Iggy Pop -The Passenger: Από το οικογενειακό τροχόσπιτο στον S-Bahn του Βερολίνου (vids)

Ο εξόριστος στο Βερολίνο, Iggy Pop έγραψε το «The Passenger» μέσα σε ένα τρένο. Ο ρόλος του David Bowie, του Michelangelo Antonioni και του Jim Morrison.

Iggy Pop -The Passenger: Από το οικογενειακό τροχόσπιτο στον S-Bahn του Βερολίνου (vids)

Δεν πρέπει να υπάρχει άλλο τραγούδι που να εκφράζει καλύτερα το νομαδικό, μοναχικό πνεύμα ενός πανκ εξόριστου από το «The Passenger» του Iggy Pop. To τραγούδι κυκλοφόρησε το 1977 και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Lust for Life.

Ως δημιουργό του όλοι ξέρουμε τον Iggy Pop αλλά σημαντική συμβολή είχε και ο Ricky Gardiner, ένας Σκωτσέζος κιθαρίστας, που υπήρξε κάποτε μέλος του συγκροτήματος Beggars Opera.

Ο Gardiner ήταν αυτός που έγραψε τη συγχορδία σε ανύποπτο χρόνο ενώ καθόταν κάτω από μια μηλιά στο αγροτόσπιτό του και γρατζούνιζε την κιθάρα του ένα ανοιξιάτικο πρωινό.

Ο Gardiner ήταν o κιθαρίστας που χρησιμοποίησαν οι Bowie και Pop στην ηχογράφηση του Lust For Life. Όπως αποκάλυψε σε κατοπινή του συνέντευξη: «Όταν με προσκάλεσαν, δεν συνειδητοποίησα ότι χρειάζονταν υλικό, οπότε βρέθηκα απροετοίμαστος όταν με ρώτησαν αν είχα κάτι. Τότε θυμήθηκα τη συγχορδία και την έπαιξα για να την ακούσουν...»

Ο Iggy Pop έγραψε τους στίχους ενώ ταξίδευε με τον S-Bahn (προαστιακός σιδηρόδρομος) στο Βερολίνο, όπου είχε αυτοεξοριστεί μαζί με τον David Bowie με σκοπό να αποτοξινωθούν από τα ναρκωτικά.

Ο David Bowie έγινε ο παραγωγός του άλμπουμ του Iggy Pop που ηχογραφήθηκε στο διχοτομημένο ακόμη τότε Βερολίνο κι έκανε τα φωνητικά στο ρεφρέν, τραγουδώντας το κουρδιστικό «La-La-La».

Γεννημένος στις 21 Απριλίου 1947, σε μια μικρή πόλη του Michigan, ο Iggy Pop (πραγματικό όνομα James Newell Osterberg) μεγάλωσε σε ένα τροχόσπιτο. Στα 20 του χρόνια ίδρυσε τους Stooges από τους οποίους έφυγε το 1974 για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

Η στενή σχέση του με τον Bowie είχε προκαλέσει πολλά σχόλια εκείνη την εποχή. Οι δυο τους μένανε σε ένα διαμέρισμα στο Βερολίνο, μοιράζοντας τις δουλειές του νοικοκυριού.

«Θυμάμαι ότι έκανα το σκούπισμα. Το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας ήταν την Πέμπτη το βράδυ. Όποιος ήταν ακόμα ζωντανός και μπορούσε να σέρνεται στον καναπέ, παρακολουθούσε τη σειρά, "Starsky And Hutch."» δήλωσε ο Iggy Pop σε μια συνέντευξή του.

Ο Bowie είχε πάρει τον Iggy υπό τη προστασία του και κάποτε πήγε να συναντήσει τους γονείς του για να τους καθησυχάσει για τον γιο τους. Αυτοί ζούσαν ακόμη σε τροχόσπιτο και όπως ο Bowie εμφανίστηκε με σπορ αυτοκίνητο και σωματοφύλακες, αναστατώθηκε όλη η γειτονιά.

«Είχα τον τίτλο στο μυαλό μου από τότε που κυκλοφόρησε η ταινία του Antonioni (Το Passenger με τον Τζακ Νίκολσον, που στην Ελλάδα προβλήθηκε με τίτλο, «Ο Ρεπόρτερ»). Νομίζω ότι περίπου ένα χρόνο μετά, αγόρασα ένα βιβλίο του Jim Morrison με τίτλο The Lords and the New Creatures.

»Σε ένα από τα ποιήματα, έλεγε ότι η σύγχρονη ζωή είναι ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, και καθώς ο χρόνος ξεδιπλώνεται, οι επιβάτες βουλιάζουν στα καθίσματα τους και δεν μπορούν ποτέ να ξεφύγουν πραγματικά από αυτή την κατάσταση. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αλλάξουν αυτοκίνητα. Μου άρεσε η ιδέα» εκμυστηρεύθηκε ο Iggy.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τραγούδι «Passenger» δεν γνώρισε αρχικά επιτυχία. Στην πραγματικότητα, η μόνη χώρα που το αγκάλιασε ήταν η Ιταλία, όπου το άλμπουμ έγινε χρυσό. Σήμερα θεωρείται ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών.

Passenger

I am a passenger
And I ride and I ride
I ride through the city's backsides
I see the stars come out of the sky
Yeah, they're bright in a hollow sky
You know it looks so good tonight


I am the passenger
I stay under glass
I look through my window so bright
I see the stars come out tonight
I see the bright and hollow sky
Over the city's ripping sky
And everything looks good tonight


Singin' la la la la la la la la
La la la la la la la la
La la la la la la la la la la


Get into the car
We'll be the passenger
We'll ride through the city tonight
We'll see the city's ripped backsides
We'll see the bright and hollow sky
We'll see the stars that shine so bright
The sky was made for us tonight

Oh, the passenger
How, how he rides
Oh, the passenger
He rides and he rides
He looks through his window
What does he see?
He sees the sight of hollow sky
He sees the stars come out tonight
He sees the city's ripped backsides
He sees the winding ocean drive
And everything was made for you and me
All of it was made for you and me
'Cause it just belongs to you and me
So let's take a ride and see what's mine

Singin' la la la la la la la la
La la la la la la la la
La la la la la la la la la la

Oh, the passenger
He rides and he rides
He sees things from under glass
He looks through his window's eye
He sees the things he knows are his
He sees the bright and hollow sky
He sees the city asleep at night
He sees the stars are out tonight
And all of it is yours and mine
And all of it is yours and mine
So let's ride and ride and ride and ride

Info: The Passenger Κυκλοφόρησε το 1977. Στίχοι: Iggy Pop, Μουσική: Ricky Gardiner