Simon & Garfunkel - «The Sound of Silence»: Η δολοφονία του Κένεντι και ο τυφλός συμφοιτητής (vid)

Η φημολογία για το «The Sound of Silence» των Simon & Garfunkel συνέδεε το τραγούδι με τη δολοφονία του Κένεντι. Ποια η σχέση του με τον τυφλό συμφοιτητή του Αrt Garfunkel. 

Simon & Garfunkel - «The Sound of Silence»: Η δολοφονία του Κένεντι και ο τυφλός συμφοιτητής (vid)

Το «The Sound of Silence» των Simon & Garfunkel ηχογραφήθηκε τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του John F. Kennedy (22 Νοεμβρίου 1963), γεγονός που έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι αναφέρεται σε αυτή αλλά ο δημιουργός του, Paul Simon αποκάλυψε ότι το έγραψε όταν ήταν 21 ετών, δηλαδή γύρω στο 1962, οπότε δεν μπορούσε να είχε την παραμικρή σχέση με την τραγωδία του JFK.

Η αρχική «ακουστική» έκδοση ηχογραφήθηκε τον Μάρτιο του 1964 στα Columbia Studios της Νέας Υόρκης και συμπεριλήφθηκε στο πρώτο άλμπουμ του ντουέτου που είχε τίτλο «Wednesday Morning, 3 AM». Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 19 Οκτωβρίου 1964 και υπήρξε εμπορική αποτυχία, γεγονός που οδήγησε στον χωρισμό των δυο καλλιτεχνών. Ο Simon επέστρεψε στην Αγγλία και ο Art Garfunkel στις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο.

To εξώφυλλο του άλμπουμ

Οι δυο τους είχαν γνωριστεί στο Γυμνάσιο. Το σχήμα Simon & Garfunkel δημιουργήθηκε το 1957 και άντεξε έως το 1970. Παρά τη διάλυσή του, οι δυο τους αρκετές φορές ξαναβρέθηκαν σε συναυλίες. Μάλιστα το 1981 προσέλκυσαν πάνω από 500.000 ανθρώπους στην έβδομη μεγαλύτερη συναυλία όλων των εποχών.

Το 1965 ωστόσο το τραγούδι άρχισε να ακούγεται συχνά από ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Βοστώνη, τη Μασαχουσέτη και τη Φλόριντα. Η δημοφιλία του έκανε τον παραγωγό Tom Wilson, που είχε δουλέψει με τον Bob Dylan να κάνει, ερήμην των Simon & Garfunkel, ένα remix του κομματιού, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά όργανα και ντραμς. Αυτή η έκδοση κυκλοφόρησε ως single τον Σεπτέμβριο του 1965 κι έφτασε στο Νο. 1 του Billboard 100.

Οι Simon & Garfunkel, που δεν ενημερώθηκαν για το remix του τραγουδιού παρά μόνο μετά την κυκλοφορία του, ύστερα από την απρόσμενη επιτυχία επανασυνδέθηκαν και ηχογράφησαν βιαστικά το δεύτερο άλμπουμ τους, το οποίο η Columbia τιτλοφόρησε «Sounds of Silence» σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την επιτυχία του τραγουδιού.

Ο Simon είχε γράψει το τραγούδι στο… μπάνιο, όπου συνήθιζε να απομονώνεται με την κιθάρα του. Άνοιγε τη βρύση για να τρέχει το νερό, γεγονός που, όπως είπε τον ηρεμούσε, κι έκλεινε τα μάτια. Το τραγούδι ξεκινά με τα λόγια: «Γεια σου σκοτάδι, παλιέ μου φίλε, ήρθα να μιλήσω μαζί σου πάλι».

Πώς ο Art ονομάστηκε «Σκοτάδι»

Ίσως δεν ήταν καθόλου συμπτωματικό ότι «Σκοτάδι» αποκαλούσε εκείνη την εποχή τον εαυτό του ο Art Garfunkel. Και να γιατί… Στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια είχε δεθεί με δυνατή φιλία με τον συμφοιτητή του, Sanford Greenberg ο οποίος λίγο μετά τη γνωριμία τους έχασε το φως του κι έμεινε τυφλός.

Καθώς η οικογένειά του δεν είχε χρήματα για να τον βοηθήσει εγκατέλειψε το όνειρό του να γίνει δικηγόρος και βυθίστηκε σε κατάθλιψη. Τότε ο Garfunkel αποφάσισε να τον βοηθήσει, κάνοντας τον οδηγό και τον αναγνώστη του. «Θέλω να είμαστε μαζί όπου κι αν είσαι, ακόμη και στο σκοτάδι» του είπε και σε ένδειξη ενσυναίσθησης ονόμασε τον εαυτό «Darkness»

Με τη βοήθεια του Garfunkel ο Sandy όχι μόνο αποφοίτησε, αλλά έκανε μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη. Και ήρθε μια στιγμή που μπόρεσε να ανταποδώσει στον Art. Ήταν τότε που ο Garfunkel ήθελε να εγκαταλείψει τη σχολή αρχιτεκτονικής και να ηχογραφήσει το πρώτο του άλμπουμ με τον Paul Simon. Δεν είχαν όμως τα 400 δολάρια που χρειάζονταν. Ο Sandy είχε στο λογαριασμό του 404 δολάρια. Ωστόσο δεν δίστασε στιγμή να του στείλει τα τετρακόσια.

The Sound of Silence

Hello darkness, my old friend
I've come to talk with you again
Because a vision softly creeping
Left its seeds while I was sleeping
And the vision that was planted in my brain
Still remains
Within the sound of silence

In restless dreams I walked alone
Narrow streets of cobblestone
'Neath the halo of a street lamp
I turned my collar to the cold and damp
When my eyes were stabbed by the flash of a neon light
That split the night
And touched the sound of silence

And in the naked light, I saw
Ten thousand people, maybe more
People talking without speaking
People hearing without listening
People writing songs that voices never share
And no one dared
Disturb the sound of silence
"Fools", said I, "You do not know
Silence like a cancer grows
Hear my words that I might teach you
Take my arms that I might reach you"
But my words, like silent raindrops fell
And echoed
In the wells of silence

And the people bowed and prayed
To the neon god they made
And the sign flashed out its warning
In the words that it was forming
And the sign said, "The words of the prophets are written on the subway walls
And tenement halls"
And whispered in the sound of silence

Ιnfo: The Sound of Silence. Kυκλοφόρησε το 1964. Στίχοι-μουσική: Paul Simon. Εκτέλεση: Simon & Garfunkel