Led Zeppelin - Whole Lotta Love: Η στιχοκλοπή και η «σύλληψη» εν πλω (vids)

H ιστορία πίσω από το θρυλικό «Whole Lotta Love» των Led Zeppelin. Πού βρήκε τους στίχους ο Robert Plant, πότε το συνέθεσε ο Jimmy Page.

Led Zeppelin - Whole Lotta Love: Η στιχοκλοπή και η «σύλληψη» εν πλω (vids)

Το «Whole Lotta Love» είναι το πρώτο κομμάτι στο δεύτερο άλμπουμ των Led Zeppelin που κυκλοφόρησε στις 7 Νοεμβρίου 1969 (ΗΠΑ). Ωστόσο ήταν και δεν ήταν δικό τους τραγούδι. Οι στίχοι του Robert Plant βασίζονταν σε ένα τραγούδι του 1962 που έγραψε ο μπλουζίστας Willie Dixon με τίτλο «You Need Love».

Το ωραίο είναι ότι πριν από τους Zeppelin είχε αντιγράψει το τραγούδι του Dixon - το 1966- ένα άλλο συγκρότημα, οι Small Faces, κάνοντας την επιτυχία «You Need Loving». Μάλιστα οι στίχοι των Small Faces μοιάζουν περισσότερο με αυτoύς που χρησιμοποίησε ο Plant.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Dixon να ασκήσει αγωγή κατά των Ζeppelin που έληξε με έναν διακανονισμό το 1986. Ο Dixon αναφερόταν έκτοτε στους συντελεστές του τραγουδιού και εισέπραττε δικαιώματα μέχρι τον θάνατό του το 1992.


Ωστόσο, αν οι στίχοι ήταν… δανεικοί, η μουσική και ιδιαίτερα η εισαγωγή (το riff της κιθάρας) που έκανε διάσημο το τραγούδι είναι... ορίτζιναλ Led Zeppelin, έμπνευση του κιθαρίστα και αρχηγού του γκρουπ, Jimmy Page.

Ο Page «συνέλαβε» το riff για το «Whole Lotta Love» το καλοκαίρι του 1968, ενώ κατοικούσε στο πλωτό σπίτι του που ήταν στον ποταμό Τάμεση. Το θρυλικό κομμάτι χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο για να τελειοποιηθεί. Ο ίδιος δήλωσε κάποτε:

«Υποθέτω ότι τα riff από τους κιθαρίστες του rockabilly ήταν μια έμπνευση, αλλά μόλις ανέπτυξα το riff, ήξερα ότι ήταν αρκετά ισχυρό για να τραβήξει ολόκληρο το τραγούδι. Όταν το έπαιξα στο συγκρότημα, ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Νιώσαμε ότι αυτό το riff ήταν εθιστικό, σαν απαγορευμένο».

O Page με την κιθάρα, ο John Bonham με τα τύμπανα και ο Robert Plant με τα φωνητικά του απογείωσαν το τραγούδι που στη συνέχεια διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να γίνουν οι Zeppelin ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών.

Ωστόσο υπάρχουν διάφορα μυστικά γύρω από την ηχογράφησή του που έγινε στο Olympic Studio του Λονδίνου. Κατ΄ αρχήν ο Page, που ανέλαβε και την παραγωγή, διάλεξε ένα ψηλοτάβανο δωμάτιο και τοποθέτησε τα τύμπανα πάνω σε μια πλατφόρμα. Στη συνέχεια εγκατέστησε μικρόφωνα σε ασυνήθιστα μέρη.

Όσον αφορά την «ηχώ» της φωνής του Plant στο σημείο που τραγουδά "Way down inside ... woman ... you need ... love", αυτή προέκυψε τυχαία στην ηχογράφηση. Όταν ο Page και ο μηχανικός του στούντιο προσπάθησαν να την αφαιρέσουν, είδαν ότι ήταν αδύνατο. Και τότε έκαναν ό, τι κάνουν οι περισσότεροι δημιουργοί με ένα λάθος: το τόνισαν για να το κάνουν να ακούγεται σκόπιμο!

Το δε σόλο της κιθάρας του Page, σύμφωνα με το Guitar World βρίσκεται στο Νο 17 της λίστας με τα μεγαλύτερα σόλο όλων των εποχών. Ο Jack White των White Stripes, ένας από τους πιο σημαντικούς ροκ κιθαρίστες της δεκαετίας του 2000, το έχει χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο σόλο κιθάρας που έχει ηχογραφηθεί ποτέ».

Ένα άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι το «Whole Lotta Love» ήταν το τελευταίο τραγούδι που έπαιξαν ζωντανά οι Led Zeppelin.


Whole Lotta Love

You need cooling
Baby I'm not fooling
I'm gonna send ya
Back to schooling
A-way down inside
A-honey you need it
I'm gonna give you my love
I'm gonna give you my love
Want to whole lotta love
Want to whole lotta love
Want to whole lotta love
Want to whole lotta love
You've been learning
Um baby I been learning
All them good times baby, baby
I've been year-yearning
A-way, way down inside
A-honey you need-ah
I'm gonna give you my love, ah
I'm gonna give you my love, ah oh
Whole lotta love
Want to whole lotta love
Want to whole lotta love
Want to whole lotta love
You've been cooling
And baby I've been drooling
All the good times, baby
I've been misusing
A-way, way down inside
I'm gonna give ya my love
I'm gonna give ya every inch of my love
I'm gonna give ya my love
Hey!…

Info: Whole Lotta Love. Κυκλοφόρησε το 1969: Στίχοι: Willie Dixon, Robert Plant, Μουσική: Jimmy Page