Johnny B. Goode: Ποιος ήταν και γιατί μήνυσε τον Chuck Berry (vid)

Ποιος ήταν ο Johnny B. Goode που μήνυσε τον Chuck Berry και τι σχέση είχε η NASA με το τραγούδι-εφαλτήριο του rock and roll. 

Johnny B. Goode:  Ποιος ήταν και γιατί μήνυσε τον Chuck Berry (vid)

To «Johnny B. Goode» θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής. Κυκλοφόρησε στις 31 Μαρτίου 1958 κι έδωσε στον δημιουργό του, τον Charles Edward Anderson “Chuck” Berry (18 Οκτωβρίου 1926 - 18 Μαρτίου 2017) το προσωνύμιο «πατέρας του Rock and Roll».

Στη συνέχεια ηχογραφήθηκε από πολλούς άλλους καλλιτέχνες και έτυχε πολλών διακρίσεων. Στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τα "500 μεγαλύτερα τραγούδια όλων των εποχών" φιγουράρει στο Νο 7.

Το τραγούδι βασίζεται στη ζωή του ίδιου του Berry. Αφηγείται την ιστορία ενός φτωχού αγοριού που έχει ταλέντο στην κιθάρα. Οι δυο ιστορίες ωστόσο μερικώς διαφέρουν: Ο Berry ήταν από το Σεντ Λούις, όχι από τη Λουιζιάνα, και ήξερε να διαβάζει και να γράφει πολύ καλά καθώς φοίτησε σε σχολή αισθητικής!

Ο Berry «δανείστηκε» το όνομα "Johnny" από τον Johnnie Johnson, έναν πιανίστα που συνεργάστηκε μαζί του σε πολλά τραγούδια, ανάμεσα στα οποία τα "Maybellene", "Roll Over Beethoven" και "Sweet Little 16." Ο Johnson έγραφε τα τραγούδια στο πιάνο και στη συνέχεια ο Berry τα έπαιζε στην κιθάρα και έγραφε τους στίχους.

Τη λέξη "Goode" ο Berry πήρε από τον δρόμο όπου μεγάλωσε, την λεωφόρο Goode 2520, η οποία το 1986 μετονομάστηκε σε Annie Malone Drive από το όνομα της γυναίκας που χρηματοδότησε έναν παιδικό σταθμό στον ίδιο δρόμο.

Για την εισαγωγή του Johnny B. Goode, ο Berry χρησιμοποίησε το τραγούδι του Louis Jordan, "Ain't That Just Like A Woman" ενώ το σόλο της κιθάρας προήλθε από το τραγούδι του T-Bone Walker με τίτλο "Strollin 'With Bones".

Ο Berry ήθελε οι στίχοι στα τραγούδια του να λένε μια ιστορία που να είναι σαφής ώστε οι ακροατές να μπορούν να την καταλάβουν και το «Johnny B. Goode» είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα.

Xρειάστηκε ωστόσο να αλλάξει μια λέξη: έκανε το «little coloured boy» «little country boy» για να μπορεί το τραγούδι να παίζεται στο ραδιόφωνο δίχως να δυσαρεστηθεί το λευκό ακροατήριο.

H διασκευή του τραγουδιού από τον Peter Tosh



Σε απάντηση της επιτυχίας του Berry, ο Johnnie Johnson τιτλοφόρησε το 1991 το πρώτο του σόλο άλμπουμ Johnnie B. Bad και το 2000 μήνυσε τον Berry, ισχυριζόμενος ότι δεν πήρε ποτέ ποσοστά για τη συμβολή του στη σύνθεση πολλών από τις επιτυχίες του τραγουδιστή. Όμως η αγωγή του απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους (ο δικαστής είπε ότι πέρασε πάρα πολύς χρόνος από την εποχή που γράφτηκαν τα τραγούδια).

Ο Berry ήταν ευερέθιστος και είχε εμμονή με τις κιθάρες του. Το 1981, ο Keith Richards των Rolling Stones πήγε σε μια συναυλία του στη Νέα Υόρκη και μετά το τέλος της τον επισκέφθηκε στο καμαρίνι του. Εκεί έκανε το λάθος να «γρατζουνίσει» τις χορδές σε μια από τις κιθάρες. Τι το’ θελε; Μόλις μπήκε και τον είδε, ο Chuck του έριξε μια γροθιά που του μαύρισε το μάτι.

Το 1977, η NASA έστειλε ένα cd του τραγουδιού στον διαστημικό σκάφος Voyager μαζί με άλλα πράγματα που αντιπροσώπευαν τον αμερικάνικο πολιτισμό. Ποιος ξέρει, ίσως κάποια μέρα, οι εξωγήινοι να το εύρισκαν και να ανακάλυπταν τον Chuck Berry.

Το 2004, ο John Kerry χρησιμοποίησε το τραγούδι σε ένα κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας του για το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε το 2008, ο John McCain όταν έθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά σταμάτησε να το χρησιμοποιεί όταν ο Berry δήλωσε ότι υποστήριζε τον αντίπαλό του, Barack Obama.

Johnny Be Good

Deep down in Louisiana close to New Orleans
Way back up in the woods among the evergreens
There stood a log cabin made of earth and wood
Where lived a country boy named Johnny B. Goode
Who never ever learned to read or write so well
But he could play a guitar just like a-ringin' a bell
Go go
Go Johnny go go
Go Johnny go go
Go Johnny go go
Go Johnny go go
Johnny B. Goode
He used to carry his guitar in a gunny sack
Go sit beneath the tree by the railroad track
Oh, the engineers would see him sitting in the shade
Strumming with the rhythm that the drivers made
The people passing by they would stop and say
"Oh my what that little country boy could play"
Go go
Go Johnny go go
Go Johnny go go
Go Johnny go go
Go Johnny go go
Johnny B. Goode
His mother told him "someday you will be a man
And you will be the leader of a big old band
Many people coming from miles around
To hear you play your music when the sun go down
Maybe someday your name will be in lights
Saying "Johnny B. Goode tonight"
Go go
Go Johnny go
Go go go Johnny go
Go go go Johnny go
Go go go Johnny go
Go
Johnny B. Goode

Info: Johnny B. Goode. Κυκλοφόρησε το 1958. Στίχοι-μουσική: Chuck” Berry