Ποιος είναι ο εγκληματίας πίσω από την «Αχάριστη» του Τσιτσάνη;

Τραγούδι-θησαυρός της Τσιτσανικής δημιουργίας η θρυλική "Αχάριστη" υποκρύπτει ίσως τη μοίρα ενός άγνωστου εγκληματία.

Ποιος είναι ο εγκληματίας πίσω από την «Αχάριστη» του Τσιτσάνη;

Το 1947 ο Βασίλης Τσιτσάνης γραμμοφωνεί στα στούντιο της Columbia με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου και τον Στελλάκη Περπινιάδη την "Αχάριστη" ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του που το εμπνεύστηκε μες στην Κατοχή. Οι αρχικοί στίχοι της δεύτερης στροφής ωστόσο ήταν διαφορετικοί. "Το έγκλημά μου μ' έριξε στα ξένα και μ' έχει στη ζωή κατάδικο" Υπό το φόβο της άγρυπνης λογοκρισίας ωστόσο ο συνθέτης άλλαξε τους στίχους κι έτσι εμείς τραγουδάμε σήμερα: "Τα βάσανά μου μ' έριξαν στα ξένα και μ' έχουν στη ζωή κατάδικο".

Στην δε τρίτη στροφή ο στίχος: "Του καταδίκου ο πόνος της καρδιάς", έγινε "Του προδομένου ο πόνος της καρδιάς"

Αυτό μας ωθεί να υποθέσουμε ότι το έγκλημα του ξενιτεμένου φυγά έχει σχέση με μια αχάριστη γυναικεία καρδιά η οποία πιθανόν να ευεργετήθηκε με αυτό τον τρόπο. Στα άγρια εκείνα χρόνια δεν ήταν το πρώτο λογοκριμένο τραγούδι, μυστήριο ωστόσο παραμένει ο ήρωας αυτής της ιστορίας αφού είναι γνωστό ότι ο Τσιτσάνης εμπνεόταν συνήθως από πραγματικά περιστατικά και υπαρκτά πρόσωπα.

Ο ίδιος ο Τρικαλινός συνθέτης δεν θέλησε ποτέ να μιλήσει για αυτό κι έτσι παραμένει ένας από τους μείζονες γρίφους του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού. Είναι παράξενο πάντως αν σκεφτεί κανείς πως για ένα εξίσου σπουδαίο τραγούδι την "Αρχόντισσα" ο Τσιτσάνης έχει αφιερώσει ολόκληρο αφήγημα.

Ο εγκληματίας της "Αχάριστης" θα παραμείνει μια σκιά μυστηρίου στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη.