Το «Paranoid» των Black Sabbath γράφτηκε σε 20΄ και το «έκλεψαν» από τους Led Zeppelin

Το «Paranoid» των Black Sabbath γράφτηκε σε 20΄ και το «έκλεψαν» από το ρεφρέν τραγουδιού των Led Zeppelin. O Ozzy Osbourne  δεν ήξερε το νόημα της λέξης.

Το «Paranoid» των Black Sabbath γράφτηκε σε 20΄ και το «έκλεψαν» από τους Led Zeppelin

Μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ το Φεβρουάριο του 1970, οι Black Sabbath πήγαν στα "Regent Sound Studios" του Λονδίνου στα μέσα του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς για να ηχογραφήσουν τον επόμενο δίσκο τους. Μετά την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων, η εταιρεία ζήτησε ένα πιο εμπορικό τραγούδι, με αποτέλεσμα το συγκρότημα να ξαναμπεί στο στούντιο και μέσα σε είκοσι λεπτά να ηχογραφήσει το τραγούδι "Paranoid", την μεγαλύτερη σινγκλ επιτυχία τους.

Η μουσική πιστώνεται και στα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος, ενώ οι στίχοι γράφτηκαν από τον Γκίζερ Μπάτλερ. Οι στίχοι αφορούν ένα πρόσωπο και τις παρανοϊκές του σκέψεις, ώσπου κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται ότι είναι παράφρονας.

Ο μπασίστας των Black Sabbath, Geezer Butler, ο οποίος έγραψε τον στίχο, εξήγησε το νόημα του τραγουδιού στο περιοδικό Mojo τον Ιούνιο του 2013: "Βασικά, είναι απλώς για την κατάθλιψη, γιατί δεν ήξερα πραγματικά τη διαφορά μεταξύ κατάθλιψης και παράνοιας. Είναι θέμα ναρκωτικών. Καπνίζοντας γίνεσαι εντελώς παρανοικός με τους ανθρώπους, δεν μπορείς να σχετίζεσαι με τους ανθρώπους. Υπάρχει αυτή η διασταύρωση μεταξύ της παράνοιας που νιώθεις όταν καπνίζεις ναρκωτικά και της κατάθλιψης μετά.

Το τραγούδι είχε ιδιαίτερα καλές εισπράξεις στη Βρετανία, καθώς στα βρετανικά chart ήρθε 4ο, στις ΗΠΑ 61ο.Νούμερο 1 έφτασε στα δανικά και στα γερμανικά chart. Το κομμάτι είναι ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά τραγούδια του συγκροτήματος. Σημαντικό, καθώς σπουδαίοι καλλιτέχνες του είδους εμπνεύστηκαν από αυτό. Παρόλα αυτά, όπως το ίδιο το συγκρότημα έχει παραδεχτεί, το βασικό riff του τραγουδιού ανήκει σε ένα κομμάτι των Led Zeppelin, το Dazed and Confused, με τη διαφορά ότι οι Black Sabbath το έπαιξαν πιο γρήγορα.

Το τραγούδι έχει υποστεί αρκετές διασκευές, μεταξύ των οποίων, ξεχωρίζει αυτή τον Megadeth. Ενώ αρκετοί το τραγούδησαν ζωντανά, όπως οι Metallica και οι Green Day.

Ένας εκπληκτικός αριθμός ταινιών έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το τραγούδι.

Sid and Nancy(1986)

Dazed and Confused(1993)

Private Parts(1997)

Any Given Sunday(1999)

Almost Famous(2000)

Slugs(2004)

We Are Marshall(2006)

Dark Shadows(2012)

Ο Tony Iommi ηχογράφησε το Paranoid με μαύρα μάτια αφού το συγκρότημα είχε εμπλακεί σε καυγά με μερικούς πανκ. Στο βιβλίο του Ιron Man «My Journey through Heaven and Hell with Black Sabbath», ο Iommi είπε ότι αυτός και ο Ozzy μάλλον δεν είχαν ιδέα τι σήμαινε η λέξη "παρανοϊκός" εκείνη την εποχή. Άφησαν τους στίχους στον μπασίστα Geezer Butler, τον οποίο θεωρούσαν τον έξυπνο του γκρουπ.

Το 2002 ο Ozzy, ο Tony Iommi, ο Phil Collins και ο Pino Palladino έπαιξαν αυτό το τραγούδι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ κατά τη διάρκεια του Χρυσού Ιωβηλαίου της Βασίλισσας.

Oι στίχοι

Finished with my woman 'cause
She couldn't help me with my mind
People think I'm insane because
I am frowning all the time

All day long I think of things
But nothing seems to satisfy
Think I'll lose my mind
If I don't find something to pacify

Can you help me
Occupy my brain?
Oh yeah

I need someone to show me
The things in life that I can't find
I can't see the things that make
True happiness, I must be blind

Make a joke and I will sigh
And you will laugh and I will cry
Happiness I cannot feel
And love to me is so unreal

And so as you hear these words
Telling you now of my state
I tell you to enjoy life
I wish I could but it's too late