Οι «Γλάροι» που θα έλεγε ο Καζαντζίδης και η σπασμένη χορδή που ακούγεται στο δίσκο

Το 1959 ο Πάνος Γαβαλάς έκανε επιτυχία τους "Γλάρους", ένα τραγούδι που προοριζόταν για τον Καζαντζίδη...

Οι «Γλάροι» που θα έλεγε ο Καζαντζίδης και η σπασμένη χορδή που ακούγεται στο δίσκο

Ο Νίκος Μεϊμάρης θυμόταν αργότερα λεπτομέρειες από την γέννηση αυτού του σπουδαίου τραγουδιού: "Δεν είχε γραμμοφωνηθεί ακόμα. Το λέγαμε στο πρόγραμμα. Παναγιώτη, άσε το τραγούδι αυτό, θα το δώσω στον Καζαντζίδη", είπε ο Μεϊμάρης στον φίλο του και συνεργάτη Πάνο Γαβαλά. Τότε πέσανε όλοι πάνω του και τον μετάπεισαν. Ο ίδιος ο Μίνως Μάτσας το ήθελε για τον Γαβαλά. "Αυτό το τραγούδι είναι για σένα, Παναγιώτη. Μυρίζει θάλασσα!"

Ο Γαβαλάς ασκούσε ακόμα τότε το επάγγελμα του ψαρά και ήταν γνωστή η αγάπη του για τη θάλασσα. Στην ηχογράφηση έπαιξαν ακορντεόν ο Γιώργος Κουλαξίζης, βιολί ο Στέφανος Βαρτάνης, κιθάρα ο Κώστας Καπετάνιος. Στα μπουζούκια ήταν ο Μεϊμάρης και ο Κώστας Παπαδόπουλος. Το τραγούδι είχε πολύ χαρακτηριστική εισαγωγή, που έγινε ραδιοφωνικό σήμα της Οντεόν για πολλά χρόνια.

Ο Μεϊμάρης ανασύρει μια ακόμα λεπτομέρεια από την ηχογράφηση:

Τα είπαμε τρεις τέσσερις φορές, έπαιζε όλη η ορχήστρα μαζί. Μάλιστα, σε μια στιγμή που πέτυχε και το κρατήσαμε, του Κώστα Καπετάνιου, που 'παιζε κιθάρα, του σπάει μια χορδή. Είναι χαρακτηριστικό, άμα βάλεις το δίσκο, την ξέρω εγώ τη στιγμή εκείνη, ακούγεται το τικ που έσπασε η χορδή. "Η χορδή που ακούγεται" ρώτησα και μου απάντησε ο ηχολήπτης ο Νίκος Κανελλόπουλος: "Δεν φαίνεται, δεν θα το καταλάβει κανείς!" (Πάνος Γαβαλάς, μια φωνή όλο φως, σελ. 79-80 Δημήτρης Μανιάτης, εκδόσεις Λιβάνης).

Οι "Γλάροι" σε μουσική Νίκου Μεϊμάρη και στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη-Τσάντα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη δισκογραφική επιτυχία του Πάνου Γαβαλά. (Σημ. του συντάκτη, η στιγμή που σπάει η χορδή της κιθάρας είναι πιθανότατα στο 1.41 του βίντεο).