Τα τραγούδια έχουν ιστορία: Μetallica: «One» - Όταν ο Τζόνι... ξαναπήρε το όπλο του (vid)

Το One είναι για τους Metallica ό,τι το Stairway to heaven για τους Led Zeppelin. H σχέση του τραγουδιού με το βιβλίο και την ταινία, «Johnny Got His Gun» (Ο Τζόνι πήρε το όπλο του).

Τα τραγούδια έχουν ιστορία: Μetallica: «One» - Όταν ο Τζόνι... ξαναπήρε το όπλο του (vid)

Το «One» είναι το τέταρτο single από το άλμπουμ των Metallica με τίτλο «And Justice For All», το οποίο κυκλοφόρησε το 1988. Το τραγούδι γράφτηκε από τους James Hetfield και Lars Ulrich.

Το "One" είναι εμπνευσμένο από το αντιπολεμικό μυθιστόρημα με τίτλο Johnny Got His Gun (Ο Τζόνι πήρε το όπλο του), που έγραψε ο Αμερικανός συγγραφέας -και ακόμη πιο διάσημος σεναριογράφος- Dalton Trumbo το 1938 όταν ήταν 33 χρονών.

Το βιβλίο μιλά για τον Joe Bonham, ένα όμορφο Αμερικανόπουλο που ενθαρρύνεται από τον πατριώτη πατέρα του να πολεμήσει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέφτοντας σε γερμανικό ναρκοπέδιο χάνει τα πόδια, τα μάτια, τα αυτιά, το στόμα και τη μύτη του.

Στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται χρησιμοποιεί το μόνο μέρος του που είναι ακόμη σε θέση να ελέγξει - το κεφάλι του - για να στείλει ένα μήνυμα στους γιατρούς και τις νοσοκόμες μέσω των σημάτων Μορς: «Παρακαλώ σκοτώστε με».

Το εξώφυλλο του άλμπουμ «And Justice For All»

Αυτή η κατάβαση του πρωταγωνιστή στη ζωντανή κόλαση έκανε τον James Hetfield να την παραβάλει με τη μοναξιά της ζωής ενός ροκ σταρ. Ενθουσιάστηκε μάλιστα όταν έμαθε ότι Trumbo (1905-1976) - ένας αριστερός, φιλόδοξος σεναριογράφος που κυνηγήθηκε στην εποχή του Μακαρθισμού- είχε σκηνοθετήσει και ταινία πάνω στο βιβλίο, η οποία κυκλοφόρησε το 1971 όταν ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν στο αποκορύφωμα του.

Αμέσως οι Metalica έσπευσαν να αγοράσουν τα δικαιώματά της προκειμένου να χρησιμοποιήσουν πλάνα της στο βίντεο-κλιπ για την προώθηση του τραγουδιού. Χρησιμοποίησαν επίσης μερικά από τα ειδικά εφέ στο αρχικό soundtrack, όπως τον ήχο από το κροτάλισμα του πολυβόλου και την έκρηξη ναρκών στην εισαγωγή του τραγουδιού.

Με την πάροδο των χρόνων το One για τους Metallica έγινε ό,τι το Stairway To Heaven έγινε για τους Led Zeppelin. Δεν χρειάζεται να είσαι οπαδός των Metallica για να εκτιμήσεις την καλλιτεχνικότητα του One, όπως δεν είναι απαραίτητο να είσαι οπαδός των Zeppelin για να λατρεύεις το Stairway To Heaven.

Ιnfo: Οne. Kυκλοφόρησε το 1989. Στίχοι, μουσική: James Hetfield και Lars Ulrich.

One

I can't remember anything
Can't tell if this is true or a dream
Deep down inside I feel to scream
This terrible silence stops me
Now that the war is through with me
I'm waking up, I cannot see
That there's not much left of me
Nothing is real but pain now

Hold my breath as I wish for death
Oh please God, wake me

Back in the womb it's much too real
In pumps life that I must feel
But can't look forward to reveal
Look to the time when I'll live
Fed through the tube that sticks in me
Just like a wartime novelty
Tied to machines that make me be
Cut this life off from me

Hold my breath as I wish for death
Oh please God, wake me

Now the world is gone, I'm just one
Oh, God help me
Hold my breath as I wish for death
Oh please God, help me

Darkness imprisoning me
All that I see, absolute horror
I cannot live, I cannot die
Trapped in myself, body my holding cell
Landmine has taken my sight
Taken my speech, taken my hearing
Taken my arms, taken my legs
Taken my soul, left me with life in Hell

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας