Ο Μάρκος και η άπιστη Ελένη: Ο Βαμβακάρης περιγράφει την ντροπή του

Ένα μικρό απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη για τον γάμο με την Ελένη Μαυροειδή ή Ζιγκοάλα και για την ατυχή του κατάληξη.

Ο Μάρκος και η άπιστη Ελένη: Ο Βαμβακάρης περιγράφει την ντροπή του

Έχουν γραφτεί πολλά για τον πρώτο γάμο του Μάρκου με την Ελένη Μαυροειδή ή Ζιγκοάλα και για την ατυχή του κατάληξη. Καλύτερα από όλους τα γράφει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του:

«Η κάργια έπεσε στα όργια με εκείνον τον ελεεινό τον φίλο μου, όταν εγώ έλειπα και εξενυχτούσα στη δουλειά μου. Εγώ μεν εστενοχωριόμουν πάρα πολύ, διότι είπαμε εσύχναζα στους τεκέδες και με γνωρίζανε όλοι οι μάγκες του Πειραιώς... Καμιά φορά της έλεγα. Παράτα τον κατήφορο που έχει πάρει να ζήσουμε ευτυχισμένοι, αλλά εκείνη ενόμιζε ότι ήμουν πολύ κορόιδο επειδής ήξερε ότι την αγαπώ. Η παλιογυναίκα δεν ησύχαζε μα κι εγώ είχα ράμματα για τη γούνα της... Και μέρα με τη μέρα είχα προστριβές με τον αδερφό μου τον Φραγκίσκο, που ήθελε να την χωρίσω...

Ένα βράδυ κάπου την είδε και την έδειρε άγρια, μέχρι που της έδωσε και μια μαχαιριά στο μπράτσο... Αυτή η βρωμογυναίκα εκατέφυγε στην Αστυνομία και πότες μήνυση έκανε εναντίον του και πότες η Ασφάλεια τον έδερνε όπου τον έβρισκε. Ο Φραγκίσκος ήθελε σώνει και καλά να μας χωρίσει διότι θα σκοτωθούμε.

Εσύ να κάνεις κουμάντο στο σπίτι σου, του έλεγα... Αυτό το πράγμα εβάσταξε αρκετά χρόνια ώσπου ήρθε η μέρα του λυτρωμού. Την άφησα, την εχώρισα και έφυγα από κοντά της.

Όπως έγραψα τώρα τελευταία...

Ήθελα να σ' αντάμωνα να σου 'λεγα καμπόσα...
Δεν σε θέλω, δεν σε θέλω...»