Μπαγιαντέρας σε μπράβο της νύχτας: «Αν σε ξαναδώ θα σε παλουκώσω!»

Ο Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας είναι ένας από τους ζωντανούς πυλώνες του Ρεμπέτικου. Υπήρξε όμως ντόμπρος, μάγκας και νταής και για τους "τσαμπουκάδες" του έκανε πέντε χρόνια φυλακή.

Μπαγιαντέρας σε μπράβο της νύχτας: «Αν σε ξαναδώ θα σε παλουκώσω!»

Αυτός που έγραφε τρυφερά τραγούδια όπως το "Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη" ή το "Σαν μαγεμένο το μυαλό μου", δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Πρωταθλητής στην ελληνορωμαϊκή και άσος στο πιστόλι έκανε όλα τα κουτσαβάκια της νύχτας να τρέμουν από το φόβο τους. Ιστορική έμεινε η κοκορομαχία του με τον Αντώνη Βλάχο, ένα διαβόητο μπράβο της νύχτας και του δεξιού παρακράτους, που άνοιξε το πρώτο μπουζουξίδικο στη δεκαετία του '30.

Από το "Δάσος" του Χαϊδαρίου πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής: Βαμβακάρης, Παγιουμτζής, Παπαϊωάννου, Χατζηχρήστος, ο Χιώτης και ο Μπαγιαντέρας. Ο μαγαζάτορας είχε το ελάττωμα να κακομεταχειρίζεται τους μουσικούς. Αυτός κι οι μπράβοι του σακάτεψαν στο ξύλο, τον Νίκο Μάθεση, τον επονομαζόμενο Τρελλάκια, κορυφαίο στιχουργό του ρεμπέτικου και κούφαναν τον Απόστολο Χατζηχρήστο. Σε έναν μόνο δεν περνούσαν τα νταηλίκια τους.

Όταν ο Αντώνης Βλάχος αποπειράθηκε να τρομοκρατήσει τον Μπαγιαντέρα εκείνος του είπε: "Πήγαινε στο αποχωρητήριο και ζούλα ανάμεσα στα κρεμμύδια θα βρεις ένα πιστόλι δικό μου που προορίζεται για όποιον με ενοχλήσει". Όταν ο Μπαγιαντέρας ύστερα από λίγο καιρό θέλησε να φύγει από το μαγαζί του Βλάχου, έγινε καβγάς μεγάλος και οι δυό τους αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους σε κάποιο καφενείο.

Ο Μπαγιαντέρας εμφανίστηκε μονάχος, ο Βλάχος πήγε με τον αδερφό του και ένα μπράβο ονόματι Μπουχό που ήταν τραμπούκος και φασίστας. Ο Βλάχος έβγαλε πιστόλι κάτω από το τραπέζι για να τον φοβερίσει αλλά ο Μπαγιαντέρας τον αφόπλισε και ο Μπουχός που ήξερε τον Μπαγιαντέρα από τη φυλακή, μεσολάβησε για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Ο Βλάχος έκανε πίσω, κι ο Μπαγιαντέρας του παράγγειλε πως αν τον ξαναδεί ποτέ θα τον παλουκώσει!"

Την ίδια πάνω κάτω εποχή γραμμοφωνούσε με τον Σταύρο Παγιουμτζή το θρυλικό "Χατζηκυριάκειο"