«Τραγούδια της Ανατολής» Τα τουρκόφωνα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη

Ο Στέλιος Καζαντζίδης επισκέφτηκε δύο φορές την Τουρκία και ηχογράφησε 8 τουρκόφωνα τραγούδια, που κυκλοφόρησαν τότε σε δίσκους 78 και 45 στροφών και συμπεριλήφθησαν το 1980 σε δίσκο 33 στροφών. Συμπεριλαμβάνονται στον δίσκο "Τραγούδια της Ανατολής"

«Τραγούδια της Ανατολής» Τα τουρκόφωνα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη

Τα έξι πρώτα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στις 12 Ιουλίου 1960, τέσσερις μήνες μετά το πρώτο ταξίδι του Καζαντζίδη με τη Μαρινέλλα στην Πόλη για εμφανίσεις. Την ορχήστρα αποτέλεσαν μουσικοί όπως ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σαλέας, ο Βασίλης Καραπατάκης, ο Γιάννης Δέδες, ο Βαγγέλης Μεθυμάκης, ο Βαγγέλης Σκουρτανιώτης, ο Γιάννης Λειβαδίτης και ο Θόδωρος Δερβενιώτης.

Τα δυο τελευταία ηχογραφήθηκαν τον Μάρτη του 1962 στην Πόλη, κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης του Καζαντζίδη, με τη συμμετοχή Τούρκων μουσικών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και σπουδαίος Σουκρί Μπέη με το κλαρίνο του.

Ο δίσκος είχε τίτλο «Τα τραγούδια της Ανατολής» και περιλάμβανε επίσης δυο σόλο του Γιώργου Μητσάκη, με επιρροές από τη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας κι άλλα τέσσερα παραδοσιακά, τούρκικα τραγούδια, που ηχογραφήθηκαν την ίδια, περίπου, εποχή με τον Θόδωρο Ντερμιτζόγλου και την Λένα Σταμπουλή.

Το 2008 το cd κυκλοφόρησε σε μια πολυτελή έκδοση στην Τουρκία, από την τουρκική εταιρεία AJS Müzik με τίτλο «Ta tragoudia tis Anatolis - Anadolu Sarkilari».

Το ”Çadırımın üstüne” είναι ένα παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι της Τουρκίας, που εκτός από τον Στέλιο Καζαντζίδη, το τραγούδησε και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. με τον τίτλο «Ράμπι- Ράμπι».

Το ”Oglan Oglan Kalk Gidelim” είναι ένα τραγούδι της Ανατολής και το έχει τραγουδήσει η Dilek Koc, αλλά και η Γλυκερία.

Το ”Er Ger Karanlik” είναι ένας τούρκικος αμανές γνωστό και ως «Παντού σκοτάδι». Τραγουδήθηκε και στην ελληνική γλώσσα με τον τίτλο «Ο Χάρος με εμίσησε» από τον Γρηγόρη Ασίκη.

Το ”Bekledim De Gelmedin” , στα ελληνικά «Περίμενα μα δεν ήρθες». Ερμηνεύτηκε από την Dilek Koc για λογαριασμό του δίσκου της «Sevdalim Aman», τον Zeki Muren και τον Μανώλη Αγγελόπουλο.

Το ”Pinarda Buldum Seni” είναι ένα κονιαλίδικο τραγούδι σε συνεργασία με τον Sukru Bey. Ο Μάκης Ρουσομάνης συμπεριέλαβε το κομμάτι στην παράστασή του «Με Βάρκα την Ελλάδα»

Το ”Tzanimi Yaktin Alim” είναι ένα τσιφτετέλι που είναι γνωστό και ως «Αλή, μου έκαψες την καρδιά» που το ερμήνευσε και η Ziynet Sali.