Τα τραγούδια έχουν ιστορία: Black Magic Woman: Ο σχιζοφρενής Green με την... κιθάρα (vids)

O Peter Green το έγραψε και ο Carlos Santana το έκανε μεγάλη επιτυχία, βοηθώντας τον σχιζοφρενή δημιουργό του να επιβιώσει.

Τα τραγούδια έχουν ιστορία: Black Magic Woman: Ο σχιζοφρενής Green με την... κιθάρα (vids)

Το τραγούδι Black Magic Woman γράφτηκε από τον Βρετανό Peter Green το 1968 κι εμφανίστηκε ως single του συγκροτήματος των Fleetwood Mac, που είχε ιδρύσει ο ίδιος με τον ντράμερ Mick Fleetwood. Τη χρονιά εκείνη το τραγούδι έφτασε στο Νο 37 της Μ. Βρετανίας.

Mεγάλη επιτυχία ωστόσο έγινε όταν το διασκεύασε ο Mεξικανός Carlos Santana το 1970. Ο Santana, όπως έχει δηλώσει στο βιβλίο «The Guitar Greats», ήταν μέγας θαυμαστής του Green και των Fleetwood Mac. «Για μένα, ήταν η καλύτερη μπλουζ μπάντα» είχε πει.

O Santana, βιρτουόζος κι αυτός της κιθάρας, όπως κι ο Green, κράτησε το βασικό ήχο αλλά τον μπόλιασε με λατινική μουσική. Στην πραγματικότητα πρόσθεσε ένα ακόμη τραγούδι στο τέλος, το «Gypsy Queen» που γράφτηκε από τον Ούγγρο κιθαρίστα της τζαζ Gabor Szabo.

Τα ποσοστά που έλαβε από τις πωλήσεις του τραγουδιού του Santana βοήθησαν τον Peter Green, να συντηρηθεί μετά την αποχώρηση του από τους Fleetwood Mac και τα πολλά προσωπικά προβλήματα που είχε, κινδυνεύοντας να μείνει άπορος.

To εξώφυλλο του άλμπουμ των Fleetwood Mac

Η ζωή του Green, που γεννήθηκε το 1946 στο Λονδίνο ως Peter Allen Greenbaum (όνομα που προδίδει την εβραϊκή καταγωγή του), υπήρξε μαρτυρική. Βυθίστηκε στα ναρκωτικά και τη δεκαετία του '70, διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και πέρασε χρόνια σε ψυχιατρεία.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ του Santana

Παντρεύτηκε, χώρισε μέσα σε ένα χρόνο, καταστράφηκε οικονομικά. Αυτός, που ο John Mayall τον είχε πάρει το 1965, έναν 19χρονο τότε κιθαρίστα, στους Bluesbreaker για να αντικαταστήσει τον Eric Clapton, προφητεύοντας: «Ίσως να μην είναι καλύτερος [από τον Κλάπτον] τώρα. Αλλά περιμένετε ... θα γίνει καλύτερος».

Ο Green εντάχθηκε -με τους Fleetwood Mac οι οποίοι άλλαξαν μετά την αποχώρησή του και από μπλουζ μπάντα έγιναν ποπ-ροκ- το 1998 στο Rock and Roll Hall of Fame. Και το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στο Νο 58 στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους κιθαρίστες.

Ο Green πέθανε πρόσφατα, στις 25 Ιουλίου 2020. Έφυγε από τη ζωή ενώ κοιμόταν, ήσυχα στο σπίτι του αδερφού του που τον φρόντιζε τα τελευταία χρόνια. Ήταν 73 χρονών.

Info: Black Magic Woman Kυκλοφόρησε το 1968. Στίχοι, μουσική: Peter Green, εκτέλεση: Fleetwood Mac, Santana

Η εκτέλεση από τον Peter Green και τους Fleetwood Mac

Η εκτέλεση από τον Carlos Santana

Black Magic Woman

Got a black magic woman
Got a black magic woman
I've got a black magic woman
Got me so blind I can't see
That she's a black magic woman
She's trying to make a devil out of me

Don't turn your back on me, baby
Don't turn your back on me, baby
Yes, don't turn your back on me, baby
Stop messing about with your tricks
Don't turn your back on me, baby
You just might pick up my magic sticks

You got your spell on me, baby
You got your spell on me, baby
Yes, you got your spell on me, baby
Turnin' my heart into stone
I need you so bad
Magic woman I can't leave you alone