Πάνος Γαβαλάς: «Φύγε από 'δω ρε που θα μιλήσεις εσύ για τον Καζαντζίδη!»

Σκηνή σε λαϊκό κέντρο της δεκαετίας του '70. Νεαρός τραγουδιστής επιχειρεί να κολακεύσει τον Γαβαλά, αλλά διαλέγει λάθος τρόπο.

Πάνος Γαβαλάς: «Φύγε από 'δω ρε που θα μιλήσεις εσύ για τον Καζαντζίδη!»

Το περιστατικό διηγείται ο γιος του Γαβαλά και περιλαμβάνεται στη βιογραφία του μεγάλου τραγουδιστή "Μια φωνή όλο φως" γραμμένη από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη.

Ένα βράδυ νέος και ανερχόμενος τραγουδιστής πάει στο μαγαζί που εμφανίζεται ο Πάνος Γαβαλάς. Μεθυσμένος καθώς είναι και με πρόθεση να κολακεύσει το είδωλό του, πλησιάζει τον σπουδαίο ερμηνευτή και του λέει: "Παναγιώτη, είσαι ο μεγαλύτερος τραγουδιστής από όλους μας, και τι μου λένε εμένα για τον Καζαντζίδη". Η απάντηση του Γαβαλά σαφής και άμεση: "Φύγε από δω ρε, που θα μιλήσεις εσύ για τον Στέλιο".

Όταν ο γιος του τον ρώτησε γιατί τον πρόσβαλε, πήρε κι αυτός την απάντησή του: "Αυτά που λέει για τον Στέλιο, όταν πάει να τον βρει θα τα λέει για μένα". Η στάση του Γαβαλά πέρα από φιλοσοφημένη, δείχνει κάτι ακόμα: Οι μεγάλες αξίες αναγνωρίζονται μεταξύ τους και σέβεται η μία την άλλη. Αυτή είναι μια ευλογία που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο μαζί με το ταλέντο. Υπήρχε λοιπόν ένας κώδικας τιμής ανάμεσα στις μεγάλες λαϊκές φωνές του ΄50 και του '60. Ήταν ο τρόπος που αντιλαμβάνονταν όλοι τους τα "γαλόνια" στη νυχτερινή διασκέδαση.

Όπως ορθά τόνισε ο βιογράφος του Δημήτρης Μανιάτης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΦΩΣ: "Ο Γαβαλάς έδωσε ύφος στη νύχτα". Το ίδιο λένε και για τον Στέλιο όσοι τον έζησαν στα χρόνια του πάλκου.