Ο Unforgettable (αξέχαστος) ρατσισμός εναντίον του Νατ Κινγκ Κόουλ

Ο Νατ Κινγκ Κόουλ είχε την ατυχή, όπως αποδείχθηκε, ιδέα να μετακομίσει το 1948 με την οικογένεια του σε κομψή αστική περιοχή του Λος Άντζελες, στο κατώφλι του Χόλιγουντ.

Ο Unforgettable (αξέχαστος) ρατσισμός εναντίον του Νατ Κινγκ Κόουλ

Ο Νατ Κινγκ Κόουλ είναι ο πρώτος μεγάλος σταρ της μαύρης φυλής. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '40 ο χαμογελαστός γίγαντας της τζαζ μουσικής, με τη βελούδινη φωνή του ερμήνευσε με χαρακτηριστική άνεση και αξεπέραστο στυλ κλασικές μελωδίες του 20ου αιώνα: Mona Lisa, Nature boy, Unforgettable είναι μόνο μερικά από τα χιτ της μεταπολεμικής Αμερικής και όχι μόνο.

Το "μαύρο διαμάντι" είχε την ατυχή, όπως αποδείχθηκε, ιδέα να μετακομίσει το 1948 με την οικογένεια του στο Χάνκοκ Παρκ, στην κομψή αστική περιοχή του Λος Άντζελες, το κατώφλι του Χόλιγουντ. Αμέσως κινήθηκε εναντίον του ένας γιγαντιαίος μηχανισμός για να αποτρέψει την εγκατάστασή του στο άντρο αυτό του "αμερικανικού ονείρου". Ο Σύνδεσμος ιδιοκτητών Χάνκοκ Παρκ κινήθηκε δικαστικά για να ακυρώσει την πώληση και αφού δεν τα κατάφερε προσπάθησε ανεπιτυχώς να αγοράσει το σπίτι από τον σπουδαίο τραγουδιστή και πιανίστα.

Ο Νατ Κινγκ Κόουλ και η οικογένειά του μπήκαν εφεξής στο "μάτι του κυκλώνα". Ο ανόητος ρατσισμός των λευκών Αμερικάνων έγινε, ως συνήθως, μια λαίλαπα που επιχείρησε να ρημάξει την καθημερινότητα των Κόουλ. Κάποιοι χάραξαν πάνω στο γρασίδι του σπιτιού την αχαρακτήριστη έκφραση "Νέγρο!", κι οι ίδιοι προφανώς φόλιασαν το σκυλί της οικογένειας δείχνοντας ως πού θα μπορούσαν να φτάσουν προκειμένου να διώξουν από την περιοχή το "μαύρο μίασμα".
Στα κωμικοτραγικά της υπόθεσης ας προσθέσουμε και κάποιο όρο στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας που ξετρύπωσαν οι αθεράπευτοι ρατσιστές του Χάνκοκ Παρκ, στο οποίο αναφερόταν ότι η συγκεκριμένη ιδιοκτησία προορίζεται αποκλειστικά για εκπροσώπους της λευκής φυλής, ενώ τυχόν έγχρωμοι επιτρέπεται να κατοικούν εκεί μόνο ως μέρος του υπηρετικού προσωπικού. Ευτυχώς την ίδια χρονιά το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής απαγόρευσε με ειδική νομοθετική ρύθμιση συμβόλαια με ρατσιστικούς όρους.

Η Νάταλι Κόουλ, κόρη του "βασιλιά" Νατ Κόουλ δήλωσε πρόσφατα πως "επρόκειτο για κατάφωρη και απροσχημάτιστη ασέβεια που αναστάτωσε τη ζωή της οικογένειάς μου".

"Ο ρατσισμός έχει ακόμα ισχυρά ερείσματα στην Αμερικανική κοινωνία. Είναι ίσως λιγότερο προφανής, προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα αλλά υπάρχει σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής στην Αμερική σήμερα. Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας".

Να σημειώσουμε πως την εποχή που ο Νατ Κινγκ Κόουλ μετακόμιζε στο Χάνκοκ Παρκ ήταν το λατρεμένο είδωλο της Αμερικής αυτό όμως δεν μπορούσε προφανώς να "ξεπλύνει" το χρώμα του δέρματός του για τους αθεράπευτους ρατσιστές. Το κατώφλι του Χόλιγουντ και οι ιδιοκτησίες του ήταν προνόμιο της λευκής φυλής και ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής περιλαμβάνονταν τριζάτα ονόματα του θεάματος όπως η Κάθριν Χέρμπορν και ο Χάουαρντ Χιουζ.


Unforgettable
That's what you are
Unforgettable
Tho' near or far


Like a song of love that clings to me
How the thought of you does things to me
Never before
Has someone been more...


Unforgettable
In every way
And forever more
That's how you'll stay


That's why, darling, it's incredible
That someone so unforgettable
Thinks that I am
Unforgettable, too