Roxy Music - «Love Is the Drug»: Το μαυρισμένο μάτι του Ferry και o έρωτας με τη Jerry Hall (vid)

Πώς γράφτηκε το «Love Is the Drug», η μεγαλύτερη επιτυχία των Roxy Music και πώς έφερε κοντά τον Bryan Ferry και το μοντέλο Jerry Hall

Roxy Music - «Love Is the Drug»: Το μαυρισμένο μάτι του Ferry και o έρωτας με τη Jerry Hall (vid)

Το 1975, αρκετά χρόνια πριν από την εμφάνιση του new wave, οι Roxy Music κυκλοφόρησαν το «Love Is the Drug» που ήταν ένα τραγούδι πολύ μπροστά από την εποχή του. Στη Μ. Βρετανία το single πήγε ψηλότερα από κάθε άλλο τραγούδι του συγκροτήματος κι έχασε το Νο 1 μόνο από το «Space Oddity» του David Bowie.

Το «Love Is the Drug» συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ, Siren, το εξώφυλλο του οποίου κοσμούσε το μοντέλο Jerry Hall, που στη συνέχεια θα γινόταν το κορίτσι του Ferry. Οι δυο τους γνωρίστηκαν κατά τη φωτογράφιση, που πραγματοποιήθηκε στην Ουαλία. Η Hall αποκάλυψε ότι το μπλε χρώμα που έβαψε το σώμα της για να μοιάζει με μυθική σειρήνα δεν μπορούσε να ξεπλυθεί και ο Ferry την πήγε στο σπίτι του για να την βοηθήσει να το αφαιρέσει. Αυτή υπήρξε η αρχή της σχέσης τους.

Το «Love Is the Drug» ξεκίνησε ως instrumental κομμάτι που είχε γράψει ο σαξοφωνίστας του συγκροτήματος, Andy Mackay. Στη συνέχεια του «πέρασε» στίχους ο fronman και τραγουδιστής του γκρουπ, Bryan Ferry. To παίξιμο του μπάσου από τον John Gustafson επηρέασε πολλούς μπασίστες της εποχής και όχι μόνο.

Ο Ferry είχε αποκαλύψει σε μια συνέντευξή του την ιστορία του τραγουδιού: «Τον Ιούνιο του 1975, ηχογραφούσαμε το "Siren" στο AIR Studios του Λονδίνου. Τότε ο Andy μού έπαιξε μια ενδιαφέρουσα συγχορδία. Στην αρχή, το τραγούδι ήταν πολύ αργό - έμοιαζε με ρέκβιεμ. Σκέφτηκα ότι θα ακουγόταν καλύτερα, αν το επιταχύναμε λίγο. Με την αλληλεπίδραση μπάσου και ντραμς παρήχθη ένας ήχος που θύμιζε Jamaica ska, το οποίο ήταν δημοφιλές τότε στο Λονδίνο.

Για το πώς εμπνεύστηκε τους στίχους ο Ferry, είπε: «Εκείνη την εποχή ζούσα στο Ladbroke Road στο Holland Park, στο Δυτικό Λονδίνο και συνήθιζα να δουλεύω όλη τη νύχτα πάνω σε στίχους. Οι στίχοι στην αρχή του τραγουδιού ήταν εμπνευσμένοι από μια φράση ενός φίλου μας. Ο Christian ήταν από το Τρίνιταντ και κάθε φορά που υπήρχε πρόβλημα, έλεγε: «It ain't no big thing» («Σιγά το πράμα»). Μου άρεσε η φράση και την έβαλα στο τραγούδι. Όσον αφορά στο θέμα, η εικόνα που είχα στο μυαλό μου ήταν ένας νεαρός που μπαίνει στο αυτοκίνητό του και πάει στην πόλη, ψάχνοντας για δράση σε ένα κλαμπ».

Ιδιαίτερο ωστόσο κάνει το τραγούδι η εισαγωγή του κατά την οποία ακούγονται ήχοι μη προερχόμενοι από μουσικά όργανα. Εξήγησε ο Ferry: «Κάποια στιγμή, σκέφτηκα ότι το τραγούδι χρειαζόταν μια δραματική εισαγωγή. Ο χώρος έξω από το σπίτι μου, ήταν στρωμένος με χαλίκι και ο ήχος που έκαναν τα παπούτσια μου πατώντας πάνω τους, μου έδωσε την ιδέα να προσθέσω κάποια ηχητικά εφέ. Έτσι προέκυψε το κλείσιμο της πόρτας του αυτοκινήτου, το άναμμα της μηχανής κλπ...».

Αίσθηση προκάλεσε και η εμφάνιση του «πειρατή» Ferry κατά την παρουσίαση του τραγουδιού από την τηλεόραση. Όμως αυτό δεν ήταν σχεδιασμένο ούτε έγινε γιατί οι πειρατές ήταν της μόδας τότε. Τι είχε συμβεί;

Είπε ο Ferry: «Την ημέρα πριν από τη μαγνητοσκόπηση, χτύπησα στο μάτι και πήγα στο νοσοκομείο για να με κοιτάξουν. Μου έβαλαν έναν επίδεσμο κι εγώ για να μη φαίνεται έβαλα από πάνω μια μαύρη καλύπτρα όπως των πειρατών. Μου φάνηκε καλό και αποδείχθηκε πετυχημένη κίνηση!»

Love Is The Drug


It ain't no big thing to wait for the bell to ring

It ain't no big thing the toll of the bell

Aggravated spare for days

I troll down town, the red light place

Jump up bubble up, what's in store

Love is the drug and I need to score

Showing out, showing out hit and run

Boy meets girl where the beat goes on

Stitched up tight can't shake free

Love is the drug got a hook on me

Oh, catch that buzz

Love is the drug I'm thinking of

Oh, can't you see

Love is the drug for me

Oh, oh

Late that night I parked my car

Staked my place in the singles bar

Face to face, toe to toe

Heart to heart as we hit the floor

Lumbered up limbo down

The locked embrace, stumble round

I say go, she says yes

Dim the lights you can guess the rest

Oh, catch that buzz

Love is the drug I'm thinking of

Oh, can't you see

Love is the drug, got hookin' me

Oh, catch that buzz

Love is the drug I'm thinking of

Oh, can't you see

Love is the drug for me

Oh, oh, oh, oh

Oh, oh, oh, oh

Oh, oh, oh, oh

Love is, love is, love is the drug

Ιnfo: «Love Is the Drug». Kυκλοφόρησε το 1975. Στίχοι: Bryan Ferry. Mουσική: Andy Mackay. Εκτέλεση: Roxy Music