Όταν στην Κατοχή ο Βαμβακάρης έσωσε τον Χατζιδάκι
Στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής o Μάρκος γλίτωσε τον Χατζιδάκι από άγριο ξυλοδαρμό.
Στα δίσεκτα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής ο νεαρός Μάνος κάθε άλλο παρά φρόνιμος καθόταν. Τις νύχτες ζούσε λαθραία αναζητώντας τη μαγεία στα σκοτεινά καλντερίμια του ρεμπέτικου. Η αγάπη του για το περιθωριακό τραγούδι και η γοητεία της νύχτας τον έκανε υπερβολικά τολμηρό τόσο για την ηλικία και το χαρακτήρα του όσο και για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην κατεχόμενη Αθήνα.
Ο μετέπειτα ιδιοφυής συνθέτης της ελληνικής μουσικής έγινε θαμώνας στο μαγαζί που έπαιζε η αυτού εξοχότης ο Μάρκος Βαμβακάρης. Στα εκστατικά του μάτια ο πατριάρχης του Ρεμπέτικου έπαιρνε διαστάσεις γίγαντα. Οι σκληρές νότες του μπουζουκιού περνούσαν στις φλέβες του σαν μουσική πρωτόγνωρη κι επαναστατική. Η εμπειρία αυτή μέστωσε μέσα του κι άνοιξε έναν γόνιμο δρόμο από τον οποίο ευεργετήθηκε πάνω απ' όλα το ίδιο το ελληνικό τραγούδι.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Όλα αυτά καλά μόνο που την πρώτη φορά λίγο έλειψε να τις αρπάξει από κάτι μάγκες που η μόνιμη διασκέδασή τους ήταν οι καβγάδες. Τα κουτσαβάκια στα ρεμπετάδικα της εποχής υπάκουαν σε ένα ιδιότυπο κώδικα βίας και αντιπαράθεσης που χαρακτήριζε όλο τον ρεμπέτικο κύκλο ζωής. Στα μάτια τους ο τροφαντός νεαρός με τους λεπτεπίλεπτους τρόπους φάνταζε το εύκολο θύμα. Κινήθηκαν εναντίον του απρόκλητα και με ιδιαίτερα απειλητικές διαθέσεις.
Κοντολογίς ο νεαρός Χατζιδάκις παρά τρίχα γλίτωσε τον άγριο ξυλοδαρμό. Ευτυχώς όμως παρενέβη ο Μάρκος, που την εποχή εκείνη δεν αστειευόταν, τους πρόγκηξε και τον έβγαλε από αχρείαστους μπελάδες. Έκτοτε όσες φορές βρέθηκε ως θαμώνας στα καταγώγια που εμφανιζόταν ο Βαμβακάρης καθόταν σε ένα τραπεζάκι δίπλα του και απολάμβανε την υψηλή προστασία του.