Uriah Heep: O θάνατος του Ken Hensley και το αθάνατο «Lady in Black» (vid)

O Ken Hensley πέθανε αυτή την εβδομάδα αφήνοντάς μας κληρονομιά το αθάνατο Lady in Black των Uriah Heep. Πώς το έγραψε και γιατί το τραγούδησε αυτός.

Uriah Heep: O θάνατος του Ken Hensley και το αθάνατο «Lady in Black» (vid)

Το τραγούδι σήμερα είναι αφιερωμένο στον Ken Hensley, που «έφυγε από τη ζωή» αυτή την εβδομάδα, στα 75 του χρόνια. Πήγε να συναντήσει την “Lady in Black” για την οποία έγραψε το ωραιότερο τραγούδι του. Ο θάνατος τον βρήκε στην Ισπανία όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.

«Ενημερώνω με βαριά καρδιά ότι ο αδελφός μου, Ken Hensley, πέθανε ήσυχα το απόγευμα της Τετάρτης. Η υπέροχη γυναίκα του, Μόνικα, βρισκόταν διαρκώς στο πλευρό του και τον συνόδεψε στα τελευταία του λεπτά» έγραψε ο αδελφός του, Trevor Hensley.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά... Οι Uriah Heep σχηματίστηκαν στο Λονδίνο το 1967 από τους David Garrick (1947-1985) στα φωνητικά, Mick Box (1947-) στην κιθάρα, Alex Napier (1947-) στα τύμπανα και Paul Newton (1948- ) στο μπάσο. Η αρχική ονομασία του συγκροτήματος ήταν Spice και στις ζωντανές τους εμφανίσεις έπαιζαν κυρίως διασκευές.


Πήραν το όνομα Uriah Heep, στις αρχές του 1970, όταν έγινε μέλος του συγκροτήματος ο κιμπορντίστας Ken Hensley. “Uriah Heep” είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας στο μυθιστόρημα του Charles Dickens, “David Copperfield” (1850). Tα Χριστούγεννα του 1969 το όνομα του μεγάλου συγγραφέα ήταν στην επικαιρότητα καθώς το νέο χρόνο θα συμπληρώνονταν τα 100 χρόνια από τον θάνατό του.

To τραγούδι Lady in Black, γράφτηκε στις αρχές Νοεμβρίου 1971, στο Μπράντφορντ από τον Ken Hensley και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του συγκροτήματος “Salisbury”. Για την «κυρία με τα μαύρα» υπάρχουν διάφορες εικασίες. Μια κάνει λόγο για μια μυστηριώδη γυναίκα που εμφανιζόταν στο Tσέλτεναμ της Αγγλίας από το 1882 έως 1889. Και μια άλλη για τη σύζυγο ενός πλούσιου Ισπανού που κρεμάστηκε στο Τέξας και το φάντασμα της κυκλοφορούσε έκτοτε στην περιοχή κοντά στον αυτοκινητόδρομο 281. Πολλοί οδηγοί υποστήριζαν ότι το είχαν δει...

Ο ίδιος ο Ken Hensley είχε δει μια Lady in Black που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του τραγουδιού. «Είδα μια νεαρή κοπέλα που ήταν ντυμένη στα μαύρα και τα μαλλιά της φυσούσε ο χειμωνιάτικος άνεμος. Αλλά δεν "ερχόταν σε μένα", απλώς περπατούσε στο δρόμο έξω από το ξενοδοχείο που μέναμε στη βορειοδυτική Αγγλία κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας. Αμέσως πήρα την κιθάρα μου και άφησα την φαντασία μου να τρέξει πίσω από αυτή την εικόνα και τον στίχο να πάει όπου ήθελε» είπε σε μια συνέντευξή του.

Ο David Byron (καλλιτεχνικό όνομα του David Garrick) τραγουδούσε συνήθως τα τραγούδια των Heep, αλλά το Lady in Black δεν του άρεσε και αρνήθηκε να το ερμηνεύσει. Τότε ο παραγωγός Gerry Bron πρότεινε στον Hensley να το τραγουδήσει ο ίδιος. Έτσι κι έγινε. Η συνέχεια είναι γνωστή. Το τραγούδι αποδείχθηκε ένα από τα καλύτερα του συγκροτήματος. Οι φαν του συγκροτήματος και οι κριτικοί το χαρακτήρισαν ως το πιο ποιητικό έργο του Hensley.

Και πάλι, ως σινγκλ το Lady in Black δεν γνώρισε άμεσα την επιτυχία. Αυτό έγινε έξι χρόνια αργότερα, και μάλιστα όχι στην Αγγλία αλλά στη Γερμανία. Από εκεί η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο…

Λεπτομέρεια: Ο Ken Hensley έγινε ο δεύτερος από τους Uriah Heep που «φεύγει από τη ζωή». Είχε προηγηθεί, στις 28 Φεβρουαρίου 1985, ο David Byron που τον πρόδωσε η καρδιά του μετά από μια υπερβολική δόση αλκοόλ.

Lady In Black

She came to me one morning
One lonely Sunday morning
Her long hair flowing in the midwinter wind
I know not how she found me
For in darkness I was walking
And destruction lay around me
From a fight I could not win

Ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah

She asked me name my foe then
I said the need within some men
To fight and kill their brothers
Without thought of love or God
And I begged her give me horses
To trample down my enemies
So eager was my passion
To devour this waste of life

Ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah

But she wouldn't think of battle that
Reduces men to animals
So easy to begin
And yet impossible to end
For she's the mother of all men
Who counseled me so wisely then
I feared to walk alone again
And asked if she would stay

Ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah

"Oh lady lend your hand," I cried
"And let me rest here at your side."
"Have faith and trust in peace," she said,
And filled my heart with life

"There's no strength in numbers
Have no such misconception
But when you need me
Be assured I won't be far away."

Ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah

Thus having spoke she turned away
And though I found no words to say
I stood and watched until I saw
Her black coat disappear
My labour is no easier
But now I know I'm not alone
I find new heart
Each time I think upon that windy day

And if one day she comes to you
Drink deeply from her words so wise
Take courage from her as your prize
And say hello for me

Ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah


Info: Lady in Black- Κυκλοφόρησε το 1971, Στίχοι-Μουσική: Ken Hensley. Εκτέλεση: Uriah Heep