ZZ Top - La Grange: Το εκατόχρονο μπορντέλο στο Τέξας με το όνομα «Κοτοπουλάδικο» (vids)

Απο πού πήραν οι ZZ Top το θέμα τους για το τραγούδι «La Grange» και από πού τη μουσική τους. Ο John Lee Hooker και το «Κοτοπουλάδικο»

ZZ Top - La Grange: Το εκατόχρονο μπορντέλο στο Τέξας με το όνομα «Κοτοπουλάδικο»  (vids)

Το «La Grange» κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1973 με τον τρίτο δίσκο των ZZ Top, που είχε τον τίτλο «Tres Hombres» (Τρεις Άνδρες). Ο καταιγιστικός ρυθμός του το έκανε γρήγορα ένα από τα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αμερικής και έδωσε την ευκαιρία στο συγκρότημα να γίνει γνωστό έξω από τα σύνορα του Τέξας.

Το τραγούδι έχει για θέμα του ένα μπορντέλο που υπήρχε στην πόλη La Grange του Τέξας. Μια επιχείρηση που άνοιξε το 1844 (!), έκλεισε για λίγο στα χρόνια του Αμερικάνικου Εμφύλιου και γνώρισε μεγάλη άνθηση τη δεκαετία του ’60 υπό την καθοδήγηση της Edna Milton, καταγράφοντας κέρδη κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

To «Chicken Ranch»

Το μπορντέλο, που έμεινε γνωστό στην ιστορία με το όνομα «The Chicken Ranch» επειδή στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης οι πόρνες αποδέχονταν την πληρωμή τους σε πουλερικά, ήταν πιθανότατα το παλαιότερο «ίδρυμα» στο Τέξας. Όταν χρειάστηκε να ανεγερθεί ένα νέο νοσοκομείο στην πόλη, η Miss Edna έδωσε την πρώτη και μεγαλύτερη δωρεά.

Το «Chicken Ranch» δεν ήταν ένα οποιοδήποτε μπορντέλο. Υπήρχε ένας αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες, που πλήρωναν δέκα δολάρια για να περάσουν την πόρτα του. «Ten to in» που λέει και το τραγούδι.

Η επιχείρηση έκλεισε οριστικά στις 2 Αυγούστου 1973 μετά από την εκστρατεία που εξαπέλυσε ένας ρεπόρτερ της τηλεόρασης του Χιούστον κατά της διαφθοράς στην πολιτεία. Κατά σύμπτωση αυτό συνέβη λίγους μήνες μετά από την κυκλοφορία του τραγουδιού των ZZ Top, προς μεγάλη απογοήτευση του γκρουπ και των πολιτών του Τέξας!

Το εξώφυλλο του άλμπουμ Tres Hombres

O μπασίστας Dusty Hill είχε πει σε συνέντευξή του: «Είχα πάει εκεί στα 13 μου, όπως και πολλά αγόρια όταν ερχόταν η στιγμή να γίνουν άνδρες. Αν και η La Grange, όπως όλες οι μικρές πόλεις στο Τέξας, είναι συντηρητική, εν τούτοις οι κάτοικοι αντιτάχθηκαν στο κλείσιμό του. Εντάξει ήταν ένα μπορντέλο αλλά οτιδήποτε φτάνει να έχει διάρκεια εκατό χρόνων, υπάρχει κάποιος λόγος».

Βιβλίο, έργο και ταινία!

Το «Chicken Ranch» ωστόσο συνέχισε και μετά το κλείσιμό του να υπάρχει. Μετά το τραγούδι έγινε βιβλίο από τους Larry L. King & Peter Masterson με τίτλο «The Best Little Whorehouse In Texas» και στη συνέχεια (το 1978) θεατρικό έργο σε μουσική και στίχους της Carol Hall. Λίγο αργότερα (1982) γυρίστηκε η ομώνυμη κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές την Dolly Parton και τον Burt Reynolds.

To τρέιλερ της ταινίας

Η μουσική βασίζεται σε ένα τραγούδι του μπλουζίστα, John Lee Hooker , το «Boogie Chillen». Μάλιστα, το 1992, ο παραγωγός Bernard Besman, ο οποίος ήταν κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του τραγουδιού, μήνυσε τους ZZ Top αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι το «Boogie Chillen» ήταν ήδη Κοινό Κτήμα (Public domain) και αθώωσε το συγκρότημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Hooker, που πέθανε το 2001 σε ηλικία 83 ετών, είχε «βγάλει το καπέλο» στους ZZ Top για την εκτέλεση του τραγουδιού.

Μιλώντας για το τραγούδι στο Rolling Stone, ο κιθαρίστας Billy Gibbons είπε: «Η απλότητα αυτού του τραγουδιού είναι μέρος της μαγείας. Έχει μόνο δύο συγχορδίες». Και στο περιοδικό Mojo αποκάλυψε ότι «είναι το τραγούδι που τραγουδά στο ντους γιατί είναι το μοναδικό κομμάτι των ZZ Top που έχει μόνο δύο στίχους»

Κι ένα περίεργο. Παρότι η μπάντα γύρισε όλη την Αμερική δίνοντας συναυλίες αυτό το τραγούδι παίχτηκε για πρώτη φορά στην La Grange μόνο στις 5 Σεπτεμβρίου 2015.


La Grange


Rumour spreadin' 'round
In that Texas town
About that shack outside La Grange
And you know what I'm talkin' about
Just let me know if you wanna go
To that home out on the range
They got a lot of nice girls
Have mercy
A haw, haw, haw, haw, a haw
A haw, haw, haw
Well, I hear it's fine
If you got the time
And the ten to get yourself in
A hmm, hmm
And I hear it's tight
Most ev'ry night
But now I might be mistaken
Hmm, hmm, hmm
Have mercy

Ιnfo: La Grange: Κυκλοφόρησε το 1973. Στίχοι-Μουσική: ZZ Top