Πάνος Γαβαλάς: Θηρίο στο πάλκο αλλά είχε κι ένα ντεζαβαντάζ

Οι ζωντανές εμφανίσεις του Πάνου Γαβαλά στα λαϊκά πάλκα έχουν αφήσει εποχή. Είχε όμως κι ένα μειονέκτημα που δεν γνώριζε ο κόσμος.

Πάνος Γαβαλάς: Θηρίο στο πάλκο αλλά είχε κι ένα ντεζαβαντάζ

Στη βιογραφία του Πάνου Γαβαλά, "Μια φωνή όλο Φως" από τον Δημήτρη Μανιάτη (εκδόσεις Λιβάνη) διαβάζουμε τη ζωντανή μαρτυρία του μύθου της δισκογραφίας, του ηχολήπτη της Columbia, Γιαννάκη Παπαϊωάννου. Ένα βράδυ στα καμαρίνια του Μον Σενιέρ της Πλατείας Αμερικής Ο Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη καβγαδίζουν. Ακούγεται τότε η Κούρτη να λέει: "Γι αυτό που μου έκανες εγώ δεν θα σου πω τα λόγια στο τραγούδι".

Ήταν γνωστό το ντεζαβαντάζ του μεγάλου τραγουδιστή. Παρότι τραγουδούσε την "άμμο της θάλασσας" στα λαϊκά κέντρα που εμφανιζόταν, ξεχνούσε συχνά κάποιους στίχους και χρειαζόταν επειγόντως κάποιον υποβολέα. Τον ρόλο αυτό έπαιζε η Ρία Κούρτη που εκτός από τα καταπληκτικά σεκόντα ήταν πάντα σε επιφυλακή προκειμένου να γεμίζει τα κενά διαστήματα της μνήμης του Γαβαλά.

Εκείνο το βράδυ πάντως κράτησε το λόγο της και εξέθεσε τον Γαβαλά πάνω στην πίστα. Αποτέλεσμα ήταν να τσακωθούν αλλά η παρεξήγηση είχε και συνέχεια: "Τελειώνοντας το πρόγραμμα όπως βγήκανε έξω, γλιστράει ο Γαβαλάς και πέφτει κάτω. Της λέει 'Έλα, σήκωσέ με', 'Όχι δεν σε σηκώνω'. Κάνουν σαν παιδιά. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος πέρναγε κι έλεγε 'Καληνύχτα σας' και βλέπανε τον Πάνο Γαβαλά κάτω".