Καζαντζίδης-Θεοδωράκης σχεδίαζαν νέα εταιρία δίσκων. Τους σταμάτησε η Columbia!

Αρχές δεκαετίας του '60 ο Καζαντζίδης και ο Θεοδωράκης συζητούσαν σοβαρά τη δημιουργία νέας δισκογραφικής εταιρίας. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο...

Καζαντζίδης-Θεοδωράκης σχεδίαζαν νέα εταιρία δίσκων. Τους σταμάτησε η Columbia!

Τον Μάρτη του 1961 ηχογραφούνται στα στούντιο της Columbia, στη Ριζούπολη, έξι τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών που ανήκουν στον κύκλο "Πολιτεία Α'" σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Τάσου Λειβαδίτη και Δημήτρη Χριστοδούλου.

Τραγουδούν Καζαντζίδης-Μαρινέλα. Είναι η εποχή των μεγάλων ψευδαισθήσεων. Ο κόσμος ονειρεύεται ακόμα μια Ελλάδα δημοκρατίας και αξιοκρατίας και ο κοινωνικός σφυγμός αποτυπώνεται σε κάθε καλλιτεχνική έκφραση.

Ο Στέλιος ακούγεται σπαρακτικός στο "Σαββατόβραδο" και στο "Παράπονο". Ακολουθεί η ιστορική συναυλία στο Κεντρικόν. Είναι μια αξέχαστη εποχή.

Γι αυτήν την εποχή και για τη σχέση του με τον Στέλιο Καζαντζίδη μιλά ο Μίκης Θεοδωράκης στον Θανάση Γιώγλου τον Νοέμβριο του 2007 στον "Πολίτη Κ" του δήμου Καλαμαριάς: "Ήταν εποχή που όλοι μαζί, Χιώτης, Μαίρη Λίντα, Στέλιος, Μαρινέλλα και Μπιθικώτσης, κλεισμένοι στο μικρό στούντιο της Κολούμπια στην οδό Λυκούργου, κάναμε εντατικές πρόβες για «Επιτάφιο», «Πολιτεία» και «Αρχιπέλαγος». Από κει πηγαίναμε κατ’ ευθείαν στο μεγάλο στούντιο στον Περισσό. Γράφαμε μαζί, τρώγαμε μαζί στα ταβερνάκια της Νέας Ιωνίας και τα βράδια πότε στη Δροσιά για πεϊνιρλί και πότε φτάναμε ως το Κιάτο, όπου ο Στέλιος είχε ένα σπιτάκι στην αμμουδιά για να ψαρεύει. Πολύ συχνά κοιμόμαστε κάτω απ’ την ίδια στέγη. Ειδικά ο Στέλιος μαζί μου έκανε σαν παιδί, γιατί είχε μια κρυφή δίψα για την Αριστερά και του άρεσε να παίρνουμε οι δυο μας το αυτοκίνητο και να βγαίνουμε απ’ την Αθήνα να τραγουδήσουμε δυνατά Εαμίτικα τραγούδια. Είχε περάσει, όπως κι ο Γρηγόρης απ’ τη Μακρόνησο, ενώ η μάνα του ζούσε σ’ ένα φτωχικό σπιτάκι στη Νέα Φιλαδέλφεια με τις αναμνήσεις της. Ήταν λοιπόν φυσικό να κάνουμε όχι μια αλλά δύο συναυλίες με την Ορχήστρα της Ελαφράς Μουσικής της ΕΡΤ, μια στο Κεντρικό και μια στον Πειραιά. Σχεδιάζαμε μάλιστα να κάνουμε όλοι μαζί μια Νέα Δισκογραφική Εταιρία, όμως κάποιος μας μαρτύρησε στην Εταιρία που πήρε αμέσως τα μέτρα της, από τα οποία πρώτο και καλλίτερο ήταν το να μας χωρίσει".

* Αντλήθηκαν στοιχεία από το ogdoo.gr