Νταλάρας σε Λοΐζο: «Ρε Κεφάλα δεν θα γράψεις τραγούδια σαν του Κουγιουμτζή»

Ο Μάνος Λοΐζος ήταν γνωστός στο μουσικό σινάφι με το παρατσούκλι "Κεφάλας". Εξίσου γνωστός ήταν και για τον θαυμασμό που έτρεφε στο πρόσωπο του Σταύρου Κουγιουμτζή.

Νταλάρας σε Λοΐζο: «Ρε Κεφάλα δεν θα γράψεις τραγούδια σαν του Κουγιουμτζή»

Πραγματικά θεωρούσε τα τραγούδια του αριστουργήματα κι ο Γιώργος Νταλάρας που είχε την τύχη να συνεργάζεται με τον Κουγιουμτζή πείραζε μονίμως τον Αλεξανδρινό συνθέτη, πατώντας τον εκεί που πονούσε.

"Ρε Κεφάλα, ό, τι κι αν κάνεις ποτέ δεν θα γράψεις τραγούδια σαν του Κουγιουμτζή", του έλεγε κοροϊδευτικά ο νεαρός τότε τραγουδιστής. Ο Λοΐζος αντιπαρερχόταν το παρατσούκλι "Κεφάλας" αλλά έφερε βαρέως την σύγκρισή του με τον Κουγιουμτζή. Κάπου στα μέσα του 1971 είπε μια μέρα στον Νταλάρα: "Ρε συ, θα σου γράψω ένα τραγούδι σαν του Κουγιουμτζή, κάτσε και θα δεις".

Λίγες μέρες αργότερα του τηλεφώνησε να περάσει από το σπίτι. Ο Νταλάρας ανταποκρίθηκε. Πήγε και τον βρήκε να παίζει ένα τραγούδι που έμοιαζε πραγματικά με αυτά του Σταύρου Κουγιουμτζή.

Τους στίχους είχε γράψει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Ο "Κεφάλας" τα είχε καταφέρει τελικά. Κι έτσι γεννήθηκε το "Άχ, χελιδόνι μου!", που όχι μόνο κατάφερε παρά τους πλαγίως αντικαθεστωτικούς στίχους του να περάσει τις συμπληγάδες της λογοκρισίας αλλά και να γίνει μια μεγάλη και διαχρονική επιτυχία.

Το πικάρισμα του Νταλάρα έφερε τελικά αποτέλεσμα και ο ιδιοφυής "Κεφάλας" από την Αλεξάνδρεια έκανε το θαύμα του! Αχ, χελιδόνι μου πώς να πετάξεις σ΄αυτό το μαύρο τον ουρανό αίμα σταλάζει το δειλινό και πώς να κλάψεις Αχ. χελιδόνι μου...