Sultans of Swing: Το παιχνίδι της μοίρας που έκανε τους Dire Straits σούπερ γκρουπ (vid)

Πώς εμπνεύστηκε ο Mark Knopfler το τραγούδι «Sultans of Swing» που άνοιξε το δρόμο στους Dire Straits και γιατί το σιχάθηκε στη συνέχεια.

Sultans of Swing: Το παιχνίδι της μοίρας που έκανε τους Dire Straits σούπερ γκρουπ (vid)

Το «Sultans of Swing» ήταν το τραγούδι που άνοιξε την πόρτα της δισκογραφικής εταιρίας για τους Dire Straits, που όπως δηλώνει και το όνομά τους ήταν σε «δύσκολη κατάσταση» (δεινή θέση).

«Ζούσαμε με το τίποτα και δεν μπορούσαμε καν να πληρώσουμε το λογαριασμό του φυσικού αερίου », είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του ο μπασίστας John Illsley, προσθέτοντας ότι δεν ονομάστηκαν Dire Straits τυχαία.

Σε αυτή τη φάση βρισκόταν το συγκρότημα όταν ο frontman, Mark Knopfler έπαιξε στα άλλα μέλη το «Sultans of Swing» το οποίο δεν είχε τη μορφή που γνωρίζουμε.

«Την πρώτη φορά που άκουσα τον Mark να το παίζει ήταν εντελώς διαφορετικό» θυμάται ο Illsley. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και ο Knopfler πίστευε ότι δεν είχε τη σπίθα εκείνη που θα το έκανε επιτυχία. Την απέκτησε όταν βρήκε τα χρήματα για να αγοράσει μια κιθάρα Stratocaster του 1961 και να το παίξει με αυτή.

To demo του τραγουδιού ηχογραφήθηκε στα Pathway Studios, που βρίσκονται στο Βόρειο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 1977. Το single έφτασε στο τοπ-10 στον Καναδά, τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο τοπ-10 στην Αυστραλία, την Ιρλανδία και την Αγγλία.

Ο Mark Knopfler το εμπνεύστηκε παρακολουθώντας ένα συγκρότημα της Jazz να παίζει μια βροχερή νύχτα σε ένα μπαρ μπροστά σε τέσσερις-πέντε μεθυσμένους που δεν του έδιναν καμιά σημασία. Όταν τέλειωσαν το πρόγραμμα ο τραγουδιστής ανακοίνωσε με μεγάλη σοβαρότητα: «Καληνύχτα και ευχαριστούμε. Είμαστε οι Sultans of Swing»

Ο Knopfler είπε αργότερα για τη σκηνή αυτή: «Moυ φάνηκε αστείο αυτό που είπε γιατί Σουλτάνοι σίγουρα δεν ήταν». Ωστόσο η σκηνή του καρφώθηκε στο μυαλό και αργότερα του έδωσε την ιδέα για το τραγούδι που καθιέρωσε το συγκρότημα και τον ίδιο τον Knopfler ως κιθαρίστα.

Ο Knopfler πήρε πολλές ιδέες για συγγραφή τραγουδιών από την παρατήρηση των καθημερινών ανθρώπων, κάτι το οποίο δεν μπόρεσε να συνεχίσει να κάνει όταν έγινε διάσημος.

Οι «Guitar George» και «Harry» που αναφέρονται στους στίχους του Sultans of Swing είναι υπαρκτά πρόσωπα. Πρόκειται για τους George Young και Harry Vander, οι οποίοι ήταν κιθαρίστες στο συγκρότημα The Easybeats. Ο George Young είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του Angus Young των AC / DC.

Το σόλο του Knopfler στην κιθάρα έχει καταταχθεί στην 22η θέση στον κατάλογο με τα καλύτερα σόλο, που κατάρτισε το περιοδικό Guitar World ενώ ο Knoplfer χαρακτηρίστηκε ως ένα κράμα JJ Cale και Bob Dylan.

Οι Dire Straits στη συνέχεια έγιναν ένα από τα πιο επιτυχημένα βρετανικά συγκροτήματα της δεκαετίας του '80. Μέχρι το 1992, είχαν πουλήσει πάνω από 120 εκατομμύρια αντίτυπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας τραγουδιστής-τραγουδοποιός από την Ιντιάνα ονόματι Bill Wilson, ο οποίος πέθανε το 1993, ισχυρίστηκε ότι αυτός είχε γράψει τους στίχους στο τραγούδι αλλά οι ισχυρισμοί του δεν επιβεβαιώθηκαν.

Και το πιο περίεργο: Ο Knopfler αποκάλυψε κάποτε ότι σιχάθηκε αυτό το τραγούδι επειδή το είχε παίξει χιλιάδες φορές!

Sultans of Swing

You get a shiver in the dark
It's raining in the park, but meantime
South of the river, you stop and you hold everything
A band is blowing Dixie
Double four time
You feel alright
When you hear the music ring
Well, now you step inside
But you don't see too many faces
Coming in out of the rain to hear the jazz go down
Competition in other places
Ah, but the horns
They blowin' that sound
Way on down south
Way on down south
London town
Yeah, check out Guitar George
He knows all the chords
Mind, he's strictly rhythm
He doesn't want to make it cry or sing
Left-handed old guitar
Is all he can afford
When he gets up under the lights
To play his thing
And Harry doesn't mind
If he doesn't make the scene
He's got a daytime job
He's doing alright
He can play the Honky Tonk like anything
Saving it up for Friday night
With the Sultans
With the Sultans of Swing
And a crowd of young boys
They're fooling around in the corner
Drunk and dressed in their best brown baggies
And their platform soles
They don't give a damn
About any trumpet playing band
It ain't what they call rock and roll
And the Sultans
Yeah, the Sultans, they play Creole
Creole
And then the man
He steps right up to the microphone
And says at last
Just as the time bell rings
"Goodnight
Now it's time to go home"
Then he makes it fast with one more thing
We are the Sultans
We are the Sultans of Swing

Ιnfo: Sultans of Swing. Κυκλοφόρησε το 1977. Στίχοι-μουσική: Mark Knopfler. Εκτέλεση: Dire Straits