land and sea

A little shy and sad of eye

But very wise was he

And then one day

A magic day he passed my way

And while we spoke of many things

Fools and kings

This he said to me

The greatest thing

you'll ever learn

Is just to love and be loved in return

The greatest thing

you'll ever learn

Is just to love and be loved in return