Steppenwolf - Born to be wild: O ύμνος του heavy metal που γλίτωσε από τα δόντια ενός σκύλου (vid)

Κι όμως. Το Born to be wild που έγινε ο ύμνος του Heavy Metal χάρις στην ταινία Easy Rider είχε απορριφθεί αρχικά 

Steppenwolf - Born to be wild: O ύμνος του heavy metal που γλίτωσε από τα δόντια ενός σκύλου (vid)

To Born to Be Wild είναι τo τραγούδι-έμβλημα του Heavy Metal. Κυκλοφόρησε το 1968 από το συγκρότημα Steppenwolf. Το single σημείωσε μεγάλη επιτυχία και στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών, φιγουράρει στην 129η θέση.

Οι Steppenwolf ήταν ένα βραχύβιο (1967-1972) καναδοαμερικάνικο συγκρότημα που ίδρυσε στο Λος Άντζελες ο τραγουδιστής John Kay μαζί με τους Goldy McJohn (πλήκτρα) και Jerry Edmonton (ντραμς). Όλοι τους ήταν πριν στην μπάντα των Sparrows. Στο γκρουπ προστέθηκαν μέσω αγγελιών ο κιθαρίστας Michael Monarch και ο μπασίστας Rushton Moreve.

To Born to Be Wild ήταν το πρώτο τραγούδι στο οποίο αναφέρθηκε η φράση "heavy metal" ("heavy metal thunder"). Πατέρας της θεωρείται ο συγγραφέας William Burroughs που τη χρησιμοποίησε στο μυθιστόρημά του The Soft Machine (1961) για να περιγράψει ένα χαρακτήρα του ως "Heavy Metal Kid".

Το τραγούδι απογειώθηκε όταν προβλήθηκε η ταινία Easy Rider του 1969, ένα road movie με πρωταγωνιστές τον Dennis Hopper και τον Peter Fonda. To εκπληκτικό είναι ότι οι παραγωγοί το είχαν ως εναλλακτική επιλογή αφού ο Fonda ήθελε τους Crosby, Stills και Nash να κάνουν το soundtrack.

To εξώφυλλο του άλμπουμ των Steppenwolf

Το δεύτερο αξιοσημείωτο είναι ότι δεν γράφτηκε από κανένα μέλος των Stepenwolf αλλά από τον Mars Bonfire, που ήταν αδερφός του ντράμερ του γκρουπ (κανονικό όνομα Dennis Edmonton).
Εξηγώντας πώς εμπνεύστηκε το τραγούδι, ο Bonfire είπε:

«Περπατούσα μια μέρα στη Hollywood Boulevard όταν είδα μια αφίσα σε ένα παράθυρο με μια εικόνα μοτοσικλέτας που πεταγόταν μέσα από ένα ηφαίστειο και έγραφε Born to Ride. Εκείνη την εποχή μόλις είχα αγοράσει το πρώτο μου αυτοκίνητο, ένα μικρό μεταχειρισμένο Ford Falcon. Η ελευθερία και η χαρά που ένιωσα αποκτώντας το πρώτο μου αυτοκίνητο σε συνδυασμό με την εικόνα της αφίσας γέννησαν το "Born To Be Wild"»

Ωστόσο, η μουσική εταιρία Leeds Music το πήρε χαριστικά. Ευτυχώς ανέλαβαν οι Steppenwolf να το κάνουν… Ιστορία, δεδομένου ότι το τραγούδι συνδέθηκε με όλα τα άγρια νιάτα που το έκαναν ύμνο τους

Αλλά και πάλι οι περιπέτειες του τραγουδιού δεν είχαν τελειώσει. Θυμάται ο Bonfire: «Μόλις με είχαν διώξει από ένα διαμέρισμα επειδή έπαιζα πολύ δυνατά την κιθάρα μου. Οπότε έκανα μια επίδειξη του Born to Be Wild με την κιθάρα μου τόσο χαμηλά που ακουγόταν σαν μπάντζο. Ευτυχώς, το συγκρότημα εκτίμησε τις δυνατότητες του τραγουδιού και ένας 17χρονος κιθαρίστας, ο Michael Monarch, το έπαιξε τέλεια».

Πάντως, το Born to be wild ενδεχομένως να είχε χαθεί καθώς, όταν ο Bonfire πήγε το demo στο σπίτι του Cay, δεν βρήκε κανένα και έριξε τη κασέτα στο γραμματοκιβώτιο. Τότε το σκυλί του Cay ερεθίστηκε και άρχισε να ξύνει με τα νύχια το κουτί. Στην αρχή όλοι νόμιζαν ότι την είχε καταστρέψει… Για καλή τους (και καλή μας) τύχη αυτό δεν είχε συμβεί...

Born to Be Wild

Get your motor runnin'
Head out on the highway
Looking for adventure
In whatever comes our way
Yeah, darlin' gonna make it happen
Take the world in a love embrace
Fire all of your guns at once
And explode into space
I like smoke and lightnin'
Heavy metal thunder
Racing with the wind
And the feeling that I'm under
Yeah, darlin' gonna make it happen
Take the world in a love embrace
Fire all of your guns at once
And explode into space
Like a true nature's child
We were born
Born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
Born to be wild
Get your motor runnin'
Head out on the highway
Looking for adventure…

Info: Βorn to be wild: Κυκλοφόρησε το 1968. Στίχοι-μουσική: Mars Bonfire. Εκτέλεση: Steppenwolf