Ο ενθουσιασμένος Λοΐζος στον Καζαντζίδη: «Τι άλλο να πεις ρε Στέλιο;»

Το τραγούδι "Δεν θα ξαναγαπήσω" ή " το Μερτικό" όπως είναι πιο γνωστό στους Καζαντζιδικούς έχει τη δική του Ιστορία.

Ο ενθουσιασμένος Λοΐζος στον Καζαντζίδη: «Τι άλλο να πεις ρε Στέλιο;»

Είναι λίγοι οι συνθέτες που τίμησαν τον όρο "έντεχνο τραγούδι" όσο ο Μάνος Λοΐζος. Ο Αλεξανδρινός συνθέτης στη σύντομη ζωή του άφησε πίσω του έργο ακριβό και αλησμόνητο, τα τραγούδια του που τραγουδάνε ακόμα οι καλές παρέες.

Το 1970 ο Μάνος συνάντησε τον Στέλιο στο στούντιο. Ο τραγουδιστής των τραγουδιστών κλήθηκε να πει δυο από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια του Λοΐζου σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Πρόκειται για αυθεντικά λαϊκά σε μια εποχή λογοκρισίας και χαμηλής αισθητικής, που στη διασκέδαση και στα μουσικά γούστα επιβάλλεται η νοοτροπία του "σκυλάδικου" και του εκφυλλισμένου άσματος.

Ο Στέλιος μπαίνει στο στούντιο κι αναμετριέται με το μικρόφωνο, σ' ένα τραγούδι που ξεκινά από τις πιο χαμηλές νότες, για να καταλήξει στην κορώνα του "δεν θα ξαναγαπήσω".

Βάζει όλο το πάθος και τη δύναμη της φωνής του και το λέει μια κι έξω. Ο ίδιος δεν δείχνει απόλυτα ικανοποιημένος. "Μαέστρο, να το πω άλλη μία;" ρωτάει.

Τότε ακούει από την κονσόλα τον συνθέτη να του απαντά ενθουσιασμένος: "Τι άλλο να πεις ρε Στέλιο;" Ο Μάνος δίνει το ok στον ηχολήπτη και η ερμηνεία του Καζαντζίδη περνά στην Ιστορία.
Η συνεργασία Καζαντζίδη-Λοΐζου αποτυπώθηκε αρχικά σε ένα δισκάκι 45 στροφών. Από τη μια το "Δεν θα ξαναγαπήσω" από την άλλη το "Όταν βλέπετε να κλαίω".

Τα δυο αυτά τραγούδια πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα στην αρχή. Σήμερα είναι πυλώνες τόσο για το έργο του Καζαντζίδη όσο και για το ίδιο το λαϊκό τραγούδι.