Patti Smith: Because the night - Από το κώλυμα του Springsteen στο «στήσιμο» του φίλου της (vid)

Γιατί ο Bruce Springsteen δεν ηχογράφησε το «Because the night» αλλά το έδωσε στην Patti Smith. Τι ρόλο έπαιξε το τραγούδι στην προσωπική της τραγωδία.

Patti Smith: Because the night - Από το κώλυμα του Springsteen στο «στήσιμο» του φίλου της (vid)

Το τραγούδι «Because the Night» κυκλοφόρησε το 1978 ως single από το άλμπουμ της Patti Smith, «Easter». Παρά το γεγονός ότι της άνοιξε τον δρόμο για να κάνει καριέρα, παραμένει ως τις μέρες μας το μόνο αναγνωρίσιμο τραγούδι της.

Δημιουργός του είναι ο Bruce Springsteen που άρχισε να το γράφει το 1976. Συνέθεσε τη μουσική αλλά δεν μπορούσε να βρει στίχους. Έτσι κι αλλιώς δεν ήταν δυνατό να το ηχογραφήσει επειδή εκείνη την εποχή βρισκόταν σε μια νομική διαμάχη με τον ατζέντη του, Mike Appel.

Το τραγούδι έμεινε στο συρτάρι έως ότου ο παραγωγός του, Jimmy Iovine, που το ίδιο διάστημα δούλευε για το άλμπουμ της Patti Smith, τον έπεισε να της δώσει μια κόπια. «Ήταν η πρώτη μου δουλειά και έψαχνα απεγνωσμένα ένα χιτ. Του πρότεινα να το παραχωρήσει στην Patti. Δεν είχε αντίρρηση. “Αν μπορεί να το κάνει, δικό της”», αποκάλυψε ο Iovine.

Η Patti Smith, 32 χρονών τότε, έγραψε τους στίχους μέσα σε ένα βράδυ, ενώ περίμενε να της τηλεφωνήσει ο φίλος της, ο Fred "Sonic" Smith που ήταν ιδρυτικό μέλος των MC5. O Fred έκανε εμφανίσεις στο Μίσιγκαν ενώ η Patti ήταν στη Νέα Υόρκη. Η μόνη τους επαφή ήταν στο τηλέφωνο. Κι επειδή οι υπεραστικές κλήσεις ήταν πολύ ακριβές, οι συνομιλίες τους περιορίζονταν σε μία φορά την εβδομάδα, και πάντα τη νύχτα όταν κλήσεις ήταν φθηνότερες.

Εκείνο το βράδυ, η Patti περίμενε το τηλεφώνημα του φίλου της αλλά αυτό αργούσε. Τότε έβαλε την κασέτα του Springsteen για πρώτη φορά, κι ακούγοντας το τραγούδι ξανά και ξανά έγραψε στίχους για την λαχτάρα της αγάπης: «Η αγάπη είναι ένα δαχτυλίδι, ένα τηλέφωνο».

Όταν εντέλει ο Fred τηλεφώνησε τα μεσάνυχτα, η Patti είχε τελειώσει το τραγούδι. Ξαφνιάστηκε και η ίδια, καθώς συνήθως χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο για να γράψει στίχους.

Ο Springsteen δεν ηχογράφησε το τραγούδι μέχρι το 2010 όταν το έβαλε στο άλμπουμ του «The Promise», αλλά το έπαιζε συχνά στις ζωντανές εμφανίσεις του, με διαφορετικούς ωστόσο στίχους, γιατί το θεωρούσε υπερβολικά… αγαπησιάρικο για το ύφος του.

Αλλά και Patti Smith ήταν διστακτική αρχικά, δεν ήθελε να ηχογραφήσει ένα τραγούδι που ήταν γραμμένο από κάποιον άλλο, ακόμη και αν είχε γράψει αυτή τους στίχους. Ο Jimmy Iovine και τα μέλη της μπάντας της την έπεισαν να το κάνει.

Το 1993 οι 10.000 Maniacs ηχογράφησαν ξανά το τραγούδι κι έφτασαν με αυτό στο Νο 11 του τσαρτ στις ΗΠΑ. Όταν ο σύζυγος της Patti (και η μούσα του τραγουδιού της), ο Fred πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 11 Νοεμβρίου 1994 σε ηλικία 45 ετών, τα δικαιώματα από αυτή την εκτέλεση βοήθησαν οικονομικά την τραγουδίστρια να μεγαλώσει τα δύο μικρά παιδιά της, τον Τζάκσον και την Τζέσε.

Ο Springsteen και η Smith έπαιξαν μαζί το τραγούδι στο Tribeca Film Festival στη Νέα Υόρκη στις 23 Απριλίου 2018. Η Smith είπε: «Αυτό το τραγούδι με κάνει πάντα να σκέφτομαι τρεις άντρες: τον Fred" Sonic "Smith που το ενέπνευσε, τον Jimmy Iovine που το παρήγαγε, και τον Bruce Springsteen που το έγραψε».

Because The Night

Take me now baby here as I am
Pull me close, try and understand
Desire is hunger is the fire I breathe
Love is a banquet on which we feed

Come on now try and understand
The way I feel when I'm in your hands
Take my hand come undercover
They can't hurt you now,
Can't hurt you now, can't hurt you now
Because the night belongs to lovers
Because the night belongs to lust
Because the night belongs to lovers
Because the night belongs to us

Have I doubt when I'm alone
Love is a ring, the telephone
Love is an angel disguised as lust
Here in our bed until the morning comes
Come on now try and understand
The way I feel under your command
Take my hand as the sun descends
They can't touch you now,
Can't touch you now, can't touch you now
Because the night belongs to lovers ...

With love we sleep
With doubt the vicious circle
Turn and burns
Without you I cannot live
Forgive, the yearning burning
I believe it's time, too real to feel
So touch me now, touch me now, touch me now
Because the night belongs to lovers ...

Because tonight there are two lovers
If we believe in the night we trust
Because tonight there are two lovers ...

Info: Because the night. Κυκλοφόρησε το 1978. Στίχοι: Patti Smith. Μουσική: Bruce Springsteen