Rolling Stones - Sister Morphine: «Γεννήθηκε» από ατύχημα - Απαγορευμένο και με... φερμουάρ (vid)

Το «Sister Morphine» εμπνεύστηκε η Marianne Faithfull από ένα ατύχημα. Το τραγούδι απαγορεύτηκε αρχικά και όταν κυκλοφόρησε από τους Rolling Stones κινδύνεψε από ένα... φερμουάρ.

Rolling Stones - Sister Morphine: «Γεννήθηκε» από ατύχημα - Απαγορευμένο και με... φερμουάρ  (vid)

Το «Sister Morphine» κυκλοφόρησε στην αρχική του έκδοση στις 21 Φεβρουαρίου 1969, τραγουδισμένο από τη Marianne Faithfull. Ωστόσο στη Μ. Βρετανία το single αποσύρθηκε από την εταιρία Decca ύστερα από δυο εβδομάδες, λόγω της αναφοράς ναρκωτικών στον τίτλο. Όμως σε άλλες χώρες παρέμεινε σε κυκλοφορία.

Μια διαφορετική έκδοσή του κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα από τους Rolling Stones και συμπεριλαμβανόταν στο άλμπουμ τους Sticky Fingers.

Ο Mick Jagger έγραψε τη μουσική στη Ρώμη το 1968. Η Marianne Faithfull, που ήταν τότε το κορίτσι του, έγραψε τους στίχους. Μερικοί από τους στίχους ήταν εμπνευσμένοι από το ατύχημα που είχε η Anita Pallenberg, η κοπέλα του Keith Richards. Κατά τη νοσηλεία της, της είχαν χορηγήσει μορφίνη.

Το «Sister Morphine» του 1969


Ωστόσο η συμμετοχή της Faithfull στη δημιουργία του τραγουδιού δεν αναγνωρίστηκε παρά μόνο το 1998. Μέχρι τότε το τραγούδι, όπως τα περισσότερά των Stones, πιστωνόταν στο δίδυμο Jagger / Richards.

Το τραγούδι μιλά για έναν άντρα που πέφτει θύμα τροχαίου και πεθαίνει στο νοσοκομείο ζητώντας μορφίνη.

Η ειρωνεία είναι ότι η Faithfull είχε πέσει με τα μούτρα στα ναρκωτικά όταν το «Sister Morphine» κυκλοφόρησε από τους Stones.

Να σημειωθεί ότι κιθάρα στην ηχογράφηση του κομματιού έπαιξε ο Ry Cooder, αναπληρώνοντας τον Brian Jones (28 Φεβρουαρίου 1942 - 3 Ιουλίου 1969), που είχε μπλέξει με τα ναρκωτικά (πέθανε μάλιστα πριν κυκλοφορήσει).

To εξώφυλλο του άλμπουμ

Η Faithfull επηρεάστηκε από τους Velvet Underground, που έγραφαν τραγούδια για ναρκωτικά, ειδικά για την ηρωίνη. Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian τον Ιανουάριο του 2013 είχε πει: «Μου άρεσε το όνομα και μου άρεσαν τα τραγούδια του Lou Reed, "Sister Ray" και "Heroine"».

Οι στίχοι βγήκαν αληθινοί για τη Marianne Faithfull καθώς λίγο καιρό μετά που τους έγραψε νοσηλεύτηκε στο Σίδνεϊ, έχοντας κάνει απόπειρα αυτοκτονίας στο άκουσμα του θανάτου του Brian Jones.

Το «Sister Morphine» του 1971

Sister Morphine

Here I lie in my hospital bed
Tell me, Sister Morphine
When are you coming round again?
Oh, I don't think I can wait that long
Oh, you see that I'm not that strong

The scream of the ambulance
Is sounding in my ears
Tell me, Sister Morphine
How long have I been lying here?
What am I doing in this place?
Why does the doctor have no face?

Oh, I can't crawl across the floor
Can't you see, Sister Morphine
I'm trying to score
Well it just goes to show
Things are not what they seem
Please, Sister Morphine
Turn my nightmares into dreams
Oh, can't you see I'm fading fast?

And that this shot will be my last
Sweet Cousin Cocaine
Lay your cool cool hand on my head
Come on, Sister Morphine
You better make up my bed
'Cause you know and I know
In the morning I'll be dead
Yeah, and you can sit around, yeah
And you can watch all the
Clean white sheets stained red

Ιnfo: Sister Morphine. Κυκλοφόρησε το 1971. Στίχοι: Marianne Faithfull. Μουσική: Mick Jagger και Keith Richards. Εκτέλεση: Rolling Stones.