Led Zeppelin: Ο Σατανάς «έγραψε» το Stairway to Heaven; (vids)

Το τραγούδι Stairway to Heaven των Led Zeppelin συνοδεύεται από μεγάλη φημολογία σχετικά με το πώς γράφτηκε και για σατανικά μηνύματα που περιέχει.

Led Zeppelin: Ο Σατανάς «έγραψε» το Stairway to Heaven;  (vids)

Led Zeppelin κυκλοφόρησαν τo Stairway to Heaven το 1971. Ήταν ένα από τα κομμάτια του άλμπουμ, Led Zeppelin IV. Κατά πολλούς θεωρείται σήμερα το πιο διάσημο ροκ τραγούδι όλων των εποχών.

Κι όμως όταν πρωτοκυκλοφόρησε δεν σημείωσε επιτυχία στα chart. Ο λόγος ήταν απλός: δεν διατέθηκε ποτέ ως single στο ευρύ κοινό. Μόνο οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έλαβαν διαφημιστικά single που στη συνέχεια έγιναν συλλεκτικά.

Ούτε οι κριτικές ήταν καλές όταν πρωτοακούστηκε. Το βρετανικό μουσικό περιοδικό Sounds έγραψε ότι «προκαλεί πρώτα πλήξη και μετά κατατονία». Οι Led Zeppelin το έπαιξαν για πρώτη φορά στο Μπέλφαστ στις 5 Μαρτίου 1971 σε μια εποχή που η Βόρεια Ιρλανδία μαστιζόταν από τον πόλεμο δίχως να προκαλέσουν ιδιαίτερη εντύπωση στο κοινό.

To εξώφυλλο του άλμπουμ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα βρετανικά charts το Stairway to Heaven ανέβηκε για πρώτη φορά 36 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, στα τέλη του 2007 όταν πια όλα τα τραγούδια του συγκροτήματος διατέθηκαν νόμιμα και ψηφιακά.

Τους στίχους του τραγουδιού έγραψε ο Robert Plant. Το τραγούδι κάνει λόγο για μια γυναίκα που σε όλη της τη ζωή, κυνηγώντας το χρήμα, πήρε ό, τι ήθελε χωρίς να δώσει πίσω τίποτα.

Οι Led Zeppelin ξεκίνησαν να γράφουν το Stairway to Heaven στις αρχές του 1970 θέλοντας να φτιάξουν ένα νέο, επικό τραγούδι που θα αντικαθιστούσε το Dazed And Confused ως βασικό κομμάτι στις συναυλίες τους.

Ο Page και ο Plant αποκάλυψαν ότι έγραψαν τα τραγούδια για το άλμπουμ Led Zeppelin IV σε μια ουαλική αγροικία ηλικίας 250 χρόνων. Ο Page διηγήθηκε ότι οι δυο τους κάθονταν δίπλα στη φωτιά όταν το συνέθεσαν, δίνοντας έτσι στο τραγούδι μια διάσταση μυστικιστικής προέλευσης.

Και ο Robert Plant έκανε ακόμη μεγαλύτερο το θρύλο όταν μίλησε για το πώς έγραψε τους στίχους: «Κρατούσα ένα μολύβι και ένα χαρτί, και για κάποιο λόγο ήμουν σε πολύ κακή διάθεση. Τότε ξαφνικά το χέρι μου έγραψε τις λέξεις: There's a lady who's sure all that glitters is gold. And she's buying a stairway to heaven. Κοιτάζοντας αυτά τα λόγια, πετάχτηκα πάνω...»

Η ομολογία αυτή του Plant, ότι κάτι άλλο μετακινούσε το μολύβι του, οδήγησε σε εικασίες ότι ο Σατανάς ήταν αυτός που υπαγόρευσε τις λέξεις. Γρήγορα μάλιστα κυκλοφόρησαν φήμες ότι το τραγούδι περιέχει σατανικά μηνύματα όταν παίζεται προς τα πίσω.

«O άρχοντας των δακτυλιδιών»

Η αλήθεια είναι ότι ο Robert Plant υπήρξε θαυμαστής όλων των παλιών αγγλικών θρύλων. Είχε διαβάσει τα βιβλία Magic Arts in Celtic Britain του Lewis Spence και το γνωστό μας The Lord Of The Rings (Ο άρχοντας των δακτυλιδιών) του J. R. R. Tolkien. Στο τραγούδι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της κυρίας και της Lady Galadriel, της βασίλισσας των ξωτικών που ζει στο χρυσό δάσος του Lothlorien.

Σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, ο Jimmy Page μίλησε για τη σημασία που είχε το τραγούδι αυτό για το συγκρότημα: «Ήταν ορόσημο για εμάς. Κάθε μουσικός θέλει να κάνει κάτι που θα μείνει στην ιστορία και υποθέτω ότι εμείς το κάναμε με το «Stairway».

Ο μπασίστας του Zeppelin, John Paul Jones αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει μπάσο σε αυτό θεωρώντας ότι έτσι θα ακουγόταν σαν ένα λαϊκό τραγούδι. Αντί μπάσου, έπαιξε κίμπορντς και φλάουτα.

Σε αντίθεση με τον Jimmy Page που το θεωρούσε αριστούργημα, ο Robert Plant κάθε άλλο παρά γούσταρε το Stairway to Heaven . Αυτός ανέφερε ως αγαπημένο του τραγούδι με τους Led Zeppelin το Kashmir. Mάλιστα μετά τη διάλυση της μπάντας, σταμάτησε να το τραγουδά εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, όπως στο Live Aid.

Είναι αλήθεια ότι η εισαγωγή του μοιάζει πολύ με το τραγούδι Taurus του συγκροτήματος Spirit. Οι Spirit ήταν ένα συγκρότημα που περιόδευσε με τους Led Zeppelin στην πρώτη φορά που πήγαν στις ΗΠΑ. Το Taurus είχε γράψει ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Randy California το 1968.

Ο Randy California ουδέποτε έκανε κάποια νομική ενέργεια εναντίον των Led Zeppelin ούτε ζήτησε αποζημίωση από αυτούς, ως τον θάνατό του το 1997 σε ηλικία 45 ετών. Ωστόσο ένας κληρονόμος του πήγε το 2014 το συγκρότημα στα δικαστήρια διεκδικώντας πνευματικά δικαιώματα.

Στη δίκη ο Page αρνήθηκε ότι είχε ακούσει ποτέ το Taurus. Το δικαστήριο δεν τον πίστεψε αλλά αθώωσε το συγκρότημα θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη συγχορδία υπήρχε σε πολλά παλιά τραγούδια και ως εκ τούτου ήταν «public domain». Ασκήθηκε έφεση επί της απόφασης το 2018 που ωστόσο επικυρώθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Stairway to Heaven

There's a lady who's sure all that glitters is gold
And she's buying a stairway to heaven
When she gets there she knows, if the stores are all closed
With a word she can get what she came for

Ooh, ooh, and she's buying a stairway to heaven

There's a sign on the wall, but she wants to be sure
'Cause you know sometimes words have two meanings
In a tree by the brook, there's a songbird who sings
Sometimes all of our thoughts are misgiven
You know

There's a feeling I get when I look to the west
And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
That's you

And it's whispered that soon, if we all call the tune
Then the piper will lead us to reason
And a new day will dawn for those who stand long
And the forests will echo with laughter
Remember laughter?
Oh yeah, yeah, yeah...
And it makes me wonder

If there's a bustle in your hedgerow, don't be alarmed now
It's just a spring clean for the May queen
Yes, there are two paths you can go by, but in the long run
There's still time to change the road you're on
Your head is humming and it won't go, in case you don't know
The piper's calling you to join him

Dear lady, can you hear the wind blow, and did you know
Your stairway lies on the whispering wind?
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul

There walks a lady we all know
Who shines white light and wants to show
How everything still turns to gold
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all is one and one is all, that's what it is
To be a rock and not to roll, oh yeah

And she's buying a stairway to heaven

Info: Stairway to Heaven. Κυκλοφόρησε το 1971. Στίχοι: Robert Plant. Μουσική: Jimmy Page. Εκτέλεση: Led Zeppelin.