Τhe logical song: H μεγαλύτερη επιτυχία των Supertramp «ξεπήδησε» από ένα οικοτροφείο (vid)

Πίσω από το τραγούδι, «Τhe logical song» κρύβεται η ζωή σε ένα οικοτροφείο που έκανε τον δημιουργό του να αναρωτιέται ακόμη και σήμερα για το ποιος είναι;

Τhe logical song: H μεγαλύτερη επιτυχία των Supertramp «ξεπήδησε» από ένα οικοτροφείο (vid)

To «The logical song» κυκλοφόρησε ως το πρώτο single από το άλμπουμ των Supertramp, «Breakfast in America» τον Μάρτιο του 1979.

Γράφτηκε από τον Roger Hodgson, τον συνιδρυτή και βασικό τραγουδιστή του συγκροτήματος, με βάση τις εμπειρίες του από τα δέκα χρόνια που πέρασε σε οικοτροφείο, όντας βαθιά επηρεασμένος από το διαζύγιο των γονιών του όταν ήταν 12 χρονών.

Το τραγούδι έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία των Supertramp, ανεβαίνοντας στο νούμερο 7 στην Μ. Βρετανία και στο νούμερο 6 στο αμερικανικό chart. Τα επόμενα χρόνια το τραγούδι αυτό συνδέθηκε άμεσα με το σχολείο.

«Ήμουν 29 χρονών όταν έγραψα αυτό το τραγούδι. Έψαχνα για απαντήσεις. Η βασική ερώτηση σε αυτό το τραγούδι ήταν: "Ποιος είμαι;" Tώρα είμαι 62 και ακόμα δεν έχω όλες τις απαντήσεις» δήλωσε σε μια συνέντευξή του πριν από εννιά χρόνια ο Hodgson.

Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στο πώς η αθωότητα της παιδικής ηλικίας μπορεί γρήγορα να υποχωρήσει και να μετατραπεί σε κυνισμό καθώς τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο πώς να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες.

«Υπάρχει μια τεράστια τρύπα στην εκπαίδευση. Θυμάμαι όταν εγκατέλειψα το σχολείο στα 19, ήμουν απόλυτα μπερδεμένος. Αυτό το τραγούδι βγήκε πραγματικά από τη σύγχυσή μου. Ένιωθα ολότελα χαμένος» ομολόγησε ο Hodgson.

Στην ηχογράφησή του, πέρα από τα μουσικά όργανα, η μπάντα χρησιμοποίησε κι ένα φορητό ηλεκτρονικό παιχνίδι ποδοσφαίρου της Mattel. Αυτή η συσκευή, η οποία προηγήθηκε της Nintendo, έβγαζε έναν ασυνήθιστο ήχο, τον οποίο το γκρουπ ενσωμάτωσε στο τέλος του τραγουδιού, αμέσως μετά τη λέξη "digital".

Όπως και στη συνεργασία Lennon / McCartney, τα περισσότερα τραγούδια των Supertramp πιστώνονται στους τραγουδιστές τους Roger Hodgson και Rick Davies. Το «The logical song» γράφτηκε από τον Hodgson, αλλά έχει κάποια στοιχεία από ένα τραγούδι που έγραψε ο Davies στο άλμπουμ των Supertramp του 1974, «Crime of the Century», με τίτλο "School.".

Ο Hodgson είχε αμφιβολίες αν θα είχε απήχηση στα άλλα μέλη του συγκροτήματος. Το υποδέχθηκαν όμως με ενθουσιασμό. Μάλιστα λόγω της τελειομανίας του Hodgson, χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να ηχογραφηθεί.

Για το τραγούδι αυτό ο Hodgson το 1980 κέρδισε το βραβείο Ivor Novello από τη Βρετανική Ακαδημία Συνθετών, που το χαρακτήρισε το καλύτερο τραγούδι, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά εκείνης της χρονιάς.


The Logical Song


When I was young, it seemed that life was so wonderful
A miracle, oh it was beautiful, magical
And all the birds in the trees, well they'd be singing so happily
Oh joyfully, playfully watching me
But then they send me away to teach me how to be sensible
Logical, oh responsible, practical

And they showed me a world where I could be so dependable
Oh clinical, oh intellectual, cynical
There are times when all the world's asleep
The questions run too deep

For such a simple man
Won't you please, please tell me what we've learned
I know it sounds absurd
Please tell me who I am
I said, watch what you say or they'll be calling you a radical
Liberal, oh fanatical, criminal

Won't you sign up your name, we'd like to feel you're acceptable
Respectable, oh presentable, a vegetable
Oh, take it take it yeah

But at night, when all the world's asleep
The questions run so deep
For such a simple man
Won't you please tell me what we've learned
I know it sounds absurd

Please tell me who I am, who I am, who I am, who I am
'Cause I was feeling so logical
D-d-digital
One, two, three, five
Oh, oh, oh, oh
It's getting unbelievable

Ιnfo: The logical song. Κυκλοφόρησε το 1979. Στίχοι-μουσική: Roger Hodgson. Εκτέλεση: Supertramp