Μια χιονισμένη χειμωνιάτικη νύχτα γράφτηκε το «California Dreamin»

Μια χειμωνιάτικη νύχτα το 1963 γράφτηκε το «California Dreamin» από τους Τζον και Μισέλ Φίλιπς, που εξελίχτηκαν στους Mamas and the Papas.

Μια  χιονισμένη χειμωνιάτικη νύχτα γράφτηκε το «California Dreamin»

Το τραγούδι γράφτηκε το 1963 ενώ ο Τζον και η Μισέλ Φίλιπς ζούσαν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα κρύου χειμώνα, και τους έλειπε η ηλιόλουστη Καλιφόρνια. Δούλευαν τις μελωδίες ως αργά το βράδυ και το πρωί τις έντυσαν με στίχους.

Εκείνη την εποχή, ο Τζον και η Μισέλ Φίλιπς ήταν μέλη του γκρουπ New Journeymen, το οποίο εξελίχθηκε στους Mamas and the Papas . Με το τραγούδι κέρδισαν το πρώτο τους δισκογραφικό συμβόλαιο.

Η ιστορία του «California Dreamin» ξεκίνησε μία μελαγχολική χιονισμένηχειμωνιάτικη νύχτα του 1963 στη Νέα Υόρκη, όπου ζούσε το ζευγάρι. Οι λέξεις «California Dreamin» στριφογύριζαν συνέχεια στο μυαλό του John, ο οποίος δούλευε επίμονα πάνω στις συγχορδίες προκειμένου να αποδώσει τη μελαγχολία του τραγουδιού. Καθώς βαρέθηκε να το δουλεύει μόνος του, με την κιθάρα στα χέρια και πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος, ξύπνησε τη Mισέλ για να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει το τραγούδι. Η Mισέλ ήταν κουρασμένη και στην αρχή αρνήθηκε, αλλά αργότερα δήλωσε ότι ήταν το καλύτερο ξύπνημα της ζωής της.
Ο Mισέλ Φίλιπς είπε: "Ήθελα να συνεχίσω τον ύπνο μου, αλλά μου είπε ότι αν σηκωνόμουνα και συνεργαζόμουνα μαζί του, κάποια μέρα θα τον ευγνωμονούσα". Ο κρύος χειμώνας στη Νέα Υόρκη και η νοσταλγία που ένιωθε για την πατρίδα της, έδωσαν στη Μισέλ την αρχική έμπνευση ώστε να γράψει τους πρώτους στίχους του τραγουδιού. Η Μισέλ δήλωσε: "Μέναμε στο Albert Hotel, κοντά στην Washington Square. Δεν είχα δει ποτέ χιόνι πριν και δεν είχα πάει ποτέ στην ανατολική ακτή. Ήταν άθλια!"

Η Μισέλ είχε επισκεφτεί νωρίτερα μόνη της την εκκλησία του Αγίου Πατρικίου, καθώς ο Τζον όταν ήταν 7 ετών είχε αποβληθεί από ένα ενοριακό σχολείο και είχε πολύ αρνητικά συναισθήματα για την εκκλησία. Από εκεί εμπνεύστηκε το δεύτερο κουπλέ Steppedintoachurch / Ipassedalongtheway»). Οι υπέροχοι στίχοι «AndIpretendedtopray / Youknowthepreacherlikesthecold / HeknowsI'mgonnastay». Ο αφηγητής προκειμένου να προστατευθεί από το κρύο μπαίνει σε μία εκκλησία και υποκρίνεται ότι προσεύχεται. Γι’ αυτό και του ιερέα τού αρέσει το κρύο, αφού χάρη σ’ αυτό μπαίνουν άνθρωποι στην εκκλησία και κάθονται μέσα έστω και για λίγο.
Το σινγκλ κυκλοφόρησε στα τέλη του 1965 αλλά δεν τράβηξε την προσοχή του κοινού. στο Λος Άντζελες. 'Ενας ραδιοφωνικός σταθμός στη Βοστώνη ήταν ο καταλύτης για να εξαπλωθεί το τραγούδι σε εθνικό επίπεδο. Αφού έκανε το ντεμπούτο του στα τσαρτ τον Ιανουάριο του 1966, το τραγούδι έφτασε στο Νο 4 τον Μάρτιο τόσο στο Billboard Hot 100 , διάρκειας 17 εβδομάδων, όσο και στο Cashbox , διάρκειας 20 εβδομάδων. Έφτασε επίσης στο νούμερο 23 στα τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την αρχική του κυκλοφορία και επανακυκλοφόρησε μετά τη χρήση του σε διαφημιστικό σποτ της Carling Premier το 1997, φτάνοντας στο νούμερο 9. Το Billboard περιέγραψε το τραγούδι ως "ένα συναρπαστικό νέο ήχο με καλογραμμένο εμπορικό υλικό" και επαίνεσε την παραγωγή του Lou Adler.