Ο Βαμβακάρης και ο μαστουρωμένος γάιδαρος

Ένα από τα διασημότερα προπολεμικά επεισόδια του ρεμπέτικου είναι κι αυτό με το μαστουρωμένο γάιδαρο. Το ιστορούσε αργότερα ο Στράτος Παγιουμτζής.

Ο Βαμβακάρης και ο μαστουρωμένος γάιδαρος

Προπολεμικά ο Μάρκος, ο Στράτος και ο Μπάτης κυνηγούσαν το μεροκάματο σε όλη την Ελλάδα. Είχαν γίνει πια γνωστοί μέσα από τους δίσκους και όπου πήγαιναν ο κόσμος τους καλοδεχόταν. Ωστόσο ο βιοπορισμός αποδεικνυόταν συχνά δύσκολη υπόθεση. Η κάθοδός τους στην Κρήτη δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και οι πρωτοπόροι του ρεμπέτικου βρέθηκαν απένταροι.

Είναι η εποχή που ο Μπάτης αγόρασε ένα μόνιππο κι ένα ημίψηλο κι έκανε τον οδοντογιατρό στα χωριά της Κρήτης.

Κάποιοι φαίνεται πως τον πήραν στα σοβαρά, γιατί όταν ο γάιδαρος ενός χωρικού άρχισε να γίνεται παράξενος και να μην δέχεται σαμάρι, το αφεντικό του απευθύνθηκε στον Μπάτη λέγοντας: "Γιατρέ, ίντα το πράμα μου, ο γάιδαρος κάτι έπαθε και δεν μπορεί να τον πλησιάσει κανένας".

Τον καιρό εκείνο έψαχναν μια καβάντζα, για να φουμάρουν το ναργιλέ τους και η περίπτωση τους ήρθε κουτί. Διώχνουν τον ιδιοκτήτη, μπαίνουν κι οι τρεις στο παχνί και πάφα-πούφα τα ντουμάνια στη μούρη του γαϊδάρου, μαστουρώνει το ζωντανό και παρ' το κάτω. Τι χρωστάω; Δεν κάνει τίποτα, γεια σου, του απαντούν και παίρνουν δρόμο.