Ο Χιώτης και η «νύχτα των λοκατζήδων» στα μπουζούκια του εμφυλίου

Στην «Πίνδο» του Αλεξανδριανού στη Νέα Φιλαδέλφεια, με πρώτο μπουζούκι τον Μανώλη Χιώτη, δεκαπέντε λοκατζήδες τα έκαναν γυαλιά καρφιά ένα βράδυ.

Ο Χιώτης και η «νύχτα των λοκατζήδων» στα μπουζούκια του εμφυλίου

Η «Πίνδος» του Αλεξανδριανού στη Νέα Φιλαδέλφεια, δίπλα στον Ποδονίφτη, είναι ένα θρυλικό after μπουζουξίδικο της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Από εκεί πέρασαν όλα τα μεγάλα μπουζούκια της εποχής - ο Χιώτης, ο Μπέμπης, ο Σπόρος και ο Τατασόπουλος ή Ντίλιγκερ, ο Λεμονόπουλος, ο Τσιμπίδης και ο Λαύκας. Το μαγαζί άνοιγε μετά τα μεσάνυχτα και φιλοξενούσε στις μικρές ώρες τους γλεντζέδες της πρωτεύουσας που έρχονταν εδώ για after διασκέδαση τύφλα στο μεθύσι, έτοιμοι για να κάνουν τα νταηλίκια τους. Είναι γνωστό ότι εδώ σύχναζε και ο Καλμόλ, ο Κροίσος της νυχτερινής Αθήνας.

Ο καταστηματάρχης, ο Βαγγέλης Μανδρούλιας ή Αλεξανδριανός ήταν ένας παλικαράς που το έλεγε η ψυχή του. Πλήρωνε τους μουσικούς του μόνο με λίρες και απαιτούσε να μην ανακατεύεται κανείς στις φασαρίες με τους πελάτες.

Έβγαινε μπροστά μόνος του και καθάριζε τους καβγάδες, παίρνοντας φαλάγγι τους ταραξίες με τα δυο του κουμπούρια. Για να αποφεύγει τους σκοτωμούς σημάδευε τα μανίκια τους. Έχει μείνει στην Ιστορία η νύχτα των λοκατζήδων, όταν στα τέλη του εμφυλίου δεκαπέντε μερακλωμένοι άντρες των «ειδικών δυνάμεων» ήρθαν στα μεράκια, έβγαλαν τα περίστροφα και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα σε γεμάτο μαγαζί. Προκλήθηκε πανικός, οι θαμώνες δεν ήξεραν από πού να φύγουν κι ένας μπουζουξής έπαθε νευρικό κλονισμό από το φόβο του.

Πηγή: Μπουζούκι και μπουζουξήδες