Τα τραγούδια έχουν ιστορία: Bob Marley: I shot the sheriff - Ποιος ήταν ο σερίφης John Brown (vid)

Ο Bob Marley περιέβαλε πάντα με ένα μυστήριο την ταυτότητα του σερίφη στο τραγούδι που έκανε Νο 1 επιτυχία ο Eric Clapton.

Τα τραγούδια έχουν ιστορία: Bob Marley: I shot the sheriff - Ποιος ήταν ο σερίφης John Brown (vid)


Το τραγούδι «I shot the sheriff» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1973 στο άλμπουμ του ρέγκε συγκροτήματος των Wailers, με τον τίτλο «Burnin».

Το τραγούδι γράφτηκε από τον Bob Marley αλλά έγινε Νο 1 επιτυχία από τον Eric Clapton. O ροκ σταρ βρισκόταν στην Τζαμάικα, για να ηχογραφήσει το άλμπουμ του «361 Ocean Boulevard», όταν ένας από τους φίλους του τον έβαλε να ακούσει το «I shot the sheriff». Του άρεσε τόσο πολύ που το ηχογράφησε και το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που όλοι τον έπεισαν να συμπεριλάβει το τραγούδι στο άλμπουμ του.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ «Burnin»

Σύμφωνα με το βιβλίο Wailing Blues - The Story of Bob Marley's Wailers, ο σπουδαίος Τζαμαϊκανός τραγουδοποιός δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στον Clapton σχετικά με το νόημα των στίχων του, λέγοντάς του ότι μερικοί ήταν αληθινοί, αλλά αρνούμενος να αποκαλύψει ποιοι. Φαινόταν να απολαμβάνει να κρατάει ένα μυστήριο γύρω από το τραγούδι.

Και στις κατά καιρούς συνεντεύξεις του έδωσε διαφορετικές ερμηνείες για το ποιός ήταν ο σερίφης Τζον Μπράουν. «Πυροβολώντας το σερίφη είναι σαν να πυροβολώ το κακό» είπε σε μια συνέντευξη του 1975. «Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα σερίφης, το τραγούδι μιλά για τα στοιχεία του κακού. Ότι οι άνθρωποι δεν αντέχουν πια την αδικία και επαναστατούν»

H εκτέλεση του τραγουδιού (με ένα τρίλεπτο σόλο) από τον Έρικ Κλάπτον

Σε μια άλλη συνέντευξή του αποκάλυψε ότι ήθελε να πει «δεν πυροβόλησα την αστυνομία », αλλά επειδή θα είχε μπλεξίματα με το νόμο το άλλαξε και είπε «πυροβόλησα τον σερίφη ». Ωστόσο η ιδέα είναι η ίδια, το τραγούδι μιλά για δικαιοσύνη, εξήγησε.

Οι Τζαμαϊκανοί μπορούν να το καταλάβουν καλύτερα αυτό. Όταν το έγραψε ο Μάρλεϊ ζούσε στο Τρεντστάουν, μια παραγκούπολη στο άκρο της πρωτεύουσας Κίνγκστον όπου οι φτωχοί κάτοικοί της πάντα είχαν προβλήματα με την Αστυνομία. Κατά μια εκδοχή, μάλιστα, έγραψε το τραγούδι με όρους καουμπόικους γιατί στην Τζαμάικα οι άνθρωποι ήταν εξοικειωμένοι με το να βλέπουν ταινίες γουέστερν.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ «361 Ocean Boulevard»

Ο ήρωας του τραγουδιού κατηγορείται για μια δολοφονία (του σερίφη) που δεν διέπραξε, ενώ εκείνος έχει σκοτώσει τον βοηθό του από αυτοάμυνα. Στο τέλος το τραγούδι διατρανώνει ότι αυτού του είδους η αδικία δεν θα γίνεται ανεκτή για πάντα.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 2012, η ​​πρώην φίλη του, Esther Anderson, ισχυρίστηκε ότι οι στίχοι, που λένε: «Ο σερίφης Τζον Μπράουν με μισούσε πάντα / Για τι, δεν ξέρω / Κάθε φορά που φύτευα έναν σπόρο / έλεγε," Σκότωσέ το πριν μεγαλώσει», στην πραγματικότητα μιλάνε για την αντίθεση του Marley στη χρήση χαπιών αντισύλληψης. Κι απλά αντικατέστησε τη λέξη «γιατρός» με τη λέξη «σερίφης».

Την αλήθεια δεν πρόκειται να τη μάθουμε γιατί ο δημιουργός του τραγουδιού από το 1981 έχει εγκαταλείψει τον μάταιο αυτό κόσμο. Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 36 χρονών όχι από τις σφαίρες κάποιου σερίφη αλλά από τη μετάσταση που έκανε ο καρκίνος στον εγκέφαλό του.

Είχε διαγνωσθεί με κακόηθες μελάνωμα στα πόδια τον Ιούλιο του 1977 (ο ίδιος πίστευε ότι ήταν τραύμα που το αποκόμισε παίζοντας ποδόσφαιρο- γιατί ήταν και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής). Αρνήθηκε ωστόσο τον ακρωτηριασμό, διότι αυτό ήταν αντίθετο με την πίστη των Ρασταφαριανών που θεωρεί ότι «το σώμα πρέπει να είναι ολόκληρο».

Info: I shot the sheriff. Κυκλοφόρησε το 1973. Στίχοι, μουσική: Bob Marley

I shot the sheriff

I shot the sheriff
I shot the sheriff
But I didn't shoot no deputy, oh no, oh
I shot the sheriff
But I didn't shoot no deputy, ooh, ooh, ooh


Yeah, all around in my home town
They're trying to track me down, yeah
They say they want to bring me in guilty
For the killing of a deputy
For the life of a deputy
But I say
Oh, now, now, oh


I shot the sheriff, the sheriff
But I swear it was in self-defense, oh no
Ooh, ooh, ooh, yeah
I say, I shot the sherriff, oh Lord
And they say it is a capital offense, yeah
Ooh, ooh, ooh, yeah


Sheriff John Brown always hated me
For what, I don't know
Every time I plant a seed
He said kill it before it grow
He said kill them before they grow
And so, and so
Read it in the news

I shot the sheriff, oh Lord
But I swear it was in self-defense
Where was the deputy? Ooh, ooh, ooh
I say, I shot the sheriff
But I swear it was in self-defense, yeah
Ooh-ooh


Freedom came my way one day
And I started out of town, yeah
All of a sudden I saw Sheriff John Brown
Aiming to shoot me down
So I shot, I shot, I shot him down and I say
If I am guilty I will pay (pay, pay, pay, pay, pay)


I shot the sheriff
But I say, but I didn't shoot no deputy
I didn't shoot no deputy, oh no, ooh, ooh, ooh
I shot the sheriff, I did
But I didn't shoot no deputy, oh
Ooh, ooh, ooh


Reflexes had the better of me
And what is to be must be
Every day the bucket a-go a well
One day the bottom a-go drop out
One day the bottom a-go drop out