«Μαύρα μάτια»: Ο τσαμπουκάς του Βαμβακάρη με το «τομάρι» τον Μάθεση για μια γυναίκα

Η διαμάχη του Μάρκου Βαμβακάρη με τον νταή και στιχουργό Νίκο Μάθεση για μια γυναίκα είναι η ιστορία πίσω από το τραγούδι "Μαύρα μάτια-μαύρα φρύδια".

«Μαύρα μάτια»: Ο τσαμπουκάς του Βαμβακάρη με το «τομάρι» τον Μάθεση για μια γυναίκα

Λέει ο Μάρκος στην αυτοβιογραφία του: "Μόνο γι αυτόν τον Μάθεση μη μου πεις. Ασ' τον. Τομάρι! Ούτε να τονε βλέπω δεν θέλω. Είχε μιαν αγαπητικιά εκ των υστέρων έμαθα στα Μπούρλα εκεί στα μπουρδέλα, η οποία ήτανε Κρητικιά. Αυτή αγάπαγε εμένα πολύ. Εμένα ήθελε, δεν ήθελε αυτόν. Κι έγραψα το τραγούδι γι αυτήν.
Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια, μαύρα κατσαρά μαλλιά...

Κι αυτός εζήλευε γι αυτή τη δουλειά. Με μισούσε λόγω του ότι ενόμιζε ότι θα του πάρω τη γκόμενα. Λοιπόν ένα βράδυ ζούλα με χτύπησε στο χέρι και μου 'βγαλε το χέρι από τη θέση του. Στην αγορά του Πειραιώς μέσα στον κόσμο. Υπόφερα για δέκα μέρες τα πάνδεινα μέχρι να συνέλθω. Ήταν κακός αυτός. Είχε σκοτώσει και τον Στρίγγλα, ένα παλικάρι ίσαμε κει πάνω. Χάμω εγλίστρησε κι έπεσε εκεί στην αγορά και του 'ριξε δυο από πάνω και τον εσκότωσε με πιστόλι.

Τον οποίον, δεν εμπόραγε αυτός να σκοτώσει αν ήταν ορθός. Ό,τι ήταν αυτός δέκα φορές χειρότερος ήταν αυτός που σκότωσε" Ο Νίκος Μάθεσης ήταν Κουλουριώτης, όπως αναφέρει και ο Βαμβακάρης. Γεννήθηκε το 1907 στη Σαλαμίνα. Θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους στιχουργούς του ρεμπέτικου με αξιόλογη συνεισφορά . Τον καιρό των ρεμπέτηδων, έδρασε ως σκληρός και νταής, στον υπόκοσμο του Πειραιά και του ρεμπέτικου.