Ο Τζον Λένον εμπνεύστηκε το «Strawberry Fields Forever» από τον Νίκο Καζαντζάκη!

Ο Τζον Λένον έγραψε το «Strawberry Fields Forever»  εμπνευσμένος από την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη και το τραγούδι αφορά τις αναμνήσεις απο το ομώνυμο ορφανοτροφείο του Λίβερπουλ.

Ο Τζον Λένον εμπνεύστηκε το «Strawberry Fields Forever» από τον Νίκο Καζαντζάκη!

Ο Τζον Λένον ήταν μόνος στην παραλία Αλμέρια της Ισπανίας και με μια ακουστική κιθάρα, έγραψε ένα τραγούδι για τις οδυνηρές παιδικές του αναμνήσεις. Strawberry Fields ήταν το όνομα ενός ορφανοτροφείου του Λίβερπουλ όπου έπαιζε και κρυβόταν από τον κόσμο.

«Έχω οράματα από το Strawberry Fields», είπε στο Rolling Stone το 1968. «Επειδή το Strawberry Fields είναι οπουδήποτε θέλετε να πάτε». Ο Λένον είχε αυτοαναφορές στο τραγούδι και ήταν νευρικός όταν το έπαιξε πρώτη φορά για τους άλλους Beatles. Ακολούθησε μια στιγμή σιωπής μέχρι που ο Paul McCartney είπε: "Αυτό είναι απολύτως υπέροχο". Το μετέτρεψαν σε ένα πρωτοποριακό ηχητικό κολάζ, χάρη στη μαγεία στο στούντιο του George Martin.

Ο συγγραφέας Steve Turner λέει ότι ο Lennon πιθανότατα εμπνεύστηκε από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη “Aναφορά στον Γκρέκο” το οποίο διάβαζε στην Αλμερία και «αφηγείται σε έναν συγγραφέα που αναζητά πνευματικό νόημα».

Ήταν το πρώτο τραγούδι που από το Sgt. Pepper και έμεινε εκτός του άλμπουμ, ώστε να βγει ως single του Φεβρουαρίου 1967, με το "Penny Lane" του McCartney στην άλλη πλευρά. Το "Strawberry Fields" είναι ένα τραγούδι γεμάτο ακατέργαστο πόνο - ωστόσο οι Beatles το έκαναν να νιώθει σαν μια ακαταμάχητη πρόσκληση.

Ο πρώτος στίχος στην έκδοση που κυκλοφόρησε, ήταν ο τελευταίος που γράφτηκε, κοντά στην εποχή της ηχογράφησης του τραγουδιού. Για το ρεφρέν, ο Λένον εμπνεύστηκε ξανά από τις παιδικές του αναμνήσεις. Οι λέξεις "nothing to get hang about" εμπνεύστηκαν από την αυστηρή εντολή της θείας Mimi να μην παίζει στους χώρους του Strawberry Field, στην οποία ο Lennon απάντησε: "Μπορούν μη σε κρεμάσουν γι' αυτό».

Ενώ το τραγούδι αρχικά δίχασε και μπέρδεψε τους μουσικούς κριτικούς και τους θαυμαστές του γκρουπ, αποδείχθηκε μεγάλη επιρροή στο αναδυόμενο ψυχεδελικό είδος. Η συνοδευτική προωθητική ταινία του αναγνωρίζεται ομοίως ως πρωτοποριακό έργο του μουσικού βίντεο .

To τραγούδι βρίσκεται στο νούμερο 7 των 500 καλύτερων τραγουδιών, σύμφωνα με το Rolling Stone.

Oι στίχοι

One, two, three, fourNo one I think is in my tree
I mean, it must be high or low
That is, you can't, you know, tune in but it's all right
That is, I think it's not too badLet me take you down
'Cause I'm going to strawberry fields
Nothing is real
And nothing to get hung about
Strawberry fields foreverLiving is easy with eyes closed
Misunderstanding all you see
It's getting hard to be someone but it all works out
It doesn't matter much to meLet me take you down
'Cause I'm going to strawberry fields
Nothing is real
And nothing to get hung about
Strawberry fields foreverAlways, no sometimes, think it's me
But you know I know when it's a dream
I think I know, I mean a... yes
But it's all wrong
That is, I think I disagreeLet me take you down
'Cause I'm going to strawberry fields
Nothing is real
And nothing to get hung about
Strawberry fields foreverStrawberry fields forever

ΠΗΓΗ: Rolling Stone