Κορυφαίος στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού και κουνιάδος του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Οι στίχοι του μπήκαν στα διασημότερα χείλη της ελληνικής δισκογραφίας. 

Κορυφαίος στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού και κουνιάδος του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Κορυφαίος στιχουργός που πάσχιζε να βρει την αναγνώριση στο λαϊκό σινάφι της εποχής του άφησε πίσω του μικρά μουσικά διαμάντα αλλά και μια κρυφή συγγένεια εξ αγχιστείας.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου γράφει για αυτό στην αυτοβιογραφία του: «Η αδερφή του Τσάντα του Βασιλειάδη είχε παντρευτεί τον Παπαδόπουλο, τον δικτάτορα αυτόνε. Είναι χρόνια παντρεμένοι, το θυμάμαι από τότες. Τον αγάπαγε πολύ ο Παπαδόπουλος τον Μπάμπη, κι ο Μπάμπης το ίδιο. Γαμπρός και κουνιάδος και πολύ, λέμε αγαπημένοι. Τα πηγαίνανε καλά. Τώρα τελευταία που μένανε χώρια ο Παπαδόπουλος από τη γυναίκα του, ο Τσάντας στενοχωριότανε πολύ. Το κράταγε μυστικό... Ο Μπάμπης πέθανε τώρα τελευταία που πήρε διαζύγιο η αδερφή του από τον Παπαδόπουλο. Στενοχωρέθηκε πολύ, έσκασε από τον καημό του. Θεός σχωρέστον...»

Για την Ιστορία αναφέρουμε ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο την Νίκη Βασιλειάδη το 1942 από την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Η σχέση του με τον κουνιάδο του Χαράλαμπο Βασιλειάδη ήταν κάτι παραπάνω από αγαστή, όπως επιβεβαιώνει και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Ο επί δεκαετία παράνομος δεσμός του δικτάτορα με την Δέσποινα Σερέτη έφερε τον χωρισμό και το διαζύγιο, το οποίο φαίνεται πως ο κουνιάδος του το έφερε βαρέως. Σύμφωνα με τον Ζαμπέτα ο Βασιλειάδης πέθανε στις 16 Μαΐου 1972.

Ο Παπαϊωάννου μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον Μπάμπη Βασιλειάδη ή Τσάντα: «Ο Βασιλειάδης ήτανε Μικρασιάτης. Πολύ μορφωμένος. Συγγραφέας. Πολύ καλός στιχουργός, είπαμε, αλλά τα τραγούδια του τα πούλαγε πέντε δεκάρες ή τα χάριζε, όπως η Παπαγιαννοπούλου. Ξέρω πολλά τραγούδια που έδωσαν αυτοί κι έγιναν μεγάλες επιτυχίες χωρίς να παίρνουνε δεκάρα. Ναι, τσάμπα!»

Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης γεννήθηκε στο Ρένκιοϊ της Τρωάδας το 1907. Σε ηλικία επτά ετών ήλθε στην Αθήνα και γράφτηκε στη Λεόντειο Σχολή. Ήξερε να μιλά αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά. Υπήρξε επαγγελματίας μεταφραστής και εργάστηκε στο Υπουργείο Ναυτικών. Αργότερα πέρασε στο χώρο των δισκογραφικών εταιρειών. Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης έμεινε γνωστός στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού, ως «Τσάντας», παρατσούκλι που του «κόλλησε» ο συνήθης ύποπτος, Σταύρος Παγιουμτζής, καθώς ο Βασιλειάδης γύριζε στα στέκια των μουσικών στην οδό Ίωνος, στην Ομόνοια, με ένα χαρτοφύλακα γεμάτο στίχους. Σημαντική και εξαιρετικά γόνιμη η συνεργασία του με τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Γιώργο Ζαμπέτα. Ανήκει στη γενιά των μεγάλων στιχουργών, όπως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, των οποίων το έργο επαναξιολογείται συνεχώς και παίρνει τη θέση που του αξίζει.