Ερωτευμένος Eric Clapton: Για ποια γυναίκα φίλου του έγραψε το τραγούδι «Layla» (vid)

Patty Boyd: Ποια ήταν η παντρεμένη μούσα του ερωτοχτυπημένου Eric Clapton για την οποία έγραψε το τραγούδι Layla. 

Ερωτευμένος Eric Clapton: Για ποια γυναίκα φίλου του έγραψε το τραγούδι «Layla» (vid)

To «Layla» κυκλοφόρησε το 1970 με τον (μοναδικό) δίσκο «Layla and Other Assorted Love Songs» των Derek and the Dominos, ενός βραχύβιου συγκροτήματος που είχε φτιάξει ο Eric Clapton μετά τους Blind Faith και πριν ακολουθήσει σόλο καριέρα. Γράφτηκε κυρίως από τον Clapton ενώ συμμετοχή στο τελευταίο μέρος του είχε και ο Jim Gordon, ντράμερ της μπάντας.

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι εμπνευσμένοι από το ποίημα του Πέρση Nizami Ganjavi με τίτλο «The Story of Layla and Majnun». Αντίτυπο του ποιήματος, που μιλά για τον ανεκπλήρωτο έρωτα ενός νεαρού ο οποίος καταλήγει τρελός, έφτασε στα χέρια του Clapton την κατάλληλη στιγμή.

To εξώφυλλο του άλμπουμ

Εκείνη την εποχή ο Άγγλος κιθαρίστας ήταν ερωτευμένος με την Patty Boyd που ήταν παντρεμένη με τον φίλο του, George Harrison, τον κιθαρίστα των Beatles. Ο Harrison και η Pattie Boyd είχαν γνωριστεί το 1964 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του φιλμ A Hard Day's Night. Δυο χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν.

Η Patricia Anne Boyd (γεννημένη στις 17 Μαρτίου 1944) ήταν ένα από τα κορυφαία διεθνή μοντέλα τη δεκαετία του 1960. Για χάρη της ο Harrison έγραψε το «If I Needed some», «Something» και «For You Blue».

Ο Clapton και ο Harrison, που είχαν συνεργαστεί μουσικά τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν στενοί φίλοι στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Μέσω του Harrison o Clapton γνώρισε την Patty. Στην προσπάθειά του να την κατακτήσει έγραψε το Layla.

Στο βιβλίο της «Wonderful Tonight» η Boyd διηγείται πότε πρωτάκουσε το τραγούδι: «Συναντηθήκαμε κρυφά σε ένα διαμέρισμα στο South Kensington. Ο Eric μου είχε ζητήσει να πάω για να ακούσω ένα νέο τραγούδι που είχε γράψει. Άναψε το κασετόφωνο, ανέβασε την ένταση και τότε άκουσα το πιο ξεσηκωτικό τραγούδι που είχα ακούσει ποτέ. Το έπαιξε δύο ή τρεις φορές, παρακολουθώντας το πρόσωπό μου με προσοχή για να δει τις αντιδράσεις μου. Ένιωσα άβολα. Αισθανόμουν ότι με πίεζε προς μια κατεύθυνση στην οποία δεν ήμουν σίγουρη ότι ήθελα να πάω. Αλλά συνειδητοποίησα ταυτόχρονα πόσο πάθος και δημιουργικότητα, του είχα εμπνεύσει. Δεν μπορούσα πλέον να αντισταθώ».

Mούσα πέντε τραγουδιών

Το γυαλί στο γάμο της Patty και του Harrison είχε ραγίσει και σύντομα οι δρόμοι τους χώρισαν. H Patty και ο Clapton άρχισαν να ζουν μαζί το 1974 και παντρεύτηκαν το 1979. O Harrison δεν κράτησε καμιά κακία, ούτε στον φίλο του, ούτε στην πρώην του. Μάλιστα έπαιξε στο γάμο τους μαζί με τους άλλους δυο Beatles, Paul McCartney, Ringo Starr!

Κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, ο Clapton έγραψε μια ακόμη μπαλάντα αγάπης για την Boyd, το γνωστό «Wonderful Tonight». Και το έγραψε ένα βράδυ που περίμενε την Patty να «φτιαχτεί και να στολιστεί» για να πάνε κάπου. Εκείνη είχε αργήσει να ετοιμαστεί και πίστευε ότι θα της γκρίνιαζε αλλά αυτός της είπε μόνο: Άκου αυτό, που το είχε σκαρώσει όταν στην αναμονή! Ο Clapton και η Boyd χώρισαν το 1989.

Το διάσημο πλέον riff της κιθάρας έπαιξε ο Duane Allman (των Allman Brothers) και ήταν βασισμένο στο riff του Albert King στο τραγούδι του «As The Years Go Passing By», αλλά παιγμένο πολύ πιο γρήγορα.

Το «Layla» αρχικά δεν σημείωσε επιτυχία γεγονός που έριξε τον Clapton πήγε σε κατάθλιψη. Πίστευε ότι η δισκογραφική εταιρεία έκανε πολύ λίγα για να διαφημίσει το άλμπουμ. Αλλά γρήγορα βρήκε το δρόμο του κι έγινε ένα από τα κλασικά τραγούδια της ροκ.

Layla

What'll you do when you get lonely
And nobody's waiting by your side?
You've been running and hiding much too long
You know it's just your foolish pride

Layla, you've got me on my knees
Layla, I'm begging, darling please
Layla, darling won't you ease my worried mind

I tried to give you consolation
When your old man had let you down
Like a fool, I fell in love with you
Turned my whole world upside down

Layla, you've got me on my knees
Layla, I'm begging, darling please
Layla, darling won't you ease my worried mind

Let's make the best of the situation
Before I finally go insane
Please don't say I'll never find a way
And tell me all my love's in vain

Layla, you've got me on my knees
Layla, I'm begging, darling please
Layla, darling won't you ease my worried mind
Layla, you've got me on my knees
Layla, I'm begging, darling please
Layla, darling won't you ease my worried mind

Info: Layla: Κυκλοφόρησε το 1970. Στίχοι, Μουσική: Eric Clapton, Jim Gordon. Eκτέλεση: Derek and the Dominos