«Τα Δειλινά»: Δυο πόρτες χτύπησε ο Ζαμπέτας πριν τα δώσει στη Μοσχολιού

Γνωστή η ιστορία 4 τραγουδιών του Ζαμπέτα που η Πόλυ Πάνου περιφρόνησε για να μην χάσει το μπάνιο της.

«Τα Δειλινά»: Δυο πόρτες χτύπησε ο Ζαμπέτας πριν τα δώσει στη Μοσχολιού

Άλλος όμως ήταν ο πρώτος που πέταξε την ευκαιρία. «Καλοκαιριά του '64 είχα τέσσερα τραγούδια να ηχογραφήσω: Δειλινά, Πάει-πάει, Πόρτα κλειστή τα χείλη σου, Δάκρυα», διηγείται ο Γιώργος Ζαμπέτας. «Καλώ τον Αναγνωστάκη κι αυτός μου γυρίζει την πλάτη. Ακόμα και σήμερα χτυπάει το κεφάλι του που δεν είπε αυτά τα διαμάντια. Επηρεαζότανε τότε από τον Μπάμπη Μπακάλη κι ήθελε να πάρει τη γνώμη του. Του έριξα ένα φτύσιμο κι έφυγα».

«Δώσ'τα στην Πόλυ Πάνου να τα γραμμοφωνήσει» του είπε ο Λαμπρόπουλος της Columbia. «Η Πόλυ Πάνου έσκιζε την εποχή εκείνη, δεν ήτανε τυχαία, ήτανε το νάμπερ ουάν στη δισκογραφία, το νάμπερ ουάν και στο σανίδι. Έσκιζε», παραδέχεται ο Ζαμπέτας. Πλην όμως βρήκε την «πόρτα κλειστή», μετά το γνωστό επεισόδιο κατά το οποίο η πρώτη κυρία του λαϊκού τραγουδιού προτίμησε να κάνει το μπάνιο της στη θάλασσα, παρά να κάνει πρόβα τα τραγούδια.

Ο συνθέτης πήγε τσατισμένος στον διευθυντή της Columbia και του είπε τα καθέκαστα. «Θες να τα δώσεις στη μικρή τη Μοσχολιού;» του πρότεινε ο Τάκης Λαμπρόπουλος. Ο Ζαμπέτας το σκεφτόταν. Ήταν ρίσκο να τα δώσει σε μια μικρή, άγνωστη και άπειρη τραγουδίστρια. Το αποφάσισε όμως και ανακοίνωσε στον Λαμπρόπουλο πως θα τα δώσει στη μικρή τη Μοσχολιού. «Κάνε ό,τι γουστάρεις» του είπε εκείνος. Η Μοσχολιού τα είπε μία κι έξω, σύμφωνα με τον Ζαμπέτα κι όλοι μείνανε με ανοιχτό το στόμα. Ένα χρόνο μετά τα δισκογράφησε και η Πόλυ Πάνου αλλά το πουλάκι είχε πετάξει.